Username *
Password *
Remember Me

Bilo je to davne 1929. godine kad je Alojz Kocbek u Sloveniji kupio imanje i počeo se baviti mlinarstvom, da bi ubrzo prešao i na uljarstvo, a danas se ulja Kocbek koriste u restoranima diljem svijeta, među ostalima i na Manhattanu, na što je obitelj vrlo ponosna. Polako su, ali sigurno, ulja sjemenki tikve Kocbek postala luksuz i to ne slučajno: s tradicijom, znanjem i iskustvom tamo se proizvode najkvalitetnija i jedinstvena nerafinirana ulja. Ulja se proizvode iz odabranih sjemenki s najmanje 98% čistoće, na prirodan način, bez bilo kakvih dodataka. Posebnost su sigurno hladno prešana bučina ulja.

kocbek

Imanje se nalazi u selu Stari vrh, u sjeveroistočnom dijelu Slovenije, u blizini Blaguškog jezera. Na imanju se koriste znanja osnivača uljare, bračnog para Alojza i Antonije, koje i dan danas primjenjuje unuk Gorazd. Proces stvaranja hladno prešanog ulja odvija se u posebnoj mašini u kojoj se stiskanjem direktno istisne ulje. Temperatura tijekom procesa je maksimalno 40 stupnjeva, te tako nastaje potpuno prirodno ulje koje je po boji i mirisu gotovo isto kao i sjemenke.

Kocbek 10

Razlika između toplog i hladnog prešanja je u tome što se kod toplog sjemenke mehanički i termički obrađuju, a kod hladnog ne. Gorazd Kocbek prozvodi različita ulja od tikve: hladno i toplo prešano, na kamenom i u željeznom mlinu. Proizvode još i suncokretovo i orahovo ulje.

Kod hladnog načina sjemenke se ne obrađuju, nema mljevenja, miješanja, grijanja ni pečenja, već se odmah stiska ulje iz sjemenki. Tu je potrebno oko 6 kilograma sjemenki za jednu litru ulja. Ulja su vrlo blaga i sadrže minerale i vitamine koji su vrlo značajni za naš organizam.

Darilo1

Buča je jedno od najstarijeg povrća na svijetu, nalazimo je u kuhinjama starog Egipta, Kine i drugih zemalja. No, njezina se ljekovita i kulinarska vrijednost otkrivaju tek posljednjih nekoliko desetljeća. U malim zelenkastim sjemenkama nalazi se mnoštvo hranjivih sastojaka koji su neophodni ljudskom organizmu: vitamini A, B, C i E, te kalcij, željezo i magnezij, ali i nezasićene masne kiseline.

 

kocbek 215kocbek 216

 

Kocbek radi i čokolade, Strast, te svake godine dodaje po jedan okus. Najpoznatije su, naravno, Strast crna i bijela čokolada s bučinim sjemenkama, a tražena je i ona s pečenim lukom. Ove su čokolade u Sloveniji među najpopularnijima.

Srast dark cr

Recept za namaz Skuta (mladi neslani sir) s uljem od buče.
Skutu i pavlaku pomiješajte u željenoj količini. Dodajte na komadiće nasjeckan luk, ulje od buče, sol i po želji mljevene bučine sjemenke. Sjemenke se mogu samljeti i u mlincu za kavu.

Stast buce crStrast bela crStrast sliva cr

 

Kocbek 13kocbek 23kocbek 24kocbek 25kocbek 26PakettestenineSuha salama

 

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location