Pharmacy to go! / gluten & celijakija

  Sve više ljudi u potrazi je za namirnicama bez glutena -  nije to obična dijeta za mršavljenje, već klasična prehrana koja uključuje namirnice bez pšenice. Zašto? Što se desilo s glutenom odnosno sa pšenicom u kojemu se on nalazi? Osnova ljudske prehrane uvijek je bio i kruh, a uz njega i ostali proizvodi od pšenice, no danas je njegova kvaliteta postala upitna, pa moramo paziti što i kako jedemo. Helena Jakoliš, farmaceutska tehničarka iz specijalizirane prodavaonice Farmacia (Murvička 1, Zadar) ističe da znanost sve više pažnje posvećuje posvećuje bezglutenskoj prehrani koja je mnogima promijenila život nabolje. U novoj temi otkriva što je bitno znati, koje su posljedice glutena, te kako se hraniti. - Dijeta bez glutena  je svojevrstan trend i kod zdravih osoba, stoga se postavljaju pitanja što se to dogodilo sa pšenicom koju smo prije konzumirali bez težih posljedica. Sama kvaliteta proizvoda i izbora hrane, stres i stil života dovodi do raznih problema. Ogledalo našeg zdravlja je naš probavni sustav i upravo uzrok većine tegoba koje danas imamo dolazi iz naših crijeva. - .

  Farmacia - koja mi je najbliža?

  ph to go gluten 1


  Što je to gluten?
  Gluten je ljepljiva elastična bjelančevinasta tvar koju nalazimo u pšenici, ječmu, ražu i piru. Sastoji se od dva proteina gluteina i gliadina. Ova ljepljiva tvar ima svojstvo emulgatora i stabilizatora, dodaje se u lijekove, industrijsku hranu, kozmetiku, arome, začine, a  najviše se koristi u pekarskoj industriji zbog toga što proteini glutena daju elastičnost i ljepljivost proizvodima od brašna. No, gluten se skriva u brojnim drugim namirnicama, i ne samo pod nazivom gluten, nego pod raznim nazivima i oznakama, te ima i proizvoda gdje se čak ne spominje na deklaracijama, što je najveća opasnost za osobe oboljele od celijakije.

  Muče vas prehlada i kašalj? Pharmacy to go! ima top savjete!

  ph to go gluten 15
  Chia sjemenke koje sadrže pravo bogatstvo vitamina, minerala i proteina. Posebno ćemo istaknuti sadržaj vlakana, kalcija i omega 3 masnih kiselina, te manji udio željeza i fosfora. Sadržaj omega 3 masnih kiselina štite srce i krve žile, vlakna djeluju na zdravlje probavnog sustava, imaju odličnu hidrofilnu mogućnost, vežu na sebe vodu i olakšavaju prolazak hrane kroz probavni trakt, daju dugotrajan osjećaj sitosti. Pomažu kod dijabetesa, jačaju kosti i zube, daju energiju i izdržljivost.  Kako nam je i zašto pšenica postala neprijatelj?

  Najnovija istraživanja znanstvenika koja još nisu u potpunosti dokazana krive „patuljastu pšenicu“ za koju se tvrdi da je proizvod genetske manipulacije. Upravo ta pšenica ima drugačiju kvalitetu i vrstu glutenskih bjelančevina te na taj način stvara poveću količinu glutena što može dovesti do celijakije, alergije i preosjetljivosti na gluten. Ova vrsta pšenice sadrži velike razine posebnog škroba nazvanog amilopektin koji negativno djeluje na mnoge zdravstvene probleme. Znanstvenici opisuju da današnja pšenica djeluje kao opijat na način da se proteini pšenice  apsorbiraju u krvotok, kreću prema mozgu gdje nam šalju pogrešne signale što dovodi do  žudnje za hranom  i prejedanja  pogrešne hrane. Trenutak užitka nakon nekog vremena postaje prolazan i dolazi do komplikacija. U pšenici nalazimo i lektine - to su spojevi koji djeluju iritacijski te povećavaju mogućnost upalne reakcije u bilo kojem organu (u ovom slučaju govorimo o probavnom sustavu, no preporuka je izbjegavati kod svih autoimunih bolesti uključujući i reumatoidni artritis, multipla skleroza, kod problema sa središnjim živčanim sustavom, kao i kod psorijaze, ekcema te upalnih bolesti štitnjače.) Obzirom da današnja pšenica sadrži škrob amilopektin ili biljni polisaharid koji dovodi do naglog porasta glukoze u krvi i izlučivanja inzulina, povećana je i mogućnost nastanka dijabetesa 2.

  Problemi s aknama? Pharmacy to go! ima odgovore...

  ph to go gluten 12


  Kako prepoznati škodljivost glutena?
  Gluten ljudskom organizmu može naškoditi na više načina, uključujući preosjetljivost na gluten, alergiju na pšenicu i u najgorem slučaju celijakiju. Sve to manifestira se kao umor i pad energije, pa čak i debljanje bez prevelikog unosa kalorija, te probavnih teškoća - no to je samo jedan od niza simptoma s kojima se svakodnevno susrećemo, što nas dovodi do pitanja zašto je pšenica postala neprijatelj našem zdravlju.

  Preosjetljivost na gluten
  To je relativno je novi medicinski entitet koji se po simptomima preklapa s celijakijom, ali kod kojega nema autoimunog imunološkog odgovora na gluten kao što je to slučaj kod celijakije (nema pozitivnih protutijela niti oštećenja crijeva). Isto tako, za razliku od alergije na proteine pšenice, nema niti alergijskog imunološkog odgovora. Osobe koje imaju preosjetljivost na gluten mogu imati tegobe vezane uz probavni sustav u smislu proljeva, opstipacije, nadutosti i slično, uz vrlo česte nespecifične simptome kao što su umor, bolovi i otok zglobova, promjene raspoloženja, problemi s koncentracijom, promjene na koži, trnci, tremor... Danas se ovo stanje ne može potvrditi konkretnim medicinskim testom, već se otkriva izbacivanjem glutena iz prehrane nakon čega slijedi smanjenje tegoba. Obzirom da se simptomi preosjetljivosti i celijakije preklapaju potrebno je učiniti jednaku dijagnostičku obradu. Kod manjeg broja osoba dokazat će se celijakija, a kod određenog broja ostalih dijagnoza će biti upravo necelijakična preosjetljivost, koja će dobro reagirati na izbacivanje pšenice i srodnih žitarica iz prehrane.

   

  Sve o bistrom pogledu i očuvanju zdravlja očiju... Pharmacy to go klik!

  ph to go gluten 16


  Alergija na pšenicu
  To je imunološka reakcija organizma u kojoj nekoliko minuta do nekoliko sati nakon konzumiranja ili udisanja pšenice dolazi do alergijskog imunološkog odgovora stvaranjem protutijela IgE razreda. Svakim sljedećim unosom glutena bilo kroz probavni trakt ili udisanjem, alergijska reakcija ponovno se aktivira. Proteini pšenice na koje se može razviti alergija su zapravo kompleks glutenskih proteina, pa uz pšenicu treba izbjegavati sve žitarice koje sadrže slične proteine, prvenstveno raž, ječam i zob. Simptomi alergije mogu se očitovati na koži, u probavnom te dišnom putu, a mogu biti različitog intenziteta, a čak i po život opasni. Mogu se javiti urtikarijski osip i svrbež kože, otok lica i usana, grla, kongestija nosne sluznice, svrbež i suzenje očiju, grčeviti bolovi u probavnom sustavu, proljev, povraćanje, otežano disanje. Najteža je manifestacija alergije anafilaktička reakcija koja zahtjeva pružanje hitne medicinske pomoći. Alergija na pšenicu javlja se u bilo kojoj dobi, a najčešća je u djece. No, postavljanje dijagnoze nije uvijek jednostavno. Nakon uzimanja anamneze i pregleda liječnik će najvjerojatnije preporučiti kožni ubodni test na više alergena kao i određivanje vrijednosti specifičnih IgE protutijela iz krvi. Bolesnicima se savjetuje vođenje dnevnika prehrane i provođenje stroge eliminacijske dijete.


  Top 20 ljekarničkih proizvoda #1 @ Pharmacy to go!

  ph to go gluten 17


  Celijakija
  To je kronična doživotna autoimuna bolest nepodnošenja glutena - proteina ili bjelančevine kojeg nalazimo u pšenici, ječmu (hordein)  i raži (sekelin), dok su studije o konzumiranju zobi kod oboljelih još nedovoljno istražene pa se zbog kontaminiranosti glutenom zob ne preporučuje kod oboljelih od celijakije. Gluten je jedna velika molekula koja se sastoji od glutenina i glijadina. Glutenin nije štetan za oboljele od celijakije, već glijadin koji izaziva imunološku reakciju. Bjelančevine raži, pšenice i ječma tvore zajednički peptidni lanac sastavljen od aminokiselina u točnom određenom nizu koji izaziva imunološku reakciju kod oboljelih od celijakije. Upravo konzumiranje glutena kod oboljelih dovodi do imunološke reakcije gdje nakon konzumiranja glutena dolazi do preosjetljivosti organizma i stvaranje protutijela Ige razreda. Bez obzira konzumirali oni gluten u tragovima ili većim količinama svakim sljedećim unosom namirnica koje sadrže gluten dolazi do toga da iz osjetljivih stanica izlaze medijatori upale koji izazivaju oštećenje i upalu i gubitak crijevnih resica što dovodi do malapsopcije hranjivih tvari. Kod zdravog crijeva crijevne resice propuštaju hranjive nutrijente iz hrane kroz stjenku crijeva u krvotok dok kod oboljelih od celijakije resice tankog crijeva postaju kraće, dolazi do atrofije resica što može dovesti do težih oboljenja (osteoporoza, anemija, razvoj malignih bolesti) jer je smanjena apsorpcija vitamina, minerala, bjelančevina i drugih hranjivih tvari potrebnih za normalno funkcioniranje organizma.

  Top 20 ljekarničkih proizvoda #2 @ Pharmacy to go!

  ph to go gluten 18


  Međuigra gena - nasljedno ili ne?

  Do prije dvadesetak godina celijakiju su smatrali samo rijetkom i dječjom bolesti, no danas se i te kako može kazati da je to bolest svih dobnih skupina, nastaje kao posljedica međuigre gena pa ju zovu i genetska bolest, no osim gena veliku ulogu igra povećan unos glutena, stres, sklonost infekcijama… Od celijakije boluje oko 2 posto stanovišta, i bolest je doživotna, može se aktivirati u bilo kojoj godini života, no nažalost ima i puno nedijagnosticiranih i neprepoznatih na vrijeme slučajeva celijakije s obzirom da bolest zna imati vrlo različite simptome i zato ju zovemo podmukla bolest ili bolest s tisuću lica. Najčešći simptomi u dječjoj dobi su obilne stolice, povraćanje, nadutost, gubitak na težini i nizak rast te je lakše dijagnosticirati bolest, dok kod odraslih su simptomi drugačiji te osim crijevnih simptoma najčešće imamo i simptome vezane za druge organe (anemija, bolesti mišića, neuropatija, jetreni poremećaji, anoreksija...)

  Pharmacy to go! Njega zubi i usne šupljine - klik!

    ph to go gluten 19


  Simptomi celijakije u dječjoj dobi:

  - Gubitak na težini, proljev, napuhnutost, povraćanje, nizak rast, autoimune bolesti, glavobolje, anksioznost.

  Simptomi u odrasloj dobi:
  - Gastrointestinalni simptomi: proljev, zatvor, mučnina, nadutost, bolovi i grčevi u trbuhu, anoreksija, povraćanje-endokrinološki i metabolički: autoimuna upala sluznice želuca , autoimuna upala štitnjače, autoimuna upala jetre, dijabetes, anemija uslijed nedostatka željeza, hipertireoza, hipotireoza, edemi, oštećenje nadbubrežne žlijezde, upala srčane ovojnice...
  - Neurološki: migrena, miopatija, neuropatija, epilepsija, polineuropatija, miastenija, cerebalna ataksija-psihijatrijski: anoreksija, depresija, nervoza
  - Problemi s kostima i mišićima, poremećaj u razvoju cakline, osteopenija, osteoporoza…
  - Ginekološki: smanjena plodnost, spontani pobačaji, izostanak menstruacije-
  - Kožni: kožna celijakija ili dermatitis herpetiformis, ekcemi, psorijaza, hematomi, gubitak kose, alopecija, osipi....
  - Slabost, mučnina, nizak krvni tlak, dobivanje ili gubitak na težini.

  Pharmacy to go! Imunitet djece - mališani su krenuli u vrtić ili školu? Evo što je dobro znati...

  ph to go gluten 13


  Postavljanje dijagnoze celijakije
  Neophodno je napraviti nekoliko dijagnostičkih pretraga. Prvo se uzima uzorak krvi na antitijela u krvi: EMA- i antitijela na tkivnu transglutaminazu (ttg). Pozitivan nalaz u krvi potvrđuje celijakiju, no negativan nalaz krvi ne isključuje celijakiju s potpunom sigurnošću. Zlatno pravilo dijagnoze celijakije je pretraga biopsije sluznice tankog crijeva gdje se dokazuje atrofija sluznice crijeva stupnja 1-4 kriterija po Marshu. Vrlo je važno napomenuti da se prije dokazivanja celijakije ne smije ići na bezglutensku prehranu jer to može isključiti celijakiju. Samim uvođenjem bezglutenske hrane antitijela u krvi postaju negativna i tako dolazi do neugodnosti u vezi postavljanja dijagnoze. Jednom postavljena dijagnoza je dijagnoza za cijeli život, provodi se stroga bezglutenska dijeta. Vrlo je važno informirati pacijente o provođenju bezglutenske dijete s obzirom da se gluten osim u hrani skriva i u lijekovima, kozmetici! I male količine glutena kojeg unosimo u tragovima može ozbiljno naštetiti organizmu ,tragovi glutena u dnevnom unosu se zbrajaju i neki od pacijenata ne moraju uopće imati vidljive simptome nepridržavanja dijeta. Treba biti svjestan da bolesnici od celijakije u slučaju nepažnje prilikom provođenja dijete imaju veću mogućnost obolijevanja od malignih bolesti. Zaključak je da je celijakija bolest za cijeli život, te ne postoji nikakav lijek osim doživotne bezglutenske dijete.

  Primijetili ste neke promjene na koži nakon ljeta? Otkrijte o čemu se radi @ Pharmacy to go!

  marks spencer
  (foto: prshots Marks & Spencer)


  Zabranjena hrana kod celijakije:
  - svi proizvodi od pšenice, ječma, raži i zobi te njihove prerađevine uključujući brašno, peciva, tjesteninu, mekinje, krupice, klice, kukuruzno brašno jer zna biti kontaminirano ili pomiješano s bijelim brašnom (koristiti samo gf brašno od kukuruza, te pripaziti na kukuruz i heljdu koji znaju najčešće biti kontaminirani glutenom)
  - gotovi umaci i juhe, kupovni smrznuti krumpir, suhomesnati proizvodi jer znaju sadržavati tragove glutena, napolitanke, kekse, sladoledi na kornetu, panira jela, neke vrste smokija, čips, slatkiši punjeni žitaricama, suhe smokve jer ih proizvođači znaju uvaljati u brašno.
  - bijela kava, instant kava, sladno pivo, ječmeni slad te proizvodi koji su zaslađeni sa sladom, mliječni proizvodi koji u sebi imaju dodatak žitarica
  Pri oprezu treba biti i sa lijekovima koje sadrže gluten ili tragove glutena, kao i ruževi za usne te paste za zube!

  Dopuštena hrana:
  - sjemenke, orašasti plodovi, žitarice poput amaranta, quinoe, prosa, heljde, riže i kukuruza (žitarice ne smiju sadržavati tragove glutena, moraju imati natpis gluten free ili znak prekriženog klasa), grah, mahunarke, meso, domaće mesne prerađevine, riba, jaja, voće, povrće, mliječni proizvodi, bezglutenska brašna koja su deklarirana, kakao, sol, ulje, čisti začini, med.

  Kako protiv alergija koje ovih dana muče mnoge od nas - Pharmacy to go! savjetuje

  ph to go gluten 120

  Alga spirulina (u prahu ili tabletama): čudesna modro-zelena alga koja obiluje bjelančevinama, esencijalnim masnim kiselinama, klorofilom, vitaminom B12, organskim lakše probavljivim željezom, karotenoidima, vitaminima B skupine, te vitaminima A, C, E i D. Ova alga jača imunološki sustav, snažan je antioksidant, pomaže u regulaciji kolesterola kao i pri mršavljenu, popravlja krvnu sliku, čisti organizam od nakupljenih toksina, daje energiju i izdržljivost te popravlja krvnu sliku.

   

  Preporuka je kupovati namirnice koje su prirodno bez glutena i koje nose znak prekriženog klasa, te treba pripaziti na kontaminaciju glutenom i obavezno izbjegavati proizvode na kojima piše mogući tragovi glutena jer se gluten ne može ukloniti s namirnica, s obzirom da je to spoj koji je samo topiv u alkoholu i zato tragove glutena nije lako ukloniti, pribora za jelo, posuđa i slično. Što se tiče kontaminacije glutenom u obiteljskom okruženju potrebno je promijeniti neke navike: promijeniti kruh za nož i posuđe koje je bilo kontaminirano glutenom,  poželjno je imati svoje kuhinjske krpe i pregače, te čiste radne površine.

  Prilikom prelaska na bezglutensku dijetu tijekom prvih nekoliko tjedana, osobe oboljele od celijakije mogu imati i simptome nepodnošenja laktoze pa je poželjno izbaciti iz prehrane mliječne proizvode koji u sebi sadrže laktozu. Osim laktoze, problem zna biti i u probavljanju mahunarki i fruktoze pa se u početnom stadiju preporuča smanjiti namirnice koje mogu izazvati problem, kao i izbjegavati masnu, prženu i hranu bogatu šećerom.

   

  ph to go gluten 14

  - Obzirom da pojedine osobe oboljele od celijakije znaju imati deficit kalcija, vitamina B 12, željeza  kao i vitamina D preporuka je koristi hranu bogatu vitamina i mineralima, a u slučaju većeg deficita mogu se uzeti dodaci prehrani - . Obzirom na poteškoće s probavljanjem hrane kao dodatak prehrani oboljeli mogu koristiti i probiotike ali samo proizvode na kojima je naglašeno da ne sadrže gluten. -Također, preporučila bih vam prirodne dodatke prehrani koje sam osobno koristila kada mi je dijagnosticirana celijakija kako bih što prije vratila vitamine i minerale koje sam imala u deficitu - ističe Helena Jakoliš.

   

  homesense(foto: prshots Home sense)