Username *
Password *
Remember Me

Na lokalnoj pivarskoj sceni on je zvijezda - Andrej Čapka još je prije 7 godina osnovao forum pivarstvo.info, već 12 godina kuha pivo (bio je klasičan home brewer), te sudjelovao na brojnim međunarodnim natjecanjima pa je, kako sam ističe, pokretanje vlastite craft pivovare bilo logičan korak. Tako je nastalo Zmajsko, pivo sve poznatije u Zagrebu, ali i ostatku Hrvatske. No, brend postoji kratko vrijeme, prva su piva za prodaju proizvedena nedavno, u rujnu ove godine, u zagrebačkoj Baštijanovoj.

zmajsko opn

- Craft znači da idemo na inventivnost recepata, ne nužno na količinu i rast proizvodnje. Prisutni smo diljem Hrvatske, negdje s točenim, negdje s pivom u flašama. Imamo zasad dvije varijante: Porter i Pale ale - kaže Čapka, direktor i osnivač ove relativno nove zagrebačke craft pivovare.

ZMAJSKO3

Zašto baš Zmajsko? - Jednom prilikom sam za 1. Maj skuhao pivo za koje je moja cura rekla, pa ovo ti je zmajsko! Od onda su frendovi sva moja piva zvali zmajska, pa zapravo nisam mnogo razmišljao kad smo odlučivali o imenu pivovare… Sljedeći korak bio je naći prikladnog zmaja, koji nije previše opasan, ni previše blag… trebao nam je baš neki simpatičan. Odličan je posao napravio dizajner Krešimir Certić - Misch, evo možete ga pohvaliti! - .

ZMAJSKO2

Zmajsko možete naći na onim cool mjestima poput Burgeraja, California Buritto, Tolkiens u Zagrebu, ali i brojnim drugim gradovima i bircevima. - Iako su brojna mjesta pod ugovorima s velikim pivovarama, činjenica je da je sve više lokala koji nude baš ovaj tip piva jer su vlasnici svjesni da to privlači nove potrošače i brojne ljubitelje posebnih okusa - .

zmajsko cepovi

American Pale ale s 5.3 posto alkohola je stil koji je zapravo nastao u Engleskoj, no odlaskom u novi svijet za taj su se recept koristile lokalne sorte hmelja, specifičnog okusa, u kojima se osjete citrus, mango… To je pravo session pivo, odnosno ono kojeg se bez problema može popiti i više čaša, i polako uživati u njemu. Porter sa 6.5 posto alkohola je pak klasičan stari engleski stil, a zapravo se radi o roboost porteru. Tu ide šest vrsti slada koje mu daju posebnu aromu: osjete se tamna čokolada, kava, suho voće…

ZMAJSKO13

- Hmelj nabavljamo iz Amerike i Slovenije, a sladovi su od tri proizvođača iz raznih zemalja, no uvijek biramo ono što mislimo da je najbolje, bez obzira na cijenu jer kvaliteta nam je apsolutno najvažnija - . Ovo bi se mogao zvati pravi prirodan proizvod jer nema ništa osim slada, hmelja, kvasca i vode. Nema kemije, nema konzervansa, nema pasterizacije.

ZMAJSKO6

- Često se zezam da mi radimo pivu za one koji ne vole pivu, pa će se naravno preobratiti. Volim vidjeti kad naša piva izazivaju reakciju, to je cilj, craft piva su za one koji traže nešto drugačije. Osim toga, podržavamo domaće, jer je cijeli taj craft pokret nastao po pravilu - živi lokalno, pij lokalno. Čak smo i većinu opreme za pivovaru nabavili od hrvatskih proizvođača. Imali smo neke slične naše i strane ponude, no ipak smo odlučili podržati domaću ekonomiju. Ovo je kako se veli narodsko piće, pa smo stavili i pristupačne cijene, mislimo da ono mora biti dostupno svima - otkriva Andrej. Stoga, podržite lokalnu i vi ekonomiju, sljedeći put potražite birc sa Zmajskim pivom i isprobajte nešto posebno! Ako volite gorčinu onda predlažemo Pale ale, a nešto blaži je Porter, no iako jednako intrigantan i zavodljiv. A već sljedeće godine u proizvodnju će pustiti novu Zmajsku bebu...

ZMAJSKO1

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location