Username *
Password *
Remember Me

U današnje vrijeme sve više ljudi žali se na probleme s koncentracijom i pamćenjem - gotovo  svima se dešava da zaborave važne datume, imena glumaca, gdje su ostavili ključeve i slično… a ponekad usred razgovora, kad nas netko ili nešto prekine, ne znamo više gdje smo stali? Ovako to pobrojano izgleda zabrinjavajuće, govori magistra Mirna Matas iz Farmacie u Jurišićevoj 3, no u principu to se mnogima dešava jer nas brza i informacijama zagušena svakodnevica može lako dovesti do takvih problema... No, imamo dobru vijest! - Iako je dokazano da kognitivne sposobnosti počinju opadati već nakon 27. godine života, istraživanja su pokazala da odgovarajućim načinom života koncentraciju i pamćenje možemo ipak održati u dobroj formi i u dubokoj starosti - .

FARMACIA - koja mi je najbliža?

PHTOGO PAMCENJE 11

Kako si pomoći na svakodnevnoj bazi?
Možemo promijeniti reakcije na obveze, stres i probleme koji nam se gomilaju:
- redovitim kretanjem i vježbanjem
- zdravom prehranom koja je korisna za naš mozak
- određenim dodacima prehrani.

Omega 3 masne kiseline
Naširoko je poznato djelovanje omega-3 masnih kiselina na zdravlje srca i krvnih žila, no recentna istraživanja otkrivaju njihovo zavidno djelovanje i na razvoj mozga i neurološke funkcije. Mozak je građen od lipida, odnosno masnih kiselina, od kojih su najviše zastupljene arahidonska kiselina i DHA (koja predstavlja glavnu gradivnu strukturu mozga i mrežnice oka). DHA je u visokim koncentracijama prisutna u najaktivnijim dijelovima mozga poput mitohondrija, sinaptičkim vlaknima te cerebralnom korteksu. Ugradnjom DHA u fosfolipide sinapsi moždanih stanica povećava se razina serotonina, bitnog za osjećaj sreće i dobrog raspoloženja te acetilkolina, odgovornog za stanje svijesti, te procese pamćenja i učenja.

PHTOGO PAMCENJE 2

Preporuka za trudnice i dojilje
DHA je izuzetno važna za razvoj mozga fetusa, motoričkih sposobnosti, oštrine vida, a u mozak i retinu fetusa ugrađuje se u posljednjem tromjesečju trudnoće. Upravo zato trudnicama se preporučuje u trećem tromjesečju uzimanje:
- oko 2.6 g omega-3 masnih kiselina te
- oko 300 mg EPA + DHA dnevno, jer se u tom periodu veliki postotak prenosi preko placente do fetusa. Sličan unos omege trebale bi imati i dojilje.

PHTOGO PAMCENJE 22


Starenje smanjuje koncentraciju esencijalnih masnih kiselina
Osim toga, biološki procesi smanjuju sposobnost pretvorbe ALA u DHA koja regulira propusnost staničnih membrana, čime se poboljšava memorija i sposobnost učenja, te zaštita moždanih stanica. Stoga se starijim osobama također preporučuje dodatan unos omega-3 masnih kiselina, osobito DHA kako bi se usporilo slabljenje kognitivnih funkcija, te smanjio rizik od neuro-degenerativnih bolesti.

PHTOGO PAMCENJE 1


Djeca s poremećajem ADHD – nedostaju im esencijalne masne kiseline

Smanjene razine određenih esencijalnih masnih kiselina mogu imati i djeca s poremećajem hiperaktivnosti odnosno deficita pažnje (ADHD): istraživanja su pokazala da djeca s nižom razinom omega-3 masnih kiselina imaju više poteškoća s učenjem, i općenito ponašanjem, od djece s normalnom razinom omega-3 masnih kiselina. Omega-3, a manjim dijelom i omega-6, masne kiseline jedan su od najbitnijih nutrijenata koji smanjuju simptome ADHD-a, jer omogućavaju stabilizaciju moždanih funkcija te sprječavaju nastanak ovog poremećaja. Omega-3 masne kiseline (EPA i DHA) iznimno su značajan element u terapiji i prevenciji ADHD-a.

PHTOGO PAMCENJE 41


Prehrana s omega 3-masnim kiselinama

Balans se može postići konzumiranjem
- plave ribe (sardine, tuna, skuša, inćuni),
- ribe hladnih mora (losos, haringa), minimalno 2x tjedno,
- te kroz unos orašastih plodova i sjemenaka.
Ukoliko unos preko prehrane nije adekvatan, te ukoliko se radi o stanju u kojemu su potrebe povećane, preporučuje se dodatna suplementacija dodacima prehrani.  

 

PHTOGO PAMCENJE 7

Ginkgo biloba
Naši preci itekako su bili svjesni blagodati listova i sjemenki biljaka Ginkgo Bilobe – pronalazimo ih u brojnim prikazima ljekovitog bilja iz srednjeg vijeka i novijeg vremena, a kineska i japanska medicina koristile su ga za pospješivanje probave, kod bolesti srca i krvnih žila, astme, bronhitisa, kašlja, kod tegoba bubrega i mokraćnog mjehura, poremećaja cirkulacije i kožnih bolesti, te kod slabosti koncentracije i poremećaja pamćenja.
Opsežnim kemijskim i farmakološkim ispitivanjima potpuno se razjasnio njegov kemijski sastav i utvrđeno je blagotvorno djelovanje ekstrakta ginkga na protok krvi, stjenke krvnih žila i metabolizam u mozgu, a uočila se i njegova antioksidacijska aktivnost. Ta dragocjena biljka smanjuje viskoznost i povećava protočnost krvi, sprječava nakupljanje trombocita i stvaranje krvnih ugrušaka te povećava čvrstoću i elastičnost stjenki krvnih žila. Zahvaljujući takvom djelovanju ekstrakta ginkga, njegovom redovitom primjenom postiže se poboljšanje prokrvljenosti različitih organa, a među njima i mozga. Dakle, poboljšavanju se koncentracija i sposobnost pamćenja.
Ispitivanja su pokazala povoljan učinak preparata ginkga na pacijente oboljele od kronične arterijske insuficijencije mozga, koji se, radi nedovoljne opskrbe krvlju odnosno nedovoljne oksigenacije, očituju kao vrtoglavice, glavobolje i neugodan šum u uhu.

PHTOGO PAMCENJE 12


Dodaci prehrani s ginkgo bilobom

Na tržištu možemo pronaći veliki broj preparata ginkga raznih doza: minimalna dnevna terapijska doza je 120 mg, podijeljena u barem dvije doze, a ovisno o težini problema može biti i do 240 mg. Koristi se od 6 do 8 tjedana nakon čega je potrebno napraviti pauzu ili ukoliko nema poboljšanja, posavjetovati se s liječnikom ili farmaceutom o opravdanosti daljnjeg korištenja. Oprez je potreban kod pacijenata koji uzimaju lijekove protiv zgrušavanja krvi ili ukoliko se planira kirurški zahvat.
Osim ginkga, ljekovito bilje koje će vas razbuditi, pojačati koncentraciju i time bolju sposobnost pamćenja su: Gotu kola i Sibirski ginseng.  Prilikom njihovog uzimanja oprez je potreban kod oboljelih od hipertenzije.  

 

PHTOGO PAMCENJE 4


Lecitin – hrana za mozak
Voštana supstancija koja pripada fosfolipidima neophodna je našem tijelu za gotovo sve biološke funkcije te je nalazimo u stanicama svih živih organizama. Lecitin je kompleksna smjesa fosfolipida, fosforne kiseline, vitamina B i aminokiseline metionin.
Najbolji izvor lecitina
Možemo ga pronaći u mnogim životinjskim i biljnim izvorima kao što su: žumanjak, soja, jetra govedine, naranča, kikiriki, hladno prešana biljna ulja, orašasti plodovi i sjemenke. Pri preradi hrane dolazi do njegovog uništavanja.

Lecitin - sastavni dio velikog djela mozga
Lecitin čini prirodni izvor kolina i inozitola. Neophodan je za sintezu acetilkolina, glavnog neurotransmitera u moždanim ovojnicama. Lecitin je sastavni element velikog dijela mozga, moždanih ovojnica, te leđne moždine i živaca.  Upravo radi toga lecitin se koristi za liječenje poremećaja pamćenja, demencije, Parkinsonove i Alzheimerove bolesti i anksioznosti. Zovemo ga „hrana za mozak“! Studije su pokazale da je u kognitivnim oštećenjima koristan u dozama od 1 do 35 grama na dan. Doziranje se mora prilagoditi potrebama i dobi.

Sljedeći utorak 23. veljače 2016. objavit ćemo nastavak Pharmacy to go! teme o pamćenju i koncentraciji

 

 

PHTOGO PAMCENJE 3

PHTOGO PAMCENJE 32

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location