Username *
Password *
Remember Me

Prosinac je, osim po veselju koje nas lovi oko blagdana, poznat naravno i po finoj klopi, vikendom već pečemo kolače, preko tjedna tu su brojni domjenci i alkohol, stoga je dobro malo, usred finih zalogaja, razmisliti i o probavi i jetri, te o tome što ovih dana činimo za vlastito zdravlje. - Vlastitim navikama u prehrani, izborom prehrambenih namirnica i prehrambenih suplemenata - ističe magistra Božena Obradović iz Farmacie u Ilici 11 - utječemo na usku granicu između općeg zdravlja organizma i zdravlja probavnog sustava kojim možemo reducirati brojne simptome, tegobe i bolesti koje se povezuju s gastrointestinalnim sustavom - . Podsjeća na činjenicu i da je probavni sustav jedan od najsloženijih u organizmu i kao takav obuhvaća cijeli niz organa.

Farmacia - koja mi je najbliža?

 OPEN PHTOGO PROBAVA JETRA


Zaseban ekosustav & bakterije
Probavni je sustav ujedno dodirna točka između vanjskog svijeta i našeg organizma, koju čini zaseban ekosustav i sedamdeset posto tkiva imunološkog sustava. Crijevni ekosustav obuhvaća različite vrste bakterija, od 500 do 1000 različitih vrsta  (bakterije mliječne kiseline u širem smislu, anaerobe i aerobe), od kojih najviše prevladavaju anaerobi čineći tako svijet unutar svijeta.

 

 PHTOGO PROBAVA JETRA14


Trend brzog konzumiranja hrane

Moderan, užurban način života nosi trend konzumiranja hrane koja je većim dijelom neprobavljiva, a zbog brzog uzimanja hrane dolazi do gutanja i nakupljanja zraka (aerofagija). Nadutost (meteorizam) karakterizira stvaranje i nakupljanje plinova u crijevima koji se ne mogu resorbirati te izazivaju grčeve, bolove i neugodne vjetrove. Plinovi nastaju i bakterijskom fermentacijom ostataka neprobavljene hrane u debelom crijevu, kad anaerobne bakterije proizvode ugljični dioksid, vodik i metan. Kod pacijenata kod kojih se tegobe jave iznenada, nakon što su do tada imali normalnu probavu, potrebna je dijagnostička obrada kako bi se isključile određene bolesti, dok hitnost u obradi nije presudna kod onih koji tegobe imaju godinama uz povremena pogoršanja.

 

 PHTOGO PROBAVA JETRA10


Ublažavanje problema nadutosti
Glavna je preporuka uzimanje biljnih vrsta s karminativnim i spazmolitičkim učinkom, kao i onih koje potiču rad žuči. Pravilan režim prehrane, bogat celuloznim vlaknima, je iznimno važan no katkad paradoksalno prehrana s puno vlakana zna na početku još više pogoršati stanje prije uspostave balansa. Zato je nerijetko pacijentima preporuka izrada testa na netoleranciju hrane kako bi dobili uvid u prehrambene namirnice koje im izazivaju tegobe.

 

 PHTOGO PROBAVA JETRA4


Nezaobilazne dobre bakterije  
U uspostavi crijevne ravnoteže, redukciji boli i motiliteta crijeva veliku ulogu čine bakterijske kulture za zdravlje crijeva (Lactibiane Reference,Vip premium, Biokult) ili kombinacija dobrih bakterija, prebiotika i karminativa - ekstrakta lista paprene metvice (Probalans). Prebiotici u debelo crijevo stižu kao neprobavljivi sastojci hrane koji podliježu fermentaciji koju provode korisne bakterije. Fermentacijom, između ostalog, dolazi do nastanka kratkolančanih masnih kiselina, koje predstavljaju izvor energije kolonocitima (stanice debelog crijeva) i sniženja pH u debelom crijevu, čime se onemogućava rast potencijalno patogenim mikroorganizmima. 

 PHTOGO PROBAVA JETRA9


Preparati na bazi enzima
Unošenjem kombiniranih enzimskih preparata koji su potentniji od jednostavnih sojeva, omogućuje se probavljanje više ugljikohidrata, masnoća i vlakana, a posljedično i smanjenje nadutosti (Digestin, Gastro, Digest Gold, Twinlab Super Enzyme, Kal Super enzymes). Isti učinak imaju i preparati koji uz enzimske komponentne sadrže i kulture bakterija za zdravlje crijeva (Prolife Enzimi) koje blagotvorno djeluju na crijevnu floru, a time i na imunološki sustav.

Na raspadanje pjene zraka koji se nakupljaju u crijevima utječe i simetikon/dimetikon, aktivna supstanca u nizu preparata (Sab simplex, Epsumisan easy) koji omogućuje da  se nakon raspadanja nastali plinovi mogu nesmetano eliminirati iz organizma ili apsorbirati putem crijevne stijenke.

 

 PHTOGO PROBAVA JETRA3


Kim, komorač…
Karminativne biljne vrste su bogate eteričnim uljima koje blagotvorno djeluju u slučajevima prekomjerna nakupljanja plinova u probavnom sustavu, a pomažu i u otklanjaju grčeva u crijevima. Biljke s karminativnim učinkom su kim, komorač, anis, kičica, metvica (Suban kim plod, Suban kičica biljka), a česta su kombinacija u pripravcima gdje do izražaja dolazi njihov sinergijski učinak (Karbofin forte kapsule, Iberogast kapi). 

 

 PHTOGO PROBAVA JETRA11


Prednosti artičoke
U slučaju subjektivnog osjećaja nadutosti koja se javlja nakon uzimanja obroka, koja je povezana s funkcijom želuca i/ili žuči, preporuka je primjena koleretičnih biljnih vrsta, koje ubrzavaju protok žuči. Za tu namjenu najčešće se koristi artičoka, biljna vrsta sa snažnim koleretičnim učinkom. Isti se pripisuje kemijskoj komponenti koja se nalazi samo u svježem listu ili pripravcima svježe biljke – cinarinu (SIPF Artičoka, EPS Artičoka). On utječe na povećano lučenje žuči što posljedično omogućuje i povećanu razgradnju kolesterola u žučne kiseline. Iz tog se razloga primjenjuje u terapiji hiperkolesterolemije (povišene razine kolesterola) samostalno ili u kombinaciji s drugim preparatima. Iako ima snažan drenažni učinak, poteban je oprez kod kura čišćenja organizma zbog kolelitijaze (žučnih kamenaca), upalnih bolesti jetre te toksičnih oštećenja jetre. Artičoka ima i snažan zaštitni učinak na stanice jetre (hepatoprotektivni učinak) i na njihovu obnovu, no unatoč tome najčešće se u tu svrhu koristi sikavica. Drenažni učinak artičoke ili drugih koleretičnih biljnih vrsta uglavnom se provodi nakon procesa regeneracije jetre, osim ukoliko se radi o zdravim osobama bez oštećenja jetre.

Ukoliko imate potvrđenu alergiju na ambroziju, postoji mogućnost da ste alergični i na artičoku obzirom da ove biljke pripadaju istoj porodici biljaka, Asteraceae. U tom slučaju posavjetujte se sa ljekarnikom prije uzimanja preparata.

 

 PHTOGO PROBAVA JETRA15


Sikavica u službi zaštite jetre
Brojni su čimbenici koji narušavaju i opterećuju rad jetre, glavnog čistača našeg organizma, ujedno i jedinog unutrašnjeg organa koji se može regenerirati. Sikavica se zbog svog sastava, silimarin grupe spojeva, pokazala najboljom za regeneraciju i sprječavanje propadanja jetrene funkcije. Iznimno je važno pravilno doziranje, budući da je za adekvatan učinak potreban dnevni unos ekstrakta s 200 do 400 mg silimarin grupe spojeva, pa je bitno pacijentu naglasiti dozu kako isti ne bi bio subdoziran. Najčešće su takvi pripravci u obliku kapsula ili tableta koji sadrže suhi standardizirani ekstrakt (Silymarin, Solgar Milk Thistle). Dvojaki, međusobno nadopunjujući učinak imaju pripravci koji u jednom standardiziranom ekstraktu sadrže kombinaciju sikavice i artičoke (Dietpharm Silymarin Artičoka).

PHTOGO PROBAVA JETRA20

 

Nadolazeći blagdani uvelike će utjecati na opterećenje jetre u obavljanju niza zahtjevnih funkcija jer će se dodatno opteretiti učestalom konzumacijom visokokalorične hrane i alkohola, pušenjem i neselektivnom uporabom lijekova.

Posljedice učestalog konzumiranja alkohola
Česta konzumacija alkohola remeti produkciju probavnih enzima u jetri, što uzrokuje smanjenu apsorpciju masti, proteina i vitamina topljivih u masti, te vitamina B-skupine (posebice vitamina B1 i folne kiseline). Toksičan učinak alkohola na jetru uključuje nakupljanje masti u jetri (masna jetra), mogućnost pojave hepatitisa (upalnih promjena u stanicama jetre), te pojavu ciroze jetre. Pušenje, lijekovi, prejedanje i unos vikokokalorične masne hrane jetri predstavlja dodatno opterećenje zbog intenzivnijeg procesa detoksikacije koji mora obavljati dok trans-nezićene masne kiseline iz masnoćama bogate hrane smanjuju produkciju protupalnih tvari koje štite jetru od oštećenja. 

 

 PHTOGO PROBAVA JETRA13


Kako se manifestira loša probava?
Upravo je blagdansko ozračje i konzumacija gore navedenog poticaj za brojne upite vezane uz redukciju posljedica pretjerivanja - loše probave. Ona se manifestira bolovima ili peckanjem ispod prsnog koša, a najčešći simptomi su bol u želucu, nadimanje, mučnina i povraćanje. Izbjegavanje same hrane i količine koja uzrokuje navedene simptome zna biti neizvedivo stoga je dobro u prehranu uključiti namirnice ili dodatke prehrani na bazi namirnica bogatih enzimima koji potiču probavu (ananas, papaju) kao i fermentirane mliječne proizvode koji će obogatiti crijevnu mikrofloru.

 

 PHTOGO PROBAVA JETRA2


Gastritis
Često simptomi loše probave znaju biti znak upale želučane sluznice (gastritisa), ukoliko se radi o akutnom gastritisu. Kod kroničnog gastritisa tegobe traju mjesecima i godinama. Važno je gastritis liječiti jer u suprotnom može dovesti do razvoja ulkusa. Najčešći uzročnici gastritisa su: infekcija bakterijom Helycobacter pylori, nesteroidni antireumatski lijekovi, alkohol i teške sustavne bolesti. 

 

 PHTOGO PROBAVA JETRA7


Liječenje gastritisa
Provođenje liječenja ovisi o uzroku gastritisa. Ne preporučuje se koristiti nesteroidne antireumatike kao ni alkohol, savjetuje se izbjegavati masnu hranu (crveno meso, sir, maslac, pržena hrana), jesti više manjih obroka (4-5 puta dnevno) te izbjegavati hranu koja pojačava tegobe. Lijekovi koje pacijenti mogu dobiti bez liječničkog recepta, a koriste se za smanjenje lučenja želučane kiseline su: antacidi (Rupurut,Rennie) antagonisti histaminskih H2 receptora (Ulcodyn,Peptoran) te lijekovi koji inhibiraju rad protonske pumpe (Controloc Control). Oko pravilnog doziranja ovih lijekova posavjetujte se sa ljekarnikom, naročito ako ste trudni ili imate već propisanu terapiju za druge bolesti.

 

 PHTOGO PROBAVA JETRA8


Trebamo naći mjeru!
Ponekad je teško odoljeti primamljivim, visokokaloričnim i u konačnici za zdravlje neprikladnim namirnicama. Iako svi s vremena na vrijeme trebamo uživati u istima, važno je ipak u svemu naći mjeru. Svakodnevicu i predstojeće blagdane začinimo veseljem i pozitivnim mislima, dok se za pripremu blagdanskog stola možemo poslužiti velikim izborom recepata pripremljenim na zdravi način. Sve to u svrhu smanjenja gore navedenih simptoma i probavnih tegoba.

 

PHTOGO PROBAVA JETRA22

Ponekad je teško odoljeti finom prosincu, no sva sreća postoje brojni dodaci prehrani koji će olakšati rad probave i jetre. Dodaci prehrani dolaze u obliku šumećih, tableta za žvakanje i kapsula, koje je lako i praktično konzumirati 

PHTOGO PROBAVA JETRA12

 

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location