Username *
Password *
Remember Me

“Dodali smo mu samo sol i vrijeme,” s ponosom kažu u Krasu Sežana za njihov pršut. Unatoč tehnološkim novostima, očuvali su klasičan način proizvodnje tog dobra. Samo sol, čisti zrak, bura i brižan nadzor pripomažu tome da nakon dvanaest do šesnaest mjeseci zrenja možete s užitkom odrezati tu zaista okusnu, rubinski crvenu i sočnu krišku zanosnog mirisa.

kras2

Pršut je na zraku sušen i dozrio mesni proizvod od cijelog svježeg svinjskog buta. Tehnologija soljenja čuva tradiciju postupka suhog soljenja korištenjem grube morske soli. Prosječno vrijeme dozrijevanja je jedna godina. Povoljni klimatski uvijeti utječu na odgovarajuću dinamiku sušenja i dozrijevanja što se odražava kroz boju i teksturu mišićnih vlakana i bogato izraženu aromu pršuta.

Tajna ovog jedinstvenog gastronomskog specijaliteta odražava se u bogatoj aromi, intenzivnoj boji i nešto čvršćoj, ali sočnoj i lagano slanoj kriški. Harmonija mirisa i okusa, punoća osjeta u ustima i nježna mišićna vlakna koja se tope pobuđuju nam apetit i pružaju ugodu kod konzumacije. Dozreli je pršut kombinacija prirode i ljudskog znanja. Kraški je pršut zdrav proizvod, sadrži malo soli i masnoća, u njemu je puno vitamina (skupina B, folna kiselina) i minerala. Njegov proteinski sastav je čak i bolji od onog kod svježeg mesa jer se kod svježeg mesa prigodom kuhanja izgubi puno vitamina. Sadrži visok udio oleinske kiseline. Zbog razgrađenih proteina lako je probavljiv i ima visoku hranjivu i biološku vrijednost.
Svim pršutima robne marke KRAS svojstveno je da su sve proizvodne faze od soljenja do završne faze sušenja/dozrijevanja, označavanja i ambalažiranja izvedene u Krasu, u pogonu Pršutarne Šepulje.

kras3


U prodaji ih možete pronaći u svim oblicima: cijele s kostima, polovice bez kosti, vakuumski pakirane komade te u obliku narezaka u kontroliranoj atmosferi.
Na poljoprivredno-prehrambenom sajmu u Gornjoj Radgoni u Sloveniji u 2015 dobili su 33 medalje za kakvoću proizvoda. Osobito su ponosni na 2 zlatne medalje za mortadelu »Primorka« i mortadelu »Bologna« te na zlatnu medalju za krašku pancetu. Pri ocjenjivanju proizvoda na Novosadskom sajmu dobili su 7 medalja – od toga Veliku zlatnu medalju za pečeni pršut i Zlatnu medalju za kraški pršut s kosti, mortadelu »Bologna« i prešanu pancetu s paprom.
                                                          

kras1kras4

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location