Username *
Password *
Remember Me

Jednostavno. Za kefir je potrebno svega par sastojaka: kefirna zrnca, punomasno mlijeko, par staklenki, žlica, cjedilo s krupnijim otvorima i posuda za cijeđenje.

Kefirna zrnca ubaciti u staklenku, dodati mlijeko, zatvoriti poklopac i čekati cca 24 h da kefir na sobnoj temperaturi fermentira mlijeko. Svakih par sati možete lagano protresti staklenku. Kad se zgusne, dobro protresti staklenku da se gušći dio odvoji od zrnaca, procijediti kefir, zrnca vratiti nazad u staklenku i ispočetka. Jednostavno da jednostavnije ne može. 

Kao i kod svega drugog postoji savjeta i trikova kojih se možete pridržavati.
 
Kefira: Hrvoje Znaor
 
kefir
 
Kad je vani toplo 24-25 °C, po danu ih treba staviti u hladnjak, a po noći na balkon. Bitno je da sunce ne tuče direktno u staklenku. Po ljeti obavezno u frižider jer jako razdvaja.
 
Ako negdje odlazite, zrnca stavite u manju staklenku i stavite u hladnjak. Tako mogu izdržati i do 7 dana. Ako odlazite na more ili na dulje, zrnca možete isprati vodom, prosušiti na papiru i staviti u frizer. Tako mogu izdržati od 3-6 mjeseci.
 
Ako vam se dešava da se kefir razdvaja na sirutku (prozirno) na dnu i guste grudice na vrhu, fermentacija je prebrza. U tom slučaju ili smanjite količinu kefirnih zrnaca ili stavite staklenku u hladnjak.
 
Neki zrnca ispiru vodom nakon svakog procesa, a neki ne. Ja svoja ne ispirem jer se navodno tako kefir oslabljuje.
 
kefir2
 
 
Za cjedilo odaberite neko s većim rupicama jer nećete moći procijediti kefir. Ja koristim neko veće plastično cjedilo s uskim duguljastim prorezima.
 
Zrnca kefira se svakih par tjedana udvostruče. Možete ih smrznuti za svaki slučaj ili pokloniti, uvijek nekom treba.
 
Ako ste na kefir zaboravili pa se pojavila plijesan ili je kefir iz mliječno bijele promijeni boju u bilo koju drugu, bacite ga.
 
Uzdravlje!
 
kefir2kefir2
 

 

 
 
 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location