Username *
Password *
Remember Me

- Složeni ugljikohidrati kao glavni izvor energije u organizmu te prehrambena vlakna važna u regulaciji probave čine žitarice esencijalnim dijelom prehrane. Upravo zato je važno da ih konzumiramo u cjelovitom obliku, što je više moguće. Naime, cjelovite žitarice bogatije su vitaminima B skupine kao i mikronutrijentima (mineralima u tragovima) u odnosu tehnološki obrađene žitarice, koje rafiniranjem gube većinu korisnih nutrijenata. Naročito su dobri proizvodi od cjelovitog zrna zobi, raži, ječma i riže, te na heljde, ječma, pšenice te kukuruza koji je dobar izbor za ljude koji ne podnose gluten. Žitarice pretvorene u brašno osnova su za pripravu kruha, a brašna iz Ekozona mlina omogućuju pripravu kruha koji zaslužuje biti temelj prehrane - objavila je Ekozona.

peciva s bundevom

U danima listopada posebno uživamo u plodovima zemlje, stoga prva hrvatska certificirana ekološka robna marka podsjeća na Dane kruha kao način iskazivanja zahvalnosti na plodovima zemlje. Foto: Maja Danica Pečanić


Koliko je kruh važan u ljudskoj prehrani pokazuje i činjenica da je tijekom stoljeća postao sinonim za hranu, a samim time i preživljavanje kao takvo. Ipak u novije vrijeme sve su češće i oštrije kampanje koje se zalažu za izbjegavanje, pa čak i izbacivanje kruha iz prehrane. Nutricionistica Jasmina Vrbanec ističe: Kruh kao izvor vlakana i ugljikohidrata treba pronaći svoje mjesto u uravnoteženoj prehrani, posebno onaj iz cjelovitih sastojaka koji dodatno sadrži vitamine i minerale. To naravno podrazumijeva umjerenost, kao i konzumiranje integralnog, zobenog ili raženog kruha iz cjelovitog zrna, jer su ti kruhovi prehrambeno vrjedniji od onih koji su rafiniranjem i procesiranjem izgubili mnoga hranjivih svojstava.

 

bread heatons
Foto: prshots / Heatons 

Iz kuharice „Kruh i peciva“, Maje Kefeček u izdanju Planetopije.

Fini kruščići s bundevom

Sastojci:
• 300 g polubijelog pšeničnog brašna
• 150 g integralnog pirovog brašna
• 1 suhi kvasac
• 1 žličica soli
• 250 g pirea od bundeve
• 100 g tofua
• sojino vrhnje ili mlijeko po potrebi

Postupak:
Pomiješajte brašno, kvasac i sol. Umiješajte pire od bundeve i izmrvljeni tofu i zamijesite. Ako je potrebno dodajte sojino mlijeko ili vrhnje(ovisi o gustoći pirea). Tijesto treba biti mekano, ali kompaktno.

Tijesto ostavite da se diže 2 sata. Oblikujte ga u okrugla peciva (9-10 komada)i ostavite da se dižu još 30 minuta.

Pecite ih 20 minuta u unaprijed zagrijanoj pećnici na 200°C.

 

ekozona brasna

 

amara bread prshots
Foto: prshots / Amara