Username *
Password *
Remember Me

Bilo je to davne 1929. godine kad je Alojz Kocbek u Sloveniji kupio imanje i počeo se baviti mlinarstvom, da bi ubrzo prešao i na uljarstvo, a danas se ulja Kocbek koriste u restoranima diljem svijeta, među ostalima i na Manhattanu, na što je obitelj vrlo ponosna. Polako su, ali sigurno, ulja sjemenki tikve Kocbek postala luksuz i to ne slučajno: s tradicijom, znanjem i iskustvom tamo se proizvode najkvalitetnija i jedinstvena nerafinirana ulja. Ulja se proizvode iz odabranih sjemenki s najmanje 98% čistoće, na prirodan način, bez bilo kakvih dodataka. Posebnost su sigurno hladno prešana bučina ulja.

kocbek

Imanje se nalazi u selu Stari vrh, u sjeveroistočnom dijelu Slovenije, u blizini Blaguškog jezera. Na imanju se koriste znanja osnivača uljare, bračnog para Alojza i Antonije, koje i dan danas primjenjuje unuk Gorazd. Proces stvaranja hladno prešanog ulja odvija se u posebnoj mašini u kojoj se stiskanjem direktno istisne ulje. Temperatura tijekom procesa je maksimalno 40 stupnjeva, te tako nastaje potpuno prirodno ulje koje je po boji i mirisu gotovo isto kao i sjemenke.

Kocbek 10

Razlika između toplog i hladnog prešanja je u tome što se kod toplog sjemenke mehanički i termički obrađuju, a kod hladnog ne. Gorazd Kocbek prozvodi različita ulja od tikve: hladno i toplo prešano, na kamenom i u željeznom mlinu. Proizvode još i suncokretovo i orahovo ulje.

Kod hladnog načina sjemenke se ne obrađuju, nema mljevenja, miješanja, grijanja ni pečenja, već se odmah stiska ulje iz sjemenki. Tu je potrebno oko 6 kilograma sjemenki za jednu litru ulja. Ulja su vrlo blaga i sadrže minerale i vitamine koji su vrlo značajni za naš organizam.

Darilo1

Buča je jedno od najstarijeg povrća na svijetu, nalazimo je u kuhinjama starog Egipta, Kine i drugih zemalja. No, njezina se ljekovita i kulinarska vrijednost otkrivaju tek posljednjih nekoliko desetljeća. U malim zelenkastim sjemenkama nalazi se mnoštvo hranjivih sastojaka koji su neophodni ljudskom organizmu: vitamini A, B, C i E, te kalcij, željezo i magnezij, ali i nezasićene masne kiseline.

 

kocbek 215kocbek 216

 

Kocbek radi i čokolade, Strast, te svake godine dodaje po jedan okus. Najpoznatije su, naravno, Strast crna i bijela čokolada s bučinim sjemenkama, a tražena je i ona s pečenim lukom. Ove su čokolade u Sloveniji među najpopularnijima.

Srast dark cr

Recept za namaz Skuta (mladi neslani sir) s uljem od buče.
Skutu i pavlaku pomiješajte u željenoj količini. Dodajte na komadiće nasjeckan luk, ulje od buče, sol i po želji mljevene bučine sjemenke. Sjemenke se mogu samljeti i u mlincu za kavu.

Stast buce crStrast bela crStrast sliva cr

 

Kocbek 13kocbek 23kocbek 24kocbek 25kocbek 26PakettestenineSuha salama

 

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location

Ova web stranica koristi (cookies) kolačiće za spremanje podataka o posjeti. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu pristajete na uporabu kolačića.