Kad sam bila mala, a bilo je to početkom osamdesetih, mama mi je kupila crvene Mary Jane cipele. Tada nisam znala ni kako se zovu, ni koja je njihova priča, ali meni su one bile nešto posebno. Vidjela sam ih u jednom super slatko uređenom izlogu i totalno ugnjavila mamu iako su bile skupe... Mislim, tak mi je poslije rekla :D

 

Kad sam krenula u srednju došle su i prve štikle... kad sam vidjela da Mary Jane postoje i za odrasle, bila sam oduševljena ko nikad! Naravno, pao je prvi fancy model i to crni lakirani... Ok, to nisu ove dolje, al su bile slicne...

Nosila sam ih na sve živo, nisam se skidala iz njih iako sam znala dobit žuljeve. Htjela sam sa vama podjeliti tu moju misao i ljubav prema tim preslatkim cipelama, pa sam malo istražila od kuda su zapravo došle i zašto se zovu Mary Jane.

Dakle, ime su dobile po liku jedne djevojčice, pogađate naravno kako se zvala, a autor stripa se zvao Richard Outcault. Mary je, naime, bila sestra glavnog lika Bustera Browna.

 

Strip je objavljen 1902. godine, a dvije godine kasnije Richard Outcault uputio se na Svjetski sajam u St. Louis, kako bi prodao prava za distribuciju i reklamiranje svojih likova.

Da se razumijemo, bilo je to davno, marketing nije postojao u današnjem smislu, pa je zapravo očito da je Richard bio neki genijalac i vizionar. Uspio je dogovoriti čak 200 tvrtki i prodao im licence. Za to vrijeme nešto nezamislivo. I tako je zapravo krenula popularnost Mary Jane cipela - prava na njihovu proizvodnju kupila je firma Brown Shoe Company. Te je cipele zapravo nosio i Buster Brown, glavni lik u stripu, ali su one dobile ime po njoj!

Cool:D

E, sad da se ne bismo zaustavili na tome, malo sam proguglala i naišla na razne fotke ovog modela. Fotkice su ispod, kaj mislite o njima? Vam se sviđaju?

Ja bih rado ove crvene (roskaste aaaa), da nastavim tradiciju od kad sam bila mala...:))) Ove su Manolo Blahnik, malo su mi preskupe:D

 

ili mozda ove? :DDDD mucho seksi!

Kak vam se sviđaju? Nosite li Mary Jane?