Username *
Password *
Remember Me

Deveti dani istarskih šparoga najavljeni su danas u zagrebačkom Matisu: u gastro manifestaciji sudjeluje 27 restorana i konoba Sjeverozapadne Istre. Šparoga su u Istri bere od sredine ožujka do konca travnja, stoga je proljeće idealno vrijeme da se u potpunosti iskusi sva raskoš njezina okusa. Gradeći na tisućljetnoj tradiciji mediteranske kuhinje, restorani i konobe Sjeverozapadne Istre pripremili su kreativne menije u kojima se šparoga, uz obvezne juhe i fritaje, jede i s bijelom ribom, škampima, sirom, njokima i tjesteninom, ali i s biftekom i pancetom te pretvara u kreme i aperitive, pa čak i slastice, kao sladoled ili semifreddo.

Dani istarskih sparuga foto2 cr


Do šparoge nije lako doći jer raste na slabije vidljivim mjestima, često u zaklonu bodljikavog grmlja. No, trud uložen u potragu i branje svakako se isplati, jer je ona je poznata kao čuvar zdravlja i iznimno  hranjiva namirnica, bogata vitaminom E važnim za prokrvljenost, zbog čega je pučka tradicija smatra i afrodizijakom. Tradicija pripremanja šparoge na području Istre duga je tisućama godina, a u antičko doba ta se samonikla biljka smatrala hranom careva i kraljeva. - Mogućnosti su sa šparogom uistinu beskonačne, jer se njezin puni, pomalo gorkasti okus slaže s gotovo svim autohtonim istarskim namirnicama, a posebno s našim vinima i maslinovima uljima. Na menijima koje smo pripremili doista se nalazi ponešto za svakoga, i za goste koji nam jednostavno dođu gladni, ali i za one koji žele iskusiti nešto sasvim novo – istaknuo je chef Mate Kijo Jelovac iz konobe Pjero iz Buja.

Hrvoje Krnjevic Zoran Gregorovic Mate Kijo Jelovac Sanda Bravar cr
Hrvoje Krnjević, Zoran Gregorović, Mate Kijo Jelovac i Sanda Bravar


Na današnjem predstavljanju manifestiacije Dana istarskih šparuga sudjelovali su chef Mate Kijo Jelovac iz bujske konobe Pjero, Hrvoje Krnjević u ime Vina Cattunar iz Brtonigle, Zoran Gregorović kao predstavnik Ulja Zigante iz Buja i Sanda Bravar, direktorica TZ Grada Umaga.

U devetim Danima istarskih šparuga sudjeluju: u Brtonigli Astarea i Primizia by San Rocco; u Bujama Aquarius, Bassanese, Igor, La Parenzana, Malo selo, Mulino, Pjero, Rino, Rondo, San Leonardo i Sergio; u Novigradu Lungomare i San Bendetto; u Momjanu Stari podrum; u Savudriji Porto Salvore i Vila Rosetta Restoran Maruzza; u Umagu Badi, Buščina, Da Lorenzo, Melon, Nono, Pergola, Toni i Zlatna Vala; u Zambratiji Villa Vilola.

Dani istarskih sparuga foto3 cr

 

Komentari (1)

This comment was minimized by the moderator on the site

Volim šparoge no nažalost ne konzumiram ih dovoljno cesto da bih stvarno osjetila njihove blagodati za organizam... :/

 
There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location