Username *
Password *
Remember Me

Bela Krajina slovenska je destinacija za gurmane i ljubitelje kvalitetnog vina: usred prekrasnih zelenih brežuljaka, pored granice s Hrvatskom, smjestila se Kmetijska zadruga Metlika, jedna od najpoznatijih slovenskih vinarija s dugogodišnjim iskustvom i vrhunskom ponudom vina. - Ponosni smo na brojne medalje - ističe njihova enologinja Ivanka Badovinac - ove smo godine u londonskom Decanteru, najprestižnijem vinskom ocjenjivanju na svijetu na kojemu je sudjelovalo 15.007 uzoraka vina, osvojili srebrnu medalju za Modru frankinju 2013., te srebrne za Metlišku crninu PTP 2012. i Kolednik Sauvignon 2009. U Beloj Krajini klima je idealna za dozrijevanje grožđa, stoga ovdje možemo proizvesti vrhunska bijela, kao i rose i crna vina - .

 

open vina metlikaNakon kušanja vina, tradicionalno se služi slavna Belokranjska pogača s kimom, koja idealno paše uz lokalne sireve i domaće mesne nareske


Konoba KZ Metlika, nezaobilazno mjesto ne samo za ljubitelje dobrog vina, već i lokalnih mesnih specijaliteta, popularno je i kao okupljalište za degustacije: tu je veliki podrum s impozantnim bačvama, te restoranski dio koji prima oko 55 ljudi. Nadaleko su poznate njihove degustacije, gdje dolaze ne samo iskusni vinoljupci, već i turisti kojima je cilj upoznati lokalitet Bele Krajine.

metlika 18
Nagrađivana Metliška crnina punog okusa - idealna uz glavno jelo, meso, divljač, roštilj...

Osim toga, tu je i prvo proizvedeno ledeno vino u regiji, proizvedeno još 1986. godine. - Po pravilniku - priča Andrej Škof iz KZ Metlika - ledeno vino se radi od grožđa koje je barem tri dana bilo na noćnoj temperaturi od -7 ili nižoj, dok dnevna ne smije ići iznad nule. Stoga, za to ledeno vino potrebna je jaka zima koja će nam pomoći da proizvedemo ovaj vrhunski proizvod. No, tu je još pravila: nakon ta tri dana i noći koji su zadovoljili spomenute vremenske uvjete, berba kreće četvrti dan, i to u 4 ujutro, tako da se grožđe bere smrznuto. Nakon toga kreće tiještenje, a oko sat, dva kasnije, grožđe počinje puštati slatki mošt. Zbog izuzetno visoke razine šećera u moštu, ledeno je vino obično izuzetno slatko, a količina šećera može biti i do 300 grama po litri - . Ledeno je vino sve cjenjenije jer blage zime ovaj proizvod čine nedostupnijim, pa ako vrijeme ne zadovoljava uvjete, ono se naprosto ne može proizvesti na drugi način.

Kmetijska zadruga Metlika je također proizvela prvo slovensko Rose vino, i to još 1981. godine.

 

metlika 3Bela Krajina, poznata po bijelim brezama, ali i brežuljcima s vinogradima, kao da je stvorena za putnike žedne ljepote i gastro & eno užitaka 

Metliška crnina i Belokranjec su zaštićena slovenska vina i nose oznaku PTP.

Belokranjec - lagano, bogato aromana (Laški Rizling, Kraljevina, mogu se naći bijeli pinot, chardonnay, sauvignon… niti jedna sorta nije zastupljena više od 10 %), može se poslužiti i kao aperitiv. Ide uz meso, perad, ribu. Odlično paše i uz hladna predjela i vegetarijansku kuhinju.

Metliška crnina - udio sorte Modra frankinja je u Metliškoj crnini čak 60 %. Okus je bogat, pun, kvalificiran je kao srednje teški, najbolji uz roštilj, meso, divljač, goveđe ordeske… i općenito uz glavna jela.

Foto: G&S Promotion

metlika 20

metlika medalje

metlika vina

metlika vinogradi

metlika 5

metlika 16

metlika 6

metlika 11

metlika 15 cr

 

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location