Veličina fonta: +

  Tabletić - čipka na ekranu ili mokri san u ruci

  Altair 8800 Computer - 1975Altair 8800 Computer - 1975Rodio sam se jednog četvrtka, davne 1973. godine. Bio je lijep i sunčan dan. U tadašnja, pradavna vremena, kompjuteri kakvim ih danas doživljavamo spadali su u domenu čistog SF-a, a riječ tablet je asocirala na narodnu rukotvorinu istkanu bijelim koncem, fraktalnog uzorka, a koju su militantni bakutaneri obavezno stavljali na crno bijeli TV, stolove i stoliće, naslone kauča, te na glave svojih unuka udavača.

  PCpt. Piccard tabletHmm.. Gdje se ono pali WiFi...ar desetljeća poslije, uslijed tehnološkog napretka, riječ "tablet" polako gubi svoje staro značenje. SF fanovi su imali čast da među prvima vide evolucijsku promjenu u rukama Cpt. Picarda.

  Volim tehnologiju. Sam sastavljam i održavam svoja računala. Tako da je bilo neizbježno da jednog dana i sebi nabavim jedan tablet. Em me zanimala upotrebljivost tih sve popularnijih stvarčica, em sam si htio nešto s čim mogu čitati e-knjige, malo prosurfati, pogledati film, napisati mail ili tekst.

  Dvoumio sam se između decidiranih book readera, koji su bolji po čitljivosti teksta u svim uvjetima i dugom trajanju baterije i tableta, no na koncu je prevladala činjenica da tablet ipak mogu koristiti za puno više stvari.

  Budući da nisam htio puno potrošiti, bio sam odabrao neki relativno povoljan srednjeg ranga: 9,7'' ekran, 1024x768 rezolucija, 4:3 omjer, 1Ghz jednojezgreni procesor (CPU), 8 GB integrirane memorije za cca 1500 kn.

  Nakon početnog ushita novim gadgetom ubrzo sam uvidio nedostatke istog: Knjige se daju čitati, no niska rezolucija na dijagonali od 9,7'' znači velike i vidljive pixele, tako da su slova djelovala iskrzano i neoštro. Gledanje filmova je bilo OK, no brzo bi požderalo bateriju.

  Surfanje je bilo podnošljivo, no ne i ugodno zato jer jednojezgreni CPU jednostavno nije dorastao zadatku: Sve modernije web stranice (većina naših i stranih portala) bi se učitavale, renderirale i pomicale sporo. Sve u svemu, tablet je radio svoj posao, ali ne dovoljno dobro da bih ga poželio zadržati, te sam ga ubrzo i prodao.

  Par mjeseci kasnije, u ruke mi je sletio Sony Xperia Z Tablet. Nakon što sam ga pažljivim picajzlerskim prstima izvadio iz bijele kutije, prvo što mi je upalo u oči je tankoća i mala težina tableta:

  Sony Xperia Z tabletMoćno, tanko i lagano - pravi mokri san

  U odnosu na prethodnika i par ostalih tableta koje sam prošetao preko ruku, Sony je ubjedljivo odskakao sa svojih 495 grama težine i 6,9 mm debljine. Pri radu s tabletom imao sam osjećaj kao da držim čvrstu bilježnicu tvrdih korica.

  Nakon neizbježne inicijalizacije, drugi ushit doživio sam gledajući u ekran. Rezolucija od 1920x1200px jednostavno ne dozvoljava da se vidi pixel. Ne bavim se recenzijama profesionalno, no prikaz boja i oštrina slike na ovom tabletu su meni osobno su i više nego odlični.

  U sljedećih tjedan dana u tablet sam natrpao more aplikacija, prijašnjih slika, filmova i knjiga, a kako sam bio na godišnjem, mogao sam ga detalno isprepipati i proučiti.

  Kako se ovaj blog post ne bi pretvorio u standardnu recenziju, navest ću samo (meni) bitne detalje: Baterija mu traje barem troduplo duže nego na prethodniku. Baterija odlično drži - moći ćete većinu dana pimplati po njemu bez prištekavanja, a nakon što se zasitite i tablet počnete koristiti umjerenije, baterija će vam trajati i po par dana.

  Čitanje knjiga je vrlo ugodno - slova su jasno čitljiva zbog velike rezolucije, a tankoća i mala težina dozvoljavaju višesatno čitanje bez zamora.

  Surfanje internetom i sve ostale radnje su neuporedivo brže i fluidnije, zaslugom četverojezgrenog 1.5 Ghz procesora.

  Osim gore spomenutog, zaboravih navesti još jednu "sitničicu": Sony Xperia Z Tablet može i u vodu. Da, dobro ste čuli. Kao i njegov manji brat - Sony Xperia Z mobitel, tablet je napravljen da može izdržati i do pola sata na dubini od jednog metra, a otporan je i na prašinu. A to znači čitanje omiljenog štiva dok se brčkate u moru, bazenu ili kadi bez straha da će neoprezna akcija ili trzaj laktom rezultirati davljenjem vašeg "svenamjensnika". Jedino valja paziti da su mu svi flapsevi (prekrivala za otvore) zatvoreni.

  Stražnja kamera po danu daje super fotke zaslugom 8,1 mpix Exmor chipa, a prednjom 2 mpix kamerom će vas sugovornik odlično vidjeti koristite li Skype ili neku drugu IM aplikaciju.

  Par slika

  Budući da imam fetiš na lampe i LED svjetla, prvotni WTF, a gdje je LED bljeskalica (koju na mobitelima uvijek koristim kao pomoćno svjetlo) je zamijenilo olakšanje: sam ekran svijetli dovoljno dobro za istu namjenu, a već spomenuti Exmor chip u uvijetima slabije osvjetljenosti daje slike puno bolje od konkurencije i bez pomoćne LED bljeskalice.

  Tamo gdje fali LED osvjetljenje, Sony je ugradio nešto još korisnije: infra crvenu LEDicu. Iako je baš i ne vidite, Sony tablet ćete moći koristiti za upravljanje ama baš svim uređajima za koje treba daljinski upravljač. Zgodno, zar ne? Dečko (ili cura) neda daljinski? Nema problema: tap tap i kontrola je tvoja :)

  Jedine mane koje sam ovom čudu našao su:
  - mrvu slabiji zvuk od konkurencije, iako tablet ima čak 4 zvučnika;
  - flapsovi, tj. prekrivke konektora po kojima ćete često pimplati.

  Možda je ipak bolje da riječ "mana" zamijenim s "trade-off", jer je navedeno zapravo neizbježni kompromis ukoliko želite imati tablet koji može i pod vodu. A tableti ionako nisu namijenjeni slušanju muzike na tulumima. U javnom prijevozu ćete koristiti slušalice, a tamo gdje treba buke, prištekat ćete tablet na kakvo pojačalo.

  Zaključak

  Znam da nije fer uspoređivati Sony i moj prethodni tablet, jer ta dva tableta jednostavno ne pripadaju istom cjenovnom i tehnološkom rangu, htio sam samo opisati razliku između niže srednje klasu i pile i pol.

  Ako se spremate kupiti tablet i trenutno imate malo sredstava, radije pričekajte koji mjesec, skupite još malo i priuštite si Sonija, nego da kupite nešto odmah - tek toliko da si možete reći da konačno imate tablet, ma kakav bio.

  Ugodnost rada na tabletu uvelike ovisi o brzini procesora i rezoluciji ekrana. Ako si kupite "fićeka", velika vjerojatnost je da ćete nakon tjedan dva upotrebe vaš gadget nastaviti koristiti samo kao podlogu za tablet-ić.

  Sony Xperia Z tabletic

  Za one koji žele znati više: detaljne specifikacije Sony Xperia Z Tableta


  PS: Zanimljivo je da su naši stari u školi isto koristili tablete: Komad crne ploče i kredu za pisanje. Mislim da se našim potomcima sprema isto: tableti će se koristiti u školi, a kreda za igranje školice.

  PPS: U jednom od sljedećih blogova napisat ću i riječ dvije o aplikacijama koje trenutno koristim na tabletu i mobitelu.

  La Biosthetique blog / Frizure nekada i danas
  ItGirl event with Clarins

  Povezani postovi