FINO_VINO // 8.WOW rođendan i dodjela nagrada u akciji ŠTO ŽENE ŽELE za vino godine

  Udruga WOW / Žene i vino (Women on wine), popularne WOW-ice udruga je koja je itekako aktivno angažirana na području kulture stola, a članice intenzivno promoviraju sva vina, umjereno uživanje u dobrim vinima i – osobito – žensku snagu u vinu.

   

  Loredaana i peter Poletti

  Na dodjeli u restoranu Balon u četvrtak – objavljene su ovogodišnje nagrade, za 2018.godinu, o kojima je ovoga puta finalno odlučivao žiri u sastavu: ugledna sommelierka Karin Rupena Perdec (predsjednica žirija), Ines Matić (sommelierka) i Doris Srpek (suvlasnica vinoteke i wine bara Bornstein). One su izabrale pobjednike u svakoj kategoriji i ukupnog pobjednika. Iznad žirija: Sanja Muzaferija i Jasna Mohor

   

  Piše: Sanja Muzaferija, udruga WOW

   Loredaana i peter Poletti


  Već osam godina zaredom udruga WOW uspješno organizira sada već afirmiranu i svake godine itekako očekivanu akciju ocjenjivanja vina godine pod nazivom ŠTO ŽENE ŽELE. Izbor je zamišljen u tri razine selekcije. Prva razina izbora je da svake godine drugi sommelier, svojevrsni vinski „kustos“, selekcionira vina kušana u prošloj godini i sastavlja svoju autorsku listu vina u pet kategorija: bijela, ružičasta, crvena, „desertna“ (vina s ostatkom šećera) i pjenušci.

  Do sada su selekcijske liste kao vinski selektori stvarali sommelieri Karin Rupene-Perdec, Alena Stuparić, Siniša Lasan, Mario Meštrović, Roko Bekavac, Jelena Šimić Valentić, Željko Bročilović Carlos, a ove godine je ta dužnost pripala Filipu Saviću. Sommelierima/stručnjacima koji rade listu nikada se ne miješa u posao i apsolutno se poštuje njihov prvi i početni izbor od kojeg dalje kreće izborna priča.

  U drugoj fazi, sve WOW članice i simpatizerke, njih oko 400, imaju prigodu glasati elektroničkom poštom i tako se dobiju finalisti (njih 12). U trećoj i izlučnoj fazi, konačnu odluku donose tri vinski upućene članice kušanjem naslijepo. Za nagradu, pobjednici u svakoj kategoriji dobivaju prekrasnu i vrijednu skulpturu koju je dizajnirala dizajnerska grupa „Grupa“, a svekupni pobjednik putuje u režiji WOW-ica u jednu vinsku regiju svijeta.

  Tako je Gianfranco Kozlović posjetio Bordeaux, Saša Senjković Champagnu, Moreno Coronica Barcelonu i španjolski Penedes, Luka Krajančić Burgundiju, Frano Milina Bire je bio u Austriji a predstavnica Meneghettija u Toscani. Posljednji pobjednik, Alen Bibić sa svojim prošekom Ambra, zbog obveza nije otputovao na svoje nagradno putovanje.


  Loredaana i peter Poletti
  Loredana i Peter Poletti


  • U finale su ušli:
  Pjenušci – Blanc de Noir, vinarije Peršurić i Pavel, vinarije Šember a pobijedio je - Blanc de Noir, vinarije Peršurić
  Bijela vina: Meneghetti White 2017, vinarije Meneghetti; Grimalda bijela 2015, vinarije Matošević i Škrlet 2017 vinarije Voštinić- Klasnić. A pobijedio je Meneghetti White 2015
  Ružičasta vina: Rosella Poletti 2017, vinarije Poletti i Rose Galić 2017, vinarije Galić. A pobijedila je Rosella Poletti 2017, vinarije Poletti
  Crvena vina: Fuga 2015, vinarije Dobravac; Santa Lucija crna 2015, vinarije Kozlović i Il Primo 2015, vinarije Fakin. A pobjedio je Il Primo, vinarije Fakin.
  Desertna vina: Muškat Momjanski, vinarije Prelac i Graševina izborna berba prosušenih bobica 2015, vinarije Krauthaker. A pobijedila je Graševina izborna berba prosušenih bobica 2015, vinarije Krauthaker.


  Ovogodišnji ukupni pobjednik je Il Primo, vinarije Fakin – a pobjednik će u društvu predsjednice udruge putovati u Baranju i mađarski Vilanj.


  Dodjela je, uz 8. rođendansko slavlje udruge koja je osnovana u ljeto 2011. – oodržana tradicionalno u restoranu Balon na zagrebačkom Prisavlju, voditeljica je bila Ljiljana Vinković a okupljene WOW-ice, mediji i vinari – dobitnici – slavili su u odličnom raspoloženju uz delicije iz Balona.


  Fotografije žirija: Silvija Munda
  Fotografije dodjele: Rene Karaman

   Loredaana i peter Poletti
  Marko Falkin i supruga Beti