Username *
Password *
Remember Me

Slavno belgijsko samostansko pivo Grimbergen sinoć je predstavljeno u zagrebačkoj Kuli Lotrščak: da se radi o legendarnom pivu, svjedoči činjenica da je njegova proizvodnja počela prije više od 900 godina u drevnoj belgijskoj opatiji u Grimbergenu, gdje se tajni recept čuvao desetljećima. Priliku da kušaju ovo autentično pivo imali su samo hodočasnici i posjetitelji samostana. Od danas, nakon mnogih zemalja, ono je prisutno i kod nas. 

grimbergen1


Double Ambree - Ale pivo s udjelom alkohola 6,5%, tamnije boje i slatko-kiselog okusa karamele i sušenih šljiva, nastalo dvostrukom fermentacijom hmelja i slada.
Blonde - Pitko svijetlo ale pivo, s udjelom alkohola 6,7% te okusima zrelog žutog voća i pikantnim notama klinčića, koje se odlikuje gustom pjenom kremaste boje.
Blanche - Weiss pivo belgijskog stila i tradicije, s udjelom alkohola 6%, svijetložutih tonova, glatke kremaste pjene i osvježavajućeg okusa žutog voća, limuna, klinčića.

Belgijski samostan Grimbergen osnovan je 1128. godine i od tada je uništen u velikim požarima čak tri puta: 1142., 1566. i 1798. Nakon svakog požara, samostan je ponovo izgrađen, a redovnici iz Grimberga odabrali su simbol feniksa kao znak trajnog preporoda i ponovnog stvaranja.


Grimbergen su među prvima degustirali: Davor Meštrović, Enes Vejzović, Miran Kurspahić, Antonio Franić, Nevio Marasović, zagrebačka slastičarska zvijezda Petra Jelenić, vrhunski chef i vlasnik zagrebačkog restorana Rougemarin  Marin Medak, pivoljupci Domagoj Jakopović Ribafish i novinar i radijski voditelj Milan Peh, food blogerice Lada Radin i Morana Zibar te mnogi drugi. Isprobali su tri nova okusa – Blanche, Blonde i Double Ambree. Vodič na tom zanimljivom putovanju bio im je hrvatski gastro-nomad Rene Bakalović.


grimbergen2

grimbergen3grimbergen5grimbergen6grimbergen7grimbergen8LadaRadinMoranaZibar

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location