Pharmacy to go! / sinergijski anti-age

  - Svijet oko nas prihvatio je anti-age ideju, kao svojevrsnu borbu protiv vremena - priča magistra Božena Obradović iz Farmacie u Ilici 11, Zagreb. - Rijetki su oni, osobito ženski dio populacije, kojima taj proces ne predstavlja određeno opterećenje jer većina nas mladoliki izgled želi zadržati što je dulje moguće. No, sve više skloni smo terminu pro-age i sveobuhvatnoj njezi kože koja kombinira klasične kreme i inovativne dodatke prehrani. Rezultat je sinergijska njega kože koja čuva izvana, koliko i iznutra. Živimo u skladu s našim godinama, no želja nam je održati tijelo mladolikim što dulje je moguće - .

  FARMACIA - koja mi je najbliža?

  PHTOGO SINERGIJSKI ANTI AGE 26


  Koža je prva koja nam otkriva informaciju o zdravstvenom stanju organizma i kako se brinemo o sebi - nutritivno i estetski.

  Što je to nutritivna terapija iliti unutarnja njega kože?
  To su inovativni dodaci prehrani koji poboljšavaju zdravlje i izgled kože iznutra. Sinergijski učinak individualno određene nutritivne terapije i klasične njege kože izvana rezultirat će smanjenjem degenerativnih promjena na koži i očuvanjem mladolikog izgleda. S obzirom da su antioksidansi, vitamini, minerali, nezasićene masne kiseline i pojedine aminokiseline dokazale svoj povoljan učinak na kožu, često se njihova kombinacija u preparatima pokazala kao izvrstan izbor za njegu kože i anti-aging učinak iznutra (Twinlab Skin Within, Solgar Hyaluronic acid caps…).

   PHTOGO SINERGIJSKI ANTI AGE 22


  Najaktivnije nutritivne komponente za smanjenje oksidativnog stresa i suhoće kože te povećanje elasticiteta i redukciju pigmentiranih regija su:  
  - hijaluronska kiselina - važna za vezanje vode u koži (Skey Power Hyaluronic booster, Filorga Hydra-hyal, Novexpert Hyaluronic Booster),
  - UV-filteri - zaštita od degeneracije uzrokovane suncem – Roc Soleil Protection Anti Age, Lierac Sunific Extreme Anti Age,Caudalie Soleil Suncare SPF50+),
  - retinoidi - derivati vitamina A koji povećavaju, povećavaju sintezu glikozaminoglikana, povećavaju sintezu kolagena,
  - antioksidansi - borba protiv slobodnih radikala (Caudalie Polyphenol C linija), peptidi koji potiču sintezu kolagena (Lierac Magnificence krema, Eucerin Volume filler, Vichy Neovadiol)

  Pijmo vodu!
  Optimalna količina potrebne tekućine na dnevnoj bazi može se izračunati jednostavnom formulom: TM(kg)x 0,3dl = potrebna dnevna količina vode. Prema tome, osoba koja ima 70 kilograma treba dnevno popiti približno 2 litre vode.

   

  PHTOGO SINERGIJSKI ANTI AGE 44 

  Ključne komponente za njegu iznutra

  Hijaluronska kiselina
  Gubitak elastičnosti kože povezan je s gubitkom vode stoga je iznimno važno naglasiti adekvatan unos vode u organizam. Istovremeno, unosom hijaluronske kiseline u organizam poboljšava se sinteza kolagena, a time i elastičnost kože (Solgar Hyaluronic acid, Dietpharm Hialuron Direct plus).

  Esencijalne masne kiseline
  Vitalnom i mladolikom izgledu kože pridonijet će unos esencijalnih masnih kiselina koje imaju ključnu ulogu u stvaranju lipidne barijere kože. Ujedno vlaže i smanjuju nadražaje kože.
  Preporučujemo ulja bogata γ-linolenskom kiselinom, kao što su ulja noćurka i boražine, koja se međusobno se razlikuju u sadržaju ove uvjetno esencijalne masne kiseline. Stoga se i prosječne doze razlikuju. Dobro je uzimati ih nakon obroka:
  - ulje noćurka 2-3 čajne žličice dnevno,
  - ulje boražine 1-2 čajne žličice na dan.
  U početku, tijekom 2-3 tjedna, uzimaju se u većoj dozi, a potom u manjoj (Oleotherapy h.t. ulje boražine i noćurka, Pranarom ulje boražine, Pileje Omegabiane).

   PHTOGO SINERGIJSKI ANTI AGE 23


  Biljno ulje ploda divlje ruže, prirodno bogato karotenoidima, primjenjuje se u cijelom nizu indikacija:
  - redukciji bora,
  - redukciji strija
  - redukciji hiperpigmentacija.
  Osim u kapsulama, može se uzimati u dozi od jedne čajne žličice na dan (Oleotherapy ulje ploda divlje ruže). 



  PHTOGO SINERGIJSKI ANTI AGE 12

  Snažan antioksidans – astaksantin
  U novije vrijeme umjesto biljnog ulja ploda divlje ruže preporučuje se snažan antioksidans, astaksantin.
  Ovaj sastojak:

  - usporava proces starenja,
  - ima značajnu ulogu u prevenciji neželjenih alergijskih reakcija na sunce (Twinlab Astaxantin, Biastin).
  Antioksidansi (beta karoten, vitamin C, selen, bakar, mangan i cink):

  - osiguravaju zaštitu od slobodnih radikala i zajedničkom primjenom u velikoj mjeri održavaju zdravlje derme i epiderme.
  Preporučeni unos astaksantina je od 6 do 16 mg dnevno.

   phtogo sinergijski anti age bt

  Moćan pro-vitamin beta karoten
  Iz beta karotena enzimskom razgradnjom nastaje vitamin A. Najčešće se primjenjuje u mjesecima prije izlaganja kože UV-zrakama.

  Odličan recept za pripremu za sunce:
  - suplementacija dodatak prehrani na bazi beta-karotena (Betatene, Bevital sun, Solgar beta karoten, Natural W. beta karoten)
  - decilitar iscijeđenog soka od mrkve dnevno.

  PHTOGO SINERGIJSKI ANTI AGE 6

  Slavni koenzim Q10
  Koenzim Q10 je sveprisutan i odgovoran za stvaranje stanične energije - molekule ATP-a. Budući da je hrana slab izvor koenzima Q10, a sposobnost sinteze u jetri iz kolesterola i same apsorpcije se već nakon tridesete godine smanjuje, njegova je suplementacija opravdan izbor. Često ga zovemo koenzimom mladosti jer dokazano smanjuje nastanak bora, potiče sintezu kolagena i elastina te je u sastavu brojnih kozmetičkih pripravaka i suplemenata. Idealan je u obliku softgel kapsula jer je topiv u ulju i mastima (Twinlab MegaCo10, Solgar Nutri Nano, Dietpharm Q10 plus). Često dolazi i u formuli pojačanoj antioksidativnim učinkom (Microbiane Q1O, Aktival koenzim Q10+vitamin E).

  Dnevna preporučena doza za koenzim Q10 je 30 do 120 mg. Neka zdravstvena stanja zahtijevaju veće doze,  o čemu je potrebno savjetovanje s liječnikom ili ljekarnikom.

  Koja hrana je najveći izvor koenzima Q10?
  Skuša, losos i srdela. Mogli bismo ove ribe nazvati hrana za mladolikost jer usporavaju starenje kože i organizma.

   PHTOGO SINERGIJSKI ANTI AGE 4

  Vitamin H iliti biotin
  Biotin je neophodan u sintezi nekih aminokiselina i masnih kiselina. Na koži koja se stalno obnavlja odmah se vidi njegov nedostatak. Dnevna je doza od 0.03-0.1 mg (Dietpharm Biotin, Solgar Biotin) iako dozvoljeni dnevni unos nije definiran.
  Gdje nalazimo najviše biotina? U inaktiviranom pivskom kvascu.

   PHTOGO SINERGIJSKI ANTI AGE 25

  Vitamin C
  Odgovoran za sintezu molekule kolagena, s razlogom popularni vitamin C djeluje kao reducirajući agens koji štiti od slobodnih radikala. U organizmu sudjeluje u brojnim reakcijama kao koenzim, a može djelovati i na smanjenje oksidacije kolesterola, procesa ključnog u razvoju ateroskleroze. Kozmeceutici najčešće sadrže stabilizirane oblike vitamina C, askorbil-fosfat i askorbil-glukozid, a njihova je namjena redukcija hiperpigmentacije i anti-aging učinak (Skeyndor Power C., Novexpert vitamin C serum). Zbog svih benefita, vjerojatno je najčešće korišten vitaminski suplement u modernom društvu (Dietpharm Bio C, N.Bounty Vitamin C, Twinlab C plus citrus bioflavonoid caps). Preporučeni dnevni unos C vitamina je između 75 i 1000 mg dnevno.

   PHTOGO SINERGIJSKI ANTI AGE 13

  Vitamini B skupine
  Neophodni za održavanje zdrave kože - uz proteine kao potporu, pomažu koži da ostane sjajnija i elastičnija. Kako prepoznati deficit vitamina B? Pojavom sušenja, crvenila i iritacije kože.
   

  Cink – mineral iznimno zastupljen u ritualima unutarnje njege kože
  U preparatima cink dolazi zasebno ili u kombinaciji s drugim mikronutrijentima. Bitan je za funkciju cijelog niza enzima, za pravilan rad reproduktivnih organa i funkciju vida te aktivno utječe na stanje kože. Preporučeni dnevni unos za odraslu osobu je 11 mg.

  PHTOGO SINERGIJSKI ANTI AGE 24

  Ključni nutrijenti neophodni su za ravnotežu organizma, ali i mladolikost i ljepotu, stoga bi okosnica idealnog jelovnika bile cjelovite žitarice, voće, povrće i riba.

  Top anti-age namirnice
  - Avokado - bogat vitaminima B, C i E, potaknut će sintezu kolagena koji je neophodan za glatku i elastičnu kožu
  - lubenica - osim što zbog svog diuretičkog učinka potiče izmjenu tvari u organizmu, u pulpi i košticama sadrži vitamine C i A, a koštice obiluju selenom, cinkom i vitaminom E.
  - svježe tamno bobičasto voće, osobito borovnice i crni ribiz u prehranu bi trebali uvrstiti svi oni kojima je bitno očuvanje vitalnosti kože.
  - buča, brokule, prokulica i rotkvica - bogati antioksidansima.
  - losos, bakalar, pastrva, svježa tuna izvrstan su izvor proteina i esencijalnih masnih kiselina, važnih za obnovu stanica i kože, a koži će omogućiti adekvatnu hidrataciju i redukciju upalnih procesa.
  - orašasti plodovi – lješnjaci i bademi obiluju linolnom kiselinom i vitaminom E, također zaslužnima za usporavanje procesa starenja.
  - voda – za hidrataciju i oksidaciju organizma.

   PHTOGO SINERGIJSKI ANTI AGE 1

  Dok ne otkrijemo eliksir mladosti, obogatimo svakodnevicu kombinacijom koja je prikladna za svakoga od nas, bilo da se radi o suplementima ili vrsti namirnica koje preferiramo. Dodamo li tome pravilnu hidrataciju organizma, tjelovježbu i kozmeceutike, nećemo trebati brinuti koliko dugo ćemo održati svjež i mladolik izgled, termin anti-age ćemo koristi sve manje, a pro-age će nam biti svakodnevnica.

  PHTOGO SINERGIJSKI ANTI AGE 14PHTOGO SINERGIJSKI ANTI AGE 11PHTOGO SINERGIJSKI ANTI AGE 41PHTOGO SINERGIJSKI ANTI AGE 47PHTOGO SINERGIJSKI ANTI AGE 45PHTOGO SINERGIJSKI ANTI AGE 66