Veličina fonta: +

  KUPAĆI KOSTIMI, NEKADA I DANAS

  KUPAĆI KOSTIMI, NEKADA I DANAS

  19SubotaSrp 2014

  Posted by  in Ćakulanje

  ≈ Komentiraj

  page

  Moram priznati da me za pisanje ovog posta inspirirala serija koju sam neki dan, po stoti put, gledala na DVD-u -„Malo misto“. Serija prikazuje život u malom dalmatinskom gradiću polovicom dvadesetog stoljeća. Ne bih ja bila žena, da uz sve događaje u seriji, ne obratim pozornost i na modu toga doba. Znamo da se moda kroz stoljeća mijenjala i prolazila kroz razne faze, ali ono što je mene zainteresiralo su kupaći kostimi!

  Kakvi su se kupaći kostimi nosili kroz povijest?

  Moram napomenuti, da su privilegiju kupanja u prošlosti imali samo pripadnici visokog društva. Ostalo stanovništvo je svakodnevno radilo u polju, imali su preplanuli ten i i zbog toga bili obilježeni u društvu.

  Kupanje ima jako dugu tradiciju, ali ne i ženski kupaći kostimi kakve mi danas poznajemo. Daleko u prošlosti, naši preci su se kupali nagi. Tada još nisu bili otkriveni „gušti“ kupanja i plivanja, pa su se kupali uglavnom zbog održavanja čistoće. Tek kasnije, uglavnom pripadnici više klase u društvu, otkrili su čari kupanja iz užitka, prvo u javnim kupalištima, a potom na moru.

  Zanimljivo je da su u jednom periodu srednjeg vijeka, u Europi postojala javna kupališta, zajednička za muškarce i žene. Svi su se kupali nagi, a obavezno su morali imati kapice na glavi! Takva kupališta su tada bila mjesta gdje su se ljudi najviše okupljali, zabavljali, što bi se danas reklo, „tulumarili“!

  Krajem 18. stoljeća, ženski kupaći kostim podsjećao je na odjeću za spavanje. Važno je bilo da se otkrije što manji dio ženskog tijela, pa se ispod duge haljine nosio korzet, čarape i cipele za kupanje. Odjeća je bila napravljena od vune i jako neudobna za nošenje. Golotinja je nezamisliva, a žene na plažu izlaze opet zakopčane do grla.

  badici_03

  Dakle, od pogledima izloženog nagog ženskog tijela u javnim kupalištima, do kupaćih kostima u kojima su žene bile zakopčane do grla i čedne! Jako mi je zanimljiva ta transformacija ženskog kupaćeg kostima kroz povijest.

  Negdje 1920. godine „stega“ je popustila, pa su se žene na kupanju pojavljivale u hlačama do koljena i u tunikama.

  ec492615714bd850fc19d6918a8cf638

  Kasnije se pravila oblačenja za kupanje opet mijenjaju. Australska plivačica i glumica Annette Kellermann načinila je povijesni pomak kada su u pitanju kupaći kostimi. Ona je 1907. god. odjenula jednodjelni kupaći kostim kakav se i danas nosi. Bila je uhićena i osuđena zbog nepristojnosti u odijevanju.

  Tu već možemo vidjeti kako su se žene i tada borile za emancipaciju i ravnopravnost, ovaj put kroz modu.

  Krajem Drugog svjetskog rata, na reviji u Parizu je predstavljen prvi dvodjelni kupaći kostim, koji je nazvan bikini. Ime je dobio po malom otočiću Bikini u Pacifiku, na kome su izvođena testiranja atomske bombe. I stvarno, ta dva mala komada tkanine, koja su sakrivala “značajne točke” na ženskom tijelu, odjeknuo je kao bomba u svijetu!

  586_miss_bikini_original_www.marieclaire.it_if

  Danas je, takođe, bikini najpopularniji oblik kupaćeg kostima.

  Meni je zanimljiva činjenica da se tzv. monokini (toples) pojavio još 60-tih godina prošlog stoljeća. Ne trebam pisati kolika je zgražanja u javnosti tada izazvalo njegovo pojavljivanje.

  Bikini se kroz povijest mijenjao svojim oblikom, otkrivao manje ili više žensko tijelo, prošao kroz fazu popularnih tangi, ali, nepobjedivo stoji na tronu najomiljenijih kupaćih kostima.

  Zanimljivo mi je općenito čitati i gledati kako se moda mijenjala kroz povijest, pa tako i moda kupaćih kostima.

  Ima tu stvari koje me dobro nasmiju, ali i onih nad kojima se zgražam. Općenito mislim, da je stalno kroz povijest bila prisutna čežnja i žudnja za ženskim tijelom, samo su trenutne norme „pristojnog ponašanja“ to oblikovale na svoj način. Pojam ženske ljepote se također mijenjao kros povijest. Od putenih žena sa iraženim ženskim atributima, do današnjih “hodajućih kostura” na modnim pistama.

  Moram naglasiti da nisam povjesničar po struci, ja promjenu kupaćih kostima kroz povijest gledam isključivo sa modnog stajališta. Malo mi je licemjerno da nakon javnih kupališta, gdje je obvezni odjevni predmet bio kapica, dođe do toga da se žene kupaju zakopčane do grla, da bi onda opet u modu došao minimalistički bikibi! Sve to, ima uporište ima uporište u promjenama u društvu.

  Anyway, dohvatite se vi, drage moje žene, svojih omiljenih kupaćih kostima, i iskoristite ovaj vrući i sunčani vikend za kupanje u moru!

  Pozzz i guštajte mi!

  slika2.jpg

  D life / otkriće zvano telka, slatka Amelie, Anin ...
  MOJIH PET LJETNIH LJEPOTANA