Username *
Password *
Remember Me

Chia sjemenke, biljke iz porodice mente koja se uglavnom uzgaja u Meksiku i Gvatemali, prava su super-hrana: one, naime, sadrže pravo bogatstvo vitamina, minerala i proteina. Posebno ćemo istaknuti sadržaj vlakana, kalcija i omega 3 masnih kiselina, te manji udio željeza i fosfora.

Farmacia - koja mi je najbliža?

chia sjemenke pharmacy to go farmacia

Sadržaj omega 3 masnih kiselina štite srce i krve žile, vlakna djeluju na zdravlje probavnog sustava, imaju odličnu hidrofilnu mogućnost, vežu na sebe vodu i olakšavaju prolazak hrane kroz probavni trakt, daju dugotrajan osjećaj sitosti. Pomažu kod dijabetesa, jačaju kosti i zube, daju energiju i izdržljivost.

heatons prshots
Foto: Heatons / prshots

Stručnjaci ih preporučuju i osobama koje su alergične na gluten ili imaju celijakiju, a dobro je znati da chia sjemenke možemo koristiti u brojnim receptima. Kako ih jesti? Ne samo da ih možemo stavljati u kolače, kruh i peciva, već i u smoothie, kao i dodatak u razne salate, umake i glavna jela. Preporučuju se i dijabetičarima jer usporavaju apsorpciju ugljikohidrata u probavnom sistemu, a to će spriječiti nagle promjene nivoa šećera u krvi. Posebno ih cijene sportaši i vegetarijanci, radi visokog udjela važnih minerala i proteina. Jasno je da chia sjemenke mogu uvelike doprinijeti kvaliteti naše svakodnevne prehrane, kao rijetko koja druga namirnica.

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location