8 medenih zakona @ Pčelarstvo Sever

    Med, koji je nekada smatran svetom hranom, danas ima zasluženo posebno mjesto u kuhinji: ne samo da je odlična zamjena za šećer, već ima visoku nutritivnu vrijednost, djeluje na poboljšanje imuniteta, ima antimikrobna i antioksidativna svojstva, lako je probavljiv, daje energiju, izdržljivost... - Med bismo trebali konzumirati tijekom cijele godine, ne samo u vrijeme hladnih dana, kao što je ustaljeno mišljenje - otkriva Jože Sever, poznati slovenski medar iz Semiča čiji su proizvodi, med, propolis, matična mliječ i medeni pjenušac, kroz godine dobili brojne nagrade i priznanja. - Preporučuje se kod umora, iscrpljenosti, za imunitet, otpornost organizma, zdravlje... - .

    pcelarstvo sever 21 cr


    Med & propolis - kako i zašto?

    1. Umjesto šećera - sve popularniji način zaslađivanja šećera upravo je med, a pošto je slađi trebamo ga manje kako bismo po ukusu zasladili kavu ili čaj. - Odličan med za zaslađivanje napitaka je onaj bagremov - predlaže Sever.

    2. Prednosti propolisa
    Propolis je smolasta tvar koja pčele sakupljaju s pupoljaka i obrađuju s izlučevina žlijezda. Tamne je zeleno-smeđe boje, karakterističkig okusa i mirisa. Propolis je smjesa smole, masti, eteričnih ulja i peludi, bogat je mineralima, od kojih je najviše željeza i cinka. Dobro djeluje na: imunitet, jetru, rane, ublažava opekline… Propolis u spreju jedno je od najboljih sredstava u borbi protiv grlobolje. Mogu ga konzumirati i djeca.

     

    pcelarstvo sever 30


    3. Za laku noć!
    Čaj i med tvore jednu neodoljivu sinergiju kad govorimo o opuštanju. Jedan od okusa koje Sever predlaže za navečer je Kesten med, a ujedno smiruje živce, snižava očni tlak, opušta i vraća dubok san.

    4. Matična mliječ
    Njome se hrani matica, kraljica pčela, o čijem zdravlju ovisi čitava pčelinja zajednica. Matična mliječ koristi se kao dodatak prehrani koji pomaže očuvanje imuniteta, no popularna je i u anti-age kremama. Pomaže kod brojnih bolesti, poboljšava stanje organizma, te daje energiju i izdržljivost. Jedan je od najcjenjenijih pripravaka pčelinje zajednice. Njegova je cijena nešto viša jer je koncentrat nutrijenata koji pomažu boljem funkcioniranju organizma. Dobro je konzumirati je na dnevnoj bazi kao preventiva raznim oboljenjima i posljedicama od svakodnevnog stresa.  

     

    pcelarstvo sever 4Matična mliječ čuva se u hladnjaku

    5 Protiv prehlade
    Med od lipe posebno je dobar kao prevencija od prehlade, a preporučuje se i onima s lošom cirkulacijom i s niskim tlakom, ističe Sever. Lipin med ima tipično jak okus, no jedan je među popularnijima.

    6 Medom protiv anemije
    Šumski med obično ima jaku aromu, okusom i bojom je poseban, te blagotvorno djeluje na dišni sustav i pomaže kod anemije. Njegovo svakodnevno konzumiranje rješava brojne probleme, među njima i osjećaj iscrpljenosti i umora.

     

    pcelarstvo sever 6Kremasti med - praktičan jer je više kompaktan


    7. Maska za lice: protiv akni, protiv bora...
    Maske za lice s medom čiste pore, sprječavaju nastanak akni, te kožu čine glatkom i čistom. Med možete kombinirati s jabukom ili aloe verom, ili oboje. Naribajte oguljenu jabuku, pomiješajte s medom i stavite na lice u tankom sloju, nakon 20-tak minuta isperite mlakom vodom. Aloe vera i med na licu se drže oko 15-tak minuta, te smiruju osjetljivu kožu. S medom možete napraviti i masku protiv bora: prvo rastopite malo meda u žlici mlijeka, te dodajte pšenično brašno i malo maslinovog ulja. Pomiješajte dok ne dobijete homogenu masu. Masku držite na licu 15 minuta i isperite mlakom vodom. 

     

    pcelarstvo sever 20Pjenušac od meda


    8. Jednostavni kolač s medom
    Sastojci: 5 jaja, 100 g šećera, 200 g meda, 200 g brašna, 120 g margarina, 4 mljevena klinčića, žličica cimeta, žličica sode bikarbone i 2 žličice ruma. Bjelanjke prvo miksamo u snijeg. Žutanjcima dodamo med, šećer i rastopljeni margarin i kuhamo na pari, a kad se malo ohladi dodamo brašno, cimet, rum, klinčiće, sodu i opet miksamo. Nakon toga dodamo snijeg i smjesu stavimo u tepsiju, u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva. Nakon 15 minuta smanjimo na 150 stupnjeva i pečemo još 20 minuta. Kad je kolač hladan možemo ga posipati štaub šećerom.

     

    pcelarstvo sever 31

    apimix crcvetni prah mleti cr

    medica

    pcelarstvo sever 2

    pcelarstvo sever 3

    pcelarstvo sever 55 cr