Username *
Password *
Remember Me

Detoksikacija nije nužno komplicirana i iscrpljujuća, naprotiv, daje osjećaj lakoće, koja nam je itekako potrebna prije nego se skinemo u badiće. Osim toga, tu je i ljepota same kože, koja najednom krene blistati, čim se malo pobrinemo o svakodnevnim obrocima. Treba poraditi na konzumaciji vode i povrća, smanjiti otrove, srediti probavu... Najvažnije savjete i prijedloge donosi magistra Andrea Plečko, iz Farmacije u zagrebačkom City Center One East.

 mandco 922501
M&Co.


KORAK 1. Voda unutra – toksini van
Zlatno pravilo čišćenja organizma je dovoljni unos tekućine. Preporučeni unos je 2,5L dnevno, no tijekom perioda detoksikacije potrebno ga je povećati kako bismo omogućili dobru diurezu i ispiranje organizma. Dakako, najbolji odabir je voda ili svježe cijeđeni sokovi agruma (limun, naranča).

Najbolji diuretici
Radu bubrega pomoći ćemo prirodnim diureticima kao što su list koprive, plod borovice ili list maslačka (Suban čaj kopriva list, Suban plod borovice). Ovi čajevi potaknut će izlučivanje tekućine iz organizma.
Čaj lista koprive potrebno je piti 3 puta dnevno, a priprema se tako da se 3 do 4 grama čaja prelije s 2 dcL kipuće vode (ukupna doza do 12 g čaja koprive dnevno). List koprive bogat je mineralima (kalij, magnezij) te će nadoknaditi mogući gubitak elektrolita zbog pojačane diureze.

Plod borovice još je učinkovitiji diuretik, a pripravu čaja ploda borovice možemo zamijeniti korištenjem čistog eteričnog ulja ( doza 0,1 ml ulja tri puta dnevno).
Plod borovice ne smije se koristiti duže od 4 tjedna.

Gotove sirup varijante
Esi Diurerbe Drink mješavina je nekoliko biljaka koje potiču rad bubrega i izlučivanje tekućine iz organizma. Ovaj sirup se jednostavno pomiješa s većom količinom vode i pije tokom dana. Osobama koje su sklone uroinfekcijama kombinacija biljaka u ovom pripravku može pomoći u irigaciji mokraćnih puteva i prevenciji upale. Kod sezonske detoksikacije, primjenu diuretika ograničite na 7 dana i osigurajte dovoljan unos tekućine.

 

mandco 922501
M&Co.

KORAK 2. Čišćenje čistača
Većinu stranih tvari koje unesemo u svoj organizam, od alkohola i lijekova do konzervansa i prehrambenih boja, jetra mora deaktivirati i olakšati im izlučivanje iz organizma. Ako smo pretjerali, u organizmu se svakodnevno nakupljaju razni konzervansi, hormoni, lijekovi i ostali ksenobiotici. Ako bolujete od neke bolesti jetre, prije uzimanja bilo kojeg preparata za jetru potražite savjet stručne osobe.

Artičoka ima pozitivan učinak na jetru
Artičoka potiče lučenje žuči, čime dovodi do smanjenja kolesterola i triglicerida u krvi, olakšava probavu i ima zaštitni učinak na jetru. Dostupna je u obliku kapsula ili EPS pripravka (Specchiasol artičoka, Pileje EPS artičoka). Preporučam primjenu barem 4 tjedna, za one na kroničnoj terapiji lijekovima ili povećanim BMI kroz duži period.
Korijen maslačka često se koristi za čišćenje jetre
Ako se priprema kao napitak, potrebno je korijen maslačka prokuhati u ključaloj vodi desetak minuta te konzumirati 2 do 3 puta dnevno.

Artičoka i korijen maslačka uzimaju se pola sata prije jela.mandco 922501

Crna rotkva povećava metaboličku sposobnost jetre
Istraživanja pokazuju da crna rotkva može poboljšati enzimatsku aktivnost jetrenih enzima koji sudjeluju u detoksikaciji različitih spojeva. Crna rotkva dostupna je u obliku tableta (Phytostandard Crna rotkva) koje se uzimaju 2 puta dnevno 4 tjedna.
Mjesto među čistačima jetre svakako zaslužuju i alga Chlorella vulgaris (npr. Sensilab Chlorella). Zbog visoke razine klorofila sposobna je vezati na sebe teške metale i omogućiti njihovo izlučivanje iz organizma. Također, Chlorella smanjuje negativni učinak spojeva koji nastaju izgaranjem fosilnih goriva na ljudski organizam i nastanak kancerogenih mutacija. Povećanjem antioksidativnog statusa organizma djeluje i zaštitno na jetru.

mandco 922501

KORAK 3. Regulacija probave
Možda je i vama prva asocijacija na čišćenje organizma upravo čišćenje crijeva, no to nije uvijek slučaj. Iako probavni trakt najviše trpi tijekom blagdana, ne preporučam drastične mjere u ovom segmentu.
Agresivnim čišćenjem crijeva nećete ukloniti samo toksine već i dio crijevne mikroflore što može narušiti osjetljivu simbiotsku vezu s mikrobiomom.

Lakša prehrana, manji obroci, aktivnost...
Osobe s redovitom stolicom probavu će regulirati lakšom prehranom i manjim obrocima tijekom detoksikacije. Povećan unos voća i povrća, tekućine i lagana tjelesna aktivnost bit će dovoljne da se probavni trakt vrati u normalno stanje.

Biljni laksativi za probleme sa zatvorom
Osobama s neredovitom stolicom prije početka detoksikacije preporučam primjenu biljnih laksativa koji će potaknuti peristaltiku i olakšati početak procesa čišćenja.
Specchiasol Cotidierbe tablete ili Ortisan voćne kocke prirodni su laksativi koji neće uzrokovati grčeve, a pomoći će kod zatvora.

Probiotici i gelovi
Nakon toga može se nastaviti s primjenom vlakana i probiotika tijekom cijele detoksikacije (npr. Psylliox Activ Fibra). Dobar način za izbacivanje toksina iz probavnog trakta je primjena neutralnih spojeva koji na sebe vežu toksine i izlučuju ih stolicom npr. Sikapur med gastrointestinalni gel. Ovaj gel uzima se 3 puta dnevno po 15 ml 4 tjedna.

 

mandco 922501
M&Co.

 

KORAK 4. Zaštita stanica i vraćanje energije
Za vrijeme čišćenja uslijed pojačanog rada metabolizma raste razina slobodnih radikala u organizmu. Zbog toga tijekom perioda čišćenja preporučam primjenu antioksidansa. Antioksidativan zaštita smanjit će oštećenje stanica jetre i bubrega te djelovati povoljno na imunološki sustav.

Kombinacija antioksidansa i alge
Pileje Oxybiane tablete kombinacija su nekoliko antioksidansa i ekstrakta alge Porphyra umbilicalis čime štite stanice od oksidativnog oštećenja. Preporučam 2 tablete dnevno tijekom 4 tjedna.

Multivitaminski pripravci
Primjenu multivitaminskih pripravaka ostavite za razdoblje nakon čišćenja. Naime, zbog pojačane diureze, većina vitamina koje unesete tijekom detoksikacije brzo će se izlučiti iz organizma i neće potpuno ostvariti svoje djelovanje.

Podizač energije u procesu detoksikacije
Ako vam nedostaje energije u procesu detoksikacije, preporučam tekući koncentrat Regulatpro Bio. Proizvod je rezultat fermentacije organskog voća i povrća bakterijama soja mliječne kiseline čime je dobivena mješavina hranjivih sastojaka - vitamina i enzima - koje organizam vrlo lako može apsorbirati i iskoristiti. Uzima se 10 ml soka dva puta dnevno kroz 4 tjedna.

I za kraj, najbitniji korak cijelog procesa: barem na 4 tjedna izbacite alkoholna i gazirana pića, prženu hranu, šećer i slastice te uživajte u kuhanom povrću, bijelom mesu, ribi, svježem voću i sokovima. Vaše tijelo bit će vam zahvalno.

 

mandco 922501mandco 922501

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location