Username *
Password *
Remember Me

Koruški krajolik rasprostire se između rijeka Meže, Drave i Mislinje, tamo gdje se isprepliću planine i brda Karavanki, Pohorja i Savinjskih Alpa. Prostrane su to smrekove šume, travnjaci i livade u najljepšim zelenim tonovima, pa šetnja ili vožnja biciklom, koja je u tom području vrlo popularna, nerijetko završi uz neku kapelicu, razgledanjem snene doline ili oštrih i visokih obližnjih vrhova. Slovenska Koruška je mjesto gdje se možete opustiti i napuniti energijom za divlji ples svakodnevnice. Tamo ćete naći brojna domaća gospodarstva koja proizvode hranu po eko načelima, te je pripremaju po starim lokalnim receptima. Naravno, ta gospodarstva nude i prenoćište.

 

open pri lipi 3Skuta s bućinim uljem @ Gostilna pri lipi u mjestu Muta


Za koruška sela karakteristična su usamljena seoska imanja, koje zovemo „celki“. Zbog škrtosti prirode ljudi su kroz stoljeća marljivošću, snalažljivošću i ustrajnošću brinuli kako bi si na farmama u najvećoj mogućoj mjeri osigurali sve što im je potrebno. Nemojte brinuti da ćete dobiti sobu bez pogleda. Ovdje možete pronaći prostor za ležaljku ispod osvježavajuće sjene u voćnjaku, koju neće biti potrebno ni rezervirati. Dočekuje vas i sloboda prostora i vremena: selo je raj za djecu, a iznenađenja vas očekuju na svakom koraku!

hrana marin
Turistična kmetija Marin - Miler u mjestu Šentanel

Na sjeniku, u štali, voćnjaku, travnjaku ili obližnjoj šumici doživite bajke i legende, otkrijte bisere prirode i lokalne baštine. U večernjim satima možete pričati s gazdom i gazdaricom ili jednostavno uživati u smirivanju nakon aktivnog dana. Razboritost, domišljatost i uljudna povezanost s prirodom odražava se u tradicionalnoj koruškoj hrani i piću. Ukratko - možemo ovo opisati kao domaće, prirodno i pripremljeno s ljubavlju. Gastronomske avanture na koruškim farmama i gostionicama zaista ne smijete propustiti. Na kraju se možete nagraditi još nekom vrhunskom delicijom koju ćete ponijeti kući. Nemojte zaboraviti kušati koruški mošt, fermentirani sok od jabuke.

priroda 4

Koruška:
- farme na najvišim nadmorskim visinama u Sloveniji
- fantastični pogledi
- puno šuma, livada i pašnjaka
- nesvakidašnji kulinarski užici
- srdačni i ljubazni ljudi


U Koruškoj trebate odvojiti dosta vremena za jelo i piće, jer priprema mnogih koruških jela prema receptu koji domaćice šapću iz generacije u generaciju, iz jedne kuće u drugu, zahtijeva dosta znanja, brige i vremena. Na koruškom seoskom imanju ili u nekoj od gostionica s veseljem će vam dočarati pravu kulinarsku poslasticu, koja je nekada u znatnoj mjeri ovisila o tradicionalnim načinima obrade zemlje, te o prirodnim datostima, jer su koruška seoska imanja djelovala kao jedinice koje su se same opskrbljivale.   

plesnik 223
Turistična kmetija Rotovnik Plesnik u blizini Slovenj Gradeca ima znak sa četiri jabuke - dokaz izvrsnosti!


Izbor i kvaliteta jela ovisila je i o poziciji obitelji na socijalnoj ljestvici, te o životnom okruženju i znanju domaćice. U svakodnevnoj prehrani prevladavala su jela od brašna: kukuruzna ili heljdina kaša (žganci), „nudlni“ i „povitneki“ s različitim nadjevima, „močniki“ kaše i juhe. Rpičeva „župa“ ili krumpirova juha bila je često na jelovniku i za doručak. Meso bi si priuštili samo za blagdane ili prilikom proslave životnog ciklusa te kod težih poslova. Kruh je u pravilu uvijek bio na raspolaganju, ali su bez obzira na to s njim uvijek štedjeli. U svakodnevnoj prehrani najvažniji je bio crni ili raženi kruh, pečen u krušnoj peći, koji je još nakon nekoliko dana nepromijenjen i jednako ukusan kao i prvog dana.

gostilna lecnik2

Svaka koruška gostionica poznata je po nekom specialitetu koji vam posebno brižljivo pripremaju prema domaćim receptima. Izbor tradicionalnih jela, naravno, ovisi o godišnjem dobu. (foto: Gostilna Lečnik)

Gostionica Lečnik, Ravne na Koroškem
Gostionica Lečnik ima stoljetnu tradiciju, te je preživjela različite političke trzavice i vrtlog rata. Već prilikom kupnje 1918. godine tadašnjim vlastima nije bilo po volji da postoji jako gospodarstvo u slovenskim rukama. Franjo Lečnik imao je veliku želju da nastavi obiteljsku tradiciju, a želju su mu ispunili sin Alojz koji je preuzeo obiteljsku mesnicu, i njegova žena Heda koja je preuzela gostionicu. U zadnjim mjesecima 1966. godine Heda je otvorila gostionicu kojoj je proširila prostor. U ovu tradicionalnu gostionicu namamit će vas mirisna goveđa juha s jetrenim okruglicama, koruški „mežerli“, štrukli od heljde ili štrukli od svježeg sira s preljevom. Starosjedioci su nadaleko oduševljeni izvrsnim tatarskim biftekom i suhomesnatim proizvodima, a ravnodušnima vas neće ostaviti ni njihov poznati T-bone steak.

 

gostilna lecnik1Tatarski biftek i maslac na toplom tostu - izvrsno predjelo @ gostionica Lečnik


Gostionica pri Lipi, Muta
Ova je gostionica proglašena za najbolju gostionicu u Sloveniji: nude kulinarski doživljaj s koruškim i kućnim specijalitetima, koji tradicionalno potiču iz starih recepata, stvarani na kreativan način. U gostionici koja je uređena skladno s izvornom koruškom tradicijom prevladavaju drvo i kamen. Osim mežerlija, koruške skute i drugih tradicionalnih koruških jela, u gostionici će vas poslužiti i jelenom u umaku od kruške. Uz malo sreće na vratima gostionice dočekat će vas gazdarica Helena Kresnik Pažek i brižljivo ugostiti. Gostionica nudi i mogućnost boravka u tipičnim koruškim sobama koje nazivaju „štiblci“. U neposrednoj blizini gostionice nalazi se najstarija crkva u Sloveniji - rotonda Sv. Ivana Krstitelja.

 pri lipi 2
Pri Lipi - mežerle, tradicionalno jelo od iznutrica i krumpir s bučinim sjemenkama


Odmor na farmi

Koruška su sela riznica kulture. Ovdje su još i danas živi običaji koji su povezani s prirodom i seoskim životom. Svojstvenu sliku krajoliku daju i tradicionalna seljačka arhitektura i brojne crkvice, kapelice i križevi. Bogati vodni izvori u prošlosti su pokretali brojne mlinove i pile, od kojih su brojni očuvani.  Turistička seoska imanja s najdužom tradicijom nalaze se u turističkom selu Šentanel kod Prevalja, dok svoj drugi dom možete odabrati sve od prekrasne alpske doline Bistra u Črni na Koroškem do obronaka Uršlje gore i Pohorja. Svugdje vas očekuje opuštajući ruralni ambijent u zagrljaju šuma i travnjaka, najbolje iz domaćih vrtova, dimnica, podruma i žitnica, te srdačni i gostoljubivi ljudi.

pri lipi 18
Najstarija crkva u Sloveniji - rotonda Sv. Ivana Krstitelja, pored gostionice Pri Lipi


Turistička farma Marin - Miler, Šentanel
U starom turističkom selu Šentanel na 700 metara nadmorske visine očekuje vas gostionica i turistička farma Marin - Miler, u kojoj možete isprobati izvorna lokalna jela kao što su domaća skuta s lukom i bučinim uljem, paštete, domaći narezak, razne juhe, odresci od janjetine, teletine i svinjetine s prilozima, šumske gljive pripremljene na različite načine, rezanci, domaće slastice, domaća vina, domaće vino od jabuka ili mošt, rakija od borovnice... Obitelj Miler svojim gostima nudi sama domaća jela. Specijaliteti su mežerli, okruglice na koruški način s raznim nadjevima, domaći pršut, teletina, janjetina i divljač. Također mogu ugostiti veće skupine ljudi, pripremiti gozbu za poslovne sastanke, obiteljske obljetnice i slično. Na raspolaganju stoji i velika dvorana s 200 sjedećih mjesta koja je vrlo pogodna za veće skupine.

hrana marin 3n

Farma Marin - Miler nudi domaća jela lokalnog predznaka

hrana marin 2


Turistička farma Rotovnik Plesnik
u blizini Slovenj Gradeca
Imanje Plesnik s gotovo dva stoljeća tradicije privlači brojne posjetitelje iz brojnih zemalja. Dobila je četiri jabuke koje označavaju najvišu ocjenu i najveću razinu ponude jedne turističke farme. U idiličnoj dolini u podnožju Pohorja gosti mogu uživati u netaknutoj prirodi, koju dopunjuju mir i bogatstvo prirodne baštine. Tako gostionica kao i farma (imanje) Rotovnik, ili domaće Plesnik, imaju dugu tradiciju, budući da su počeci gostionice zabilježeni već u davnoj 1858. godini. Natpis s tom godinom još uvijek stoji na drvenom trijemu u gostionici, no najvjerojatnije sama je kuća sagrađena još i prije toga.  

 

plesnik2Na imanju Plesnik možete isprobati i proizvode s njihove organske farme


Farma je uvijek bila u obiteljskim rukama. Danas tu živi i radi već šesta generacija obitelji Rotovnik. Turistička farma Rotovnik Plesnik poznata je po izvornim domaćim jelima. Na organskoj farmi proizvode zdravu hranu, uzimajući u obzir kulinarsku tradiciju svojeg kraja. Osim što se možete na imanju dobro najesti, možete tu i prenoćiti. Objekt nudi šest ukusno namještenih soba s udobnim smještajem. U svakoj od soba smještaj je izrađen od različitih vrsta drveta: trešnja, crna joha, javor i bukva.

 

plesnik 5Turistička farma Rotovnik Plesnik raj je i za djecu!


Ekološka turistička farma Lešnik u blizini Slovenj Gradeca
Imanje se nalazi na mirnom i odmaknutom mjestu te je dobro polazište za brojne izlete, brdski biciklizam, paragliding, sanjkanje i skijanje. Imanje raspolaže bogatom prirodnom i kulturnom baštinom. U sjeni ogromne 300 godina stare i zaštićene lipe možete sjesti i popiti domaću rakiju ili domaći sok od bazge. Ako vam se ne spava u sobama, u toplim ljetnim noćima možete prespavati i na pokrivenom kozolcu toplaru ili sijeniku (kozolec je obično drvena i sa strane otvorena zgrada za sušenje žita i trave, tipična za slovenska ruralna područja i sela). Na imanju se nalaze i drvena koliba, žitnica s prešom i mlinom, kapelica, dva bunara, etnološka zbirka, biljni vrt i još mnogo toga. Imanje je u obiteljskim rukama koju vodi Irma Javornik. Mnogo kulinarskih dobrota koje možete kušati na farmi ona, uz pomoć supruga i troje djece, pravi sama. Naime, pretežno sva hrana na farmi je organska i uzgojena doma, a naglasak je na domaćoj kuhinji.


kmetija lesnik
Lipa na imanju Lešnik stara je oko 300 godina, visoka preko 40 metara i zaštićena!


kmetija lesnik 4


RECEPT

Kvočevi nudlni (štrukle sa sušenim kruškama)
Između brašnjavih jela u Koruškoj uvijek su voljeli jesti „nudlne“, koje u ostalim predjelima Slovenije poznaju kako štrukle, „krapce“ ili „žlikrofe“. U Koruškoj inače razlikuju „nudelne“ (štrukle) i „povitneke“ (pita). Kod „nudelna“ punjenje je u kuglici stisnuto u tijestu, koje je vučeno, dok je kod „povitneka“ punjenje umotano u tijesto (pečeni „povitnek“ je „štrudl“). U oba slučaja snalažljive su se domaćice voljele igrati s različitim vrstama nadjeva, koje su prilagođavale godišnjim dobima odnosno onome što je bilo tada pri ruci u kući. „Kvočevi“ ili „kločevi nudlni“ dobili su ime prema nadjevu od suhih krušaka; osim toga izuzetno su ukusni još i „japčni“ (od jabuke), „češplovi“ (od šljive), „jegličevi“ (proso), „bukovi“ (heljdini), „sirovi“ ili „špikovi“ (mladi sir) i „pičevi“ (krumpirovi) „nudlni“. Začinjene „grumpima“ (čvarci), „nudlne“ možemo pripremiti kao prilog mesu; oni više „pocukrani“ (pošećereni) mogu se pripremiti s prženim krušnim mrvicama, šećerom i cimetom.

Sastojci:
Tijesto (postupak izrade tijesta je isti kod svih „nudlna“):
- 50 dag pšeničnog brašna
- 1 jaje
- 1 žlica masti ili ulja
- prstohvat soli
- mlaka voda

strukle sa susenim kruskama

Nadjev:
- 25 dag suhih krušaka
- 1 jaje
- Kocke suhog bijelog kruha
- Šećer prema ukusu
- Čašica rakije od kruške ili druge rakije od voća

Priprema:
1.    Od sastojaka zamijesimo mekše tijesto koje treba odležati.
2.    U  međuvremenu pripremimo nadjev. Kuhanim suhim kruškama izvadimo sjemenke, sameljemo ih ili sitno nasjeckamo. Dodamo jaje, kockice bijelog kruha, šećer po želji i čašicu rakije. Dobro izmiješamo i oblikujemo za orah debele kuglice. Nadjev mora biti toliko gust da zadrži oblik.
3.    Tijesto tanko razvučemo u pravokutni oblik.
4.    Na razvučeno tijesto u redove polažemo kuglice pripremljenog nadjeva u razmaku dva do tri prsta.
5.    Spravom za sječenje tijesta odrežemo toliko tijesta da možemo njime pokriti nadjev. Dobro pritisnemo rubove tijesta tako da se slijepe te im istovremeno istisnemo suvišni zrak. Tako dobijemo džepove.
6.    Spravom za sječenje tijesta izrežemo pojedine džepove. Nastavimo dok nam ne nestane tijesta.
7.    Pripravljene džepove („nudlne“) kuhamo u slanoj kipućoj vodi od 10 do 15 minuta.
8.    Iz vruće vode ih pokupimo žlicom, kuhaćom – „nudlnovom kuhlom“, te ih položimo u ugrijanu zdjelu.
9.    Začinimo prema ukusu.
Recept je iz knjige „Okusi Slovenije“ autora Janeza Bogataja.

 

 gostilna lecnik5

 Gostilna Lečnik 

gostilna lecnik3

hrana marin 55
Marin - Miler

lesnik
Kmetija Lešnik - sve vrste drveća koja se nalaze na imanju

lesnik2

Lešnik nudi i smještaj na sijenu, idealno za društvo tijekom ljeta...

lesnik 3

 

plesnik 224
Turistična kmetija Rotovnik Plesnik nudi brojna jela ali i domaća pića

pri lipi 1
Divljač i knedli od kruha @ Gostilna pri Lipi

pri lipi 4

Gostilna pri Lipi

pri lipi 7 cr

pri lipi 30