Username *
Password *
Remember Me

Čime netko kihne, netko drugi spomene Vitamin C! Vitamin C, L-askorbinska kiselina, pripada skupini vitamina topivih u vodi. Ljudsko tijelo ga ne može sintetizirati, stoga je potrebno uzimati ga hranom ili suplementima. Potreban je za biosintezu kolagena, L-karnitina, određenih neurotransmitora, uključen je u metabolizam proteina, te apsorpciju željeza.

On je fiziološki antioksidans, te se pokazalo da regenerira i ostale antioksidanse u tijelu, kao što je vitamin E. Također ima važnu ulogu u imunološkom sustavu čovjeka, djelujući direktno na imunološke stanice kao što su leukociti i neutrofili, povećavajući njihovu pokretljivost i funkciju. Zabilježeno je i da vitamin C smanjuje razinu histamina, što značajno doprinosi smanjenju simptoma alergije.

 Jesmond Fruit Barn Oranges

1. Najbolji izvori vitamina C
Voće i povrće kao što su agrumi, rajčica, paprika i brokula su najbolji prirodni izvori vitamina C. No, sadržaj vitamina C u hrani znatno se smanjuje dugotrajnim skladištenjem i kuhanjem. Srećom, mnogi od najboljih izvora hrane vitamina C, kao što su voće i povrće, najčešće se konzumira sirovo, a konzumiranje pet porcija voća i povrća dnevno može pružiti više od 200 mg vitamina C.

2. Kako dozirati vitamin C?
Preporučena dnevna doza vitamina C je 75 mg, dok se za pušače preporučuje unos dodatnih 30 mg. U svrhu prevencije kardiovaskularnih bolesti može se uzeti 200–500mg. Povećan unos preporučuje se i u zimskim mjesecima i to u dozama od 500 – 1000 mg dnevno. Visoke doze od 1000 mg u obliku šumećih tableta, zbog brze apsorpcije i djelovanja, posebice se preporučuju kao pomoć pri liječenju simptoma akutne prehlade i alergije.

 Jesmond Fruit Barn Oranges

3. Terapije mega-dozama vitamina C
Vrlo su popularne terapije mega dozama vitamina C (do 5 g). Mišljenja o pozitivnim učincima takve terapije su podijeljena, ponajviše iz razloga što pokazalo da se je pri uzimanju doza većih od 1 g, apsorpcija vitamina C znatno smanjena. Također se smatra da velike doze mogu dovesti do stvaranja bubrežnih kamenaca, a uzimanje velikih doza vitamina C dokazano djeluju laksativno.

4. Višak vitamina C se izlučuje
Kako se radi o vitaminu topivom u vodi, sav višak tijelo izlučuje. Uneseni vitamin C izluči se iz organizma nakon otprilike četiri sata, stoga valja imati na umu da je pri suplementaciji bolje izabrati oblik s postupnim oslobađanjem, koji omogućuje dulje zadržavanje u tijelu.

 Jesmond Fruit Barn Oranges

5. Različiti oblici vitamina C
Na tržištu su dostupni različiti oblici vitamina C, L-askorbinska kiselina, natrij-askorbat, esterificirani oblik L-askorbinske kiseline, te L-askorbinska kiselina s bioflavonoidima. Iako svi oblici zadovoljavaju potrebe ljudskog tijela, za posljednju se smatra da omogućuje veću apsorpciju vitamina C u organizam. Osobe koje imaju problema s gastritisom, prilikom izbora preparata s vitaminom C trebaju obratiti pažnju jer se njima preporučuje ne-kiselinski ( esterificirani ) oblik askorbinske kiseline koji neće izazvati dodatno pogoršanje njihovih želučanih tegoba.

 Jesmond Fruit Barn Oranges

Jesmond Fruit Barn Oranges

Jesmond Fruit Barn Oranges

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location