Username *
Password *
Remember Me

Gastro turizam u Rogaškoj i Podčetrteku, tik pored granice s Hrvatskom, cvate iz nekoliko razloga: priroda je prekrasna, netaknuta, a usred svega toga nalaze se privatna imanja koje drže znalci i ljubitelji dobre, ekološke hrane i jednako kvalitetnih vina, a mi vam predlažemo jednu turu koju nećete zaboraviti. Radi se o seoskom imanju Pomona, sakrivenom pored šume i usred apsolutnog mira, selu Olimje gdje se krije dvorac s po mjeri rađenim čajevima, Čokoladnici koja pravi ručno rađene slastice svih mirisa i okusa, Hiši vin Emino koja proizvodi vrhunska vina lokalnih sorti, te Jelenovom grebenu, poznatom mjestu za izletnike oko Podčetrteka. Jelenov greben, Čokoladnica i dvorac koji je sada minoritski samostan gotovo da su jedan pored drugog... Ovo je priča za prave ljubitelje hrane, vina i poštenog odmora!

jelenji medaljoni
Jelenji medaljoni @ Jelenov greben


Jelenov greben – gdje su jutra drukčija!
Pa kako i ne bi bila kad se budite u društvu jelena. Na grebenu pod tajnovitom Rudnicom, samo par desetak metara od samostana Olimje, već niz godina stoji imanje zvano Jelenov greben gdje se po ograđenoj površini veličine oko 8 hektara slobodno kreću jeleni - čim dođete, dotrče vam u susret... Ako su se negdje zadržali, gazda ih kreće pozivati imenima: „Pikaaaaa, Pikiiiii!!!“ i mami ih kukuruzom. 

 

jelenov greben3
Jelenov greben


Na mjestu gdje danas stoji imanje nekada je najprije bilo domaćinstvo za uzgoj goveda i vinogradarstva. Zatim je domaćinstvo preuzeo tada tek 18-godišnji Borut Ježovnik. Pun energije i novih ideja, s jasnom vizijom i naravno uz potporu obitelji stvorio je pravu turističku bajku. Najprije su prodali goveda i nabavili 75 jelena damjaka s Brijuna, a zatim su počeli s uzgojem, konzerviranjem i preradom šampinjona. Danas se na imanju nalaze pansioni, restoran i trgovina s brojnim domaćim proizvodima među kojima možete naći i ukusne salame od divljači.

 

samostan

Dvorac - minoritski samostan
U sjeni planine Rudnice u području Kozjanskog parka nalazi se malo selo koje se zove Olimje. Njenu veličinu čini dvorac, vlasništvo grofova Attems koji je danas pretvoren u prelijepi minoritski samostan. U njemu danas žive braća Sv. Frančiška odnosno Minoriti. Pored dvorca stoji veličanstvena crkva Marijinog Uznesenja, jedno od najljepših umjetničkih djela na europskom kontinentu. U sjeni samostana, u prizemlju južnog tornja skriva se neprocjenjivo umjetničko djelo – stara samostanska ljekarna (treća najstarija ljekara u Europi) ukrašena freskama koja je u biti ostavština Pavlinaca koji su prije 120 godina živjeli u olimskom samostanu (1663-1783). 

 

samostan ljekarna


Svake godine ovo malo selo, koje je bilo u konkurenciji Entente Florale već dvaput (2009. i 2013. godine) proglašeno kao najljepše uređeno naselje u Europi, posjeti mnoštvo hodočasnika i turista tako iz Slovenije kako i iz inozemstva.
Brojni posjetitelji ne mogu se načuditi prirodnoj i kulturnoj ljepoti te nebeskom miru koji vlada u ovom selu. Pobožni hodočasnik voli ući u baroknu crkvu koju krase veličanstveni crno-zlati oltari i počastiti Uznesenu Mariju koja sa svojim sinom u naručju dijeli duševni i tjelesni mir. Slovenska poslovica dobro kaže: - Za svaku bolest raste jedan ljekoviti cvijet - . Patri Minoriti nastavljaju tradiciju patra Pavlinaca pa su tako ispred samostana obnovili prekrasan biljni vrt u kojeg su zasadili više od 250 vrsta ljekovitog bilja za liječenje mnoštva bolesti.

 

cokolad

Čokladnica Olimje – ručno izrađena Slovenska čokolada
Nakon što ste se naoružali domaćim ljekovitim čajevima i tinkturama patra Minorita, prošećite se još nekoliko koraka dulje do poznate čokoladnice Olimje. Cijela proizvodnja nalazi se u Olimju a rad je organiziran ručno, tako da je potrebno bilo koji čokoladni proizvod u ruku primiti četiri puta: prvi put kada se izljeva čokolada, drugi put kad se čokolada skrutne i potrebno je umetnuti jezgru, treće kad se proizvod zatvara i četvrti put kad ga je potrebno ukrasiti. Rad s čokoladom vrlo je zahtjevan i za konačni proizvod potrebna je veliko strpljenje. 

Čokoladnica olimje 12


U čokoladnici Olimje možete kupiti skoro sve što vam vaše slatko srce poželi: praline, čokoladne tablice, čokoladom preliveno voće, draže bombone, žele bombone, čokoladne figure, čokoladne trufle i griotte. U proizvodnji se kao mast za čokoladu koristi mast od kakaa. Maslac, biljne masti ili bilo kakva druga zamjena se ne koriste. Zato svi čokoladni proizvodi čokladnice Olimje imaju rok trajanja od najmanje pet mjeseci. No, već kad ih budete kušali sami, bit će vam jasno da vam se u ustima zaista topi vrhunska čokolada!

pomona2
Pomona

Seoski turizam Pomona - sve u znaku voća
Nedaleko od lječilišta u Rogaškoj Slatini, na udaljenosti od samo tri kilometra, nalazi se lječilište sasvim druge vrste. Ono se nalazi u srcu zelene prirode i prije svega predstavlja lijek za dušu. Seoski turizam Pomona pažljivo je osmišljen u tradicionalnom štajerskom seoskom stilu i nudi gostoprimstvo u 8 dvokrevetnih soba.

 

pomona1


Namještaj u svim sobama ručno je izrađen kako bi se istaknula posebna atmosfera i toplina prirodnih materijala, a sobe umjesto brojeva nose imena različitih voćki: jabuka, kruška, višnja, šljiva, marelica, itd. U rimskoj mitologiji Pomona je zapravo bila božica voćki pa je tako naziv turističkog objekta u skladu s njegovim karakterom i sadržajem. Naime u neposrednoj blizini nalaze se voćnjaci od kojih gazda, Janko Zupanec, uz pomoć prijatelja pravi ukusne marmelade i druge delicije. Ako okruženi bujnim zelenilom ne uspijete odmoriti dušu onda vam možda može pomoći wellness koji se nalazi u prizemlju.

pomona4

Nakon opuštanja u finskoj, turskoj ili infracrvenoj sauni prepustite se užitcima u jacuzziju dok uz to lagano ispijate neki od domaćih biljnih čajeva. A poslije toga možete isprobati i masažu! Naravno, ne smijemo tu zaboraviti ni na hranu. I hrana je dio svakog dobrog odmora i predstavlja svojevrstan način maženja. Na seoskom turizmu Pomona zdrava ishrana je dio iskustva pa su vam tako ukusna domaća a prije svega zdrava jela nadohvat ruke. A kako uz dobro jelo ide i dobro vino, na Pomoni možete očekivati samo najbolje od lokalnih vinara.

pomona3

 

Hiša vin Emino - tradicija Obsotelja i Kozjanskog
Sveta Ema, jedina je Slovenska svetica usko vezana uz Slovensku zemlju i narod, živjela je tu u Kozjanskoj regiji. Prema Slovenskotj narodnoj tradiciji, princeza Ema rođena je krajem prvog tisućljeća u dvorcu Pilštanj na Kozjanskom. U skladu s rodoslovnim zapisima dolazila je iz plemenite bavarsko-austrijske obitelji Luitpolding. Usprkos tragičnom gubitku muža i dva sina te drugim poteškoćama koje su je zadesila u životu, Ema nikad nije gubila svoju vjeru i osmjeh. Umjesto toga ona je koristila svoje vrijeme i imanje za brigu za siromašne. U Slovenskoj i Austrijskoj Koruškoj uspostavila je mnoge župe i crkve. Za sveticu bila je proglašena 1938. godine. 

emino 1


I dandanas Sv. Emu, jedinu Slovensku sveticu, obožavaju diljem svijeta kao sveticu oslobođenja, spasiteljicu podložnih seljaka i zatvorenika, pomoćnicu bolesnima i invalidima. Njeni prikazi često uključuju knjige, tanjur i žlicu u rukama. Na mjestu njene zaostavštine, u gradu Imeno u općini Podčetrtek danas stoji Hiša vin Emino odnosno Kuća vina Emino.
Vrhunska i kvalitetna vina iz Hiše vin Emino odlikuju se posebnom harmonijom. U njima teče kulturna tradicija Obsotelja i Kozjanskog, a sve to je isprepleteno s odabranim kapljicama iz vinograda obasjanih suncem. Vina su proizvedena s pažnjom i ljubavlju prema tisućama godina tradicije proizvodnje vina i ispunjena mislima na odabrane trenutke zdravice posebnim dostignućima. Osoblje će vas rado poslužiti bocom odabranih bijelih ili crnih vina Emina, a i s njihovim otvorenim vinima.
U prostranoj dvorani Emino koja može primiti do 70 ljudi poslužit će vas vrhunskim vinima iz Šmarsko-Virštanjskog okoliša i tradicionalnom obsoteljskim i kozjanskim gastronomskim specialitetima.

 

emino3

  Čokoladnica olimje 15

 

 

Jelenov greben:

jeleni greben jelenjelenji golažjelenov grebenjelenov greben2jelenov greben 23jelen greben

 

 

Pomona:

pomona5pomona11

pomona12

pomona23

pomona45

 

Čokoladnica-olimje-9

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location