Username *
Password *
Remember Me

Plodovi crne aronije su riznica vitamina (A,C,P, B kompleksa: B2,B6, B9 i beta karotena) i  minerala (K, Ca, Fe, Mn, Mo, J  i P). Biofenoli, tanini i flavonoidi, znanstveno dokazano moćni antioksidansi, u aroniji se nalaze u većoj količini u odnosu na plodove ostalih tamnoobojenih plodova biljaka (kupine, maline, crno grožđe, crveni kupus,...). Crna boja bobica potiče od flavonoid fenola – antocijanina.

FARMACIA - koja mi je najbliža?

aronija2

Samonikla aronija rasprostranjena je u Kanadi i južnim dijelovima SAD-a, a aroniju kao hranu i lijek koristili su sjevernoamerički Indijanci u obliku čaja protiv želučanih tegoba i za zaustavljanje krvarenje iz rana. U Europi se prvi puta spominje u 19. stoljeću, a rasprostranjena je na području Rusije i zemljama istočne Europe. Budući da biljka izdržava ekstremno niske temperature i do -47C, dobila je i naziv sibirska aronija. Jedna od zanimljivosti ovog voća je i da ne zahtijeva nikakvo kemijsko tretiranje i prskanje jer je insekti ne napadaju.

aronija4

MATIČNI SOK 100% ARONIJA BAKINA TAJNA
Specijalnim postupkom hladnog tiještenja plodova aronije u punoj biološkoj zrelosti, teškim prešama, poštujući principe dobre higijenske i proizvodne prakse, dobiva se matični sok, bez dodatka šećera i konzervansa - koncentrirani dodatak bioaktivnih komponenti prehrani. Nakon tiještenja sok se ostavlja da odleži na niskim temperaturama zbog prirodne sedimentacije nakon čega ide pakiranje i pasterizacija. Hladnim cijeđenjem očuvane su biološki aktivne komponente antocijanini, vitamini, minerali, dijetalna vlakna...
Sokovi dobivenim postupkom hladnog tiještenja najbolji su proizvod koji se može napraviti iz voća, a po nutritivnim karakteristikama ova vrsta sokova slična je svježem voću iz kojeg se dobivaju.

aronija1

Prehrana bogata voćem i povrćem preventivno utječe na brojne nezarazne kronične bolesti i utječe na očuvanje zdravlja i dugovječnosti. Mehanizam koji odražava zdravstveni efekt voća i povrća je redukcija oksidacijskog stresa koji za posljedicu ima smanjenje upalnih procesa u organizmu. Obzirom na koncentraciju antioksidansa u aroniji u odnosu na ostalo bobičasto voće, aronija prednjači u sprječavanju stvaranja slobodnih radikala koji uzrokuju oksidativni stres u stanicama.
Preporuča se kod stresnog načina života i zagađenja životne sredine. Antioksidacijski učinak posebno je značajan kod sportaša i osoba izloženih stresu ili povećanom fizičkom naporu i predstavlja dobru preventivu protiv razvoja svih vrsta bolesti. Preporučuje se djeci (ne mlađoj od godinu dana) i djeci izloženoj fizičkom naporu ili oporavku od bolesti.

aronija5


Kao dodatak prehrani u svrhu očuvanja zdravlja, preporuka je koristiti matični sok aronije 10-15 dana po jednom godišnjem dobu, u dnevnoj dozi 50-100 ml. Poželjno je sok aronije uzimati prije jela. Ukoliko osoba ima osjetljiv želudac preporuka je sok uzeti uz obrok.

aronija3

 


Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location