Username *
Password *
Remember Me

Iako medicina napreduje, sam se životni ciklus nije promijenio - koža se i dalje mijenja i polako stari. Promjene koje vidimo na koži, kroz godine su uzrokovane unutarnjim i vanjskim faktorima – ističe magistra Darija Grebenar iz Farmacije u Božidara Magovca 47, Zagreb. Najvažniji uzroci starenja naše kože su genetski faktori, hormonske promjene, slobodni radikali te brojni vanjski čimbenici.

FARMACIA - koja mi je najbliža?

 

littlewoods 817856little woods // prshots


1 Genetski faktori
Unutarnji faktori starenja su uglavnom određeni našim genetički nasljeđem: to znači da su naše stanice unaprijed programirane na promjene i duljinu života.
Što uništava stanice?
- Tijekom normalnih staničnih procesa dolazi do stvaranja slobodnih radikala, no bez obzira na jake stanične antioksidativne mehanizme, s godinama dolazi do njihovog nakupljanja i oštećenja stanica. - - Promjene su uzrokovane i promjenom u hormonima - s godinama se njihova razina smanjuje što dovodi do starenja kože. Osim estrogena i testosterona smanjuju se razine hormona rasta, inzulina, melatonina, kortizola i tiroksina.
- Signalni putevi u koži se također smanjuju, a i odgovor kože na određene signale slabi.
Ono što primijetimo na koži kao starenje su: suhoća, labavost, ovješenost, bore, pigmentacije i keratoze.

littlewoods 817856


2 Koji se procesi odvijaju u koži?
Do najveće promjene dolazi na spoju epidermisa i dermisa, gdje se površina njihovog kontakta smanjuje i stanjuje, čime se smanjuje razmjena nutrijenata. Pojedine krvne žile nestaju, smanjena je opskrba krvlju. U dermisu se smanjuje broj fibroblasta i njihov volumen.
Nadalje, s godinama se smanjuju mišićna i koštana masa, što pogoduje nastanku bora. Mimičke bore (nastaju radi ponavljanja istih pokreta mišića, na primjer smijalice) se s vremenom produbljuju i intenziviraju. Sila teža uzrokuje preraspodjelu masnog tkiva u koži pa nastaju ovješene vrećice, najčešće na području brade, obraza i ispod očiju.

littlewoods 817856


3 Koji su vanjski čimbenici starenja kože?
- Ionsko zračenje,
- fizički i psihički stres,
- nepravilna prehrana,
- alkohol,
- pušenje,
- zagađenje okoliša,
- UV-zračenje - među svim faktorima, ovaj ima najveći utjecaj na starenje kože! UVB zračenje je odgovorno za opekline na koži, a UVA za foto starenje kože. Sunčevo zračenje uzrokuje stvaranje otvrdnule kože s dubokim borama - brazdama.

 

littlewoods 817856

Kako zadržati mladolik izgled kože i kada početi s anti-age njegom?
Kasne dvadesete - proces je individualan, no uglavnom se prvi znakovi javljaju u kasnim dvadesetim godinama života. Prvo uočavamo mimičke bore, posljedica ponavljanja pokreta na primjer smijanja ili mrštenja.
ne nastaju ponavljanim pokretima, kao na primjer smijanje ili mrštenje. U toj dobi se mogu povremeno javljati i znakovi umora na koži, ali i zagađenja okoliša- siva koža bez sjaja.

 

littlewoods 817856

NJEGA U DVADESETIMA
Dobra hidratacija i redovita uporaba krema sa zaštitnim faktorom. Ako se koža u ovom razdoblju još uvijek bori s aknama, potrebno je izabrati njegu koja objedinjuje antibakterijska, protuupalna i umirujuća svojstva zajedno s hidratacijom. Treba izbjegavati agresivna sredstva koja će kožu isušiti! Hidratizirajući sastojci su glicerin, hijaluronska kiselina, niacinamid, ekstrakt sljeza. Hranjivi sastojci su skvaleni, trigliceridi, shea maslac i razna biljna ulja.

 

littlewoods 817856

Farmacia preporuka za prve bore u kasnim dvadesetima
- Uriage Isoliss – linija koja će kožu hidratizirati, energizirati i smanjiti vidljivost prvih bora
- Nuxe Nirvanesque – antistresna, prirodna njega za prve bore
- Vichy Idealia – za glatku i blistavu kožu ispunjenu energijom
- Lierac Hydragenist – oksigenirajuća njega za umor i maslac marelice za intenzivnu hranjivost
- Eucerin koenzim Q10 – nova energija i sprječavanje znakova prijevremenog starenja

littlewoods 817856

ZRELA KOŽA U SREDNJOJ ŽIVOTNOJ DOBI
Mimičke bore postaju izražajnije, javljaju se i neke nove. Zbog hormonskih promjena u menopazi kod žena dolazi do smanjenja lipida i vode u koži. Koža je nerijetko suha i tanka. Smanjuje se zaštitna uloga estrogena pa je koža manje elastična, manja je količina kolagena i elastina. Iznad gornje usne dolazi do pojave bora. Ukoliko osoba puši cigarete te su bore dublje i izraženije.
Ako koža nije bila dovoljno zaštićena u mladosti, posljedice sada postaju vidljive – nastaju smeđe pigmentacije.

 

littlewoods 817856

Njega zrele kože
Treba joj obilje hranjivih tvari i nadoknadu onoga što gubi - vode i kolagena. Osim toga, treba birati sastojke koji se dokazano bore protiv bora: hijaluronska kiselina, retinol, vitamin C, brojni antioksidansi kao što je vitamin E, resveratrol, ekstrakt zelenog čaja, sjemenki grožđa i nara.

 

littlewoods 817856

Farmacia preporuka za zrelu kožu
- LRP Redermic R – moćni retinol je najdjelotvornija anti-age molekula
- Avene Physiolift – kombinacija hijaluronske kiseline i molekula koje potiču sintezu kolagena za duboke bore
- Nuxe Merveillance – lifting djelovanje zahvaljujući prirodnim sastojcima
- Filorga Time Filler – kombinacija peptida koji potiču sintezu kolagena i hijaluronske kiseline te peptida koji se ponašaju kao botoks- opuštanje mimičkih bora
- Novexpert Repulp – organska njega s dvije hijaluronske kiseline za popunjavanje bora iznutra

littlewoods 817856

KOŽA U ZLATNIM GODINAMA ŽIVOTA
Bore postaju dublje i izražajne: gubi se potkožna mast, koža postaje tanka, počinje visjeti na području brade i obraza. Ovo je vrijeme kada se jasno ocrtava kako se koža njegovala kroz život. Mogu se pojaviti i hiperpigmentacije te keratoze (staračke pjege).
U ovom razdoblju se koristi njega koja će koži pružiti ultimativne hranjive sastojke, smanjiti ovješenost i suhoću te ublažiti duboke bore.

littlewoods 817856

Farmacia preporuka za kožu u zlatnim godinama
- Caudalie Premier Cru – objedinjuje bogate nutrijente za vraćanje čvrstoće i kontura i kompleks za posvjetljivanje hiperpigmentacija
- Eucerin Elasticity+Filler – kombinacija arktina, silimarina i hijaluronske kiseline za vraćanje čvrstoće i elastičnosti koži
- Lierac Liftissime – poseban kompleks koji se bori protiv ovješenosti kože
- Vichy Neovadiol – vraća koži volumen i gustoću.

littlewoods 817856

littlewoods 817856

littlewoods 817856

littlewoods 817856

littlewoods 817856

littlewoods 817856

littlewoods 817856

littlewoods 817856

littlewoods 817856

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location