Username *
Password *
Remember Me

Početkom nove jesenske sezone i povratkom djece u kolektiv vrtića ili škole, a za mnoge i po prvi puta, brojni se roditelji suočavaju s brojnim zdravstvenim izazovima mališana i djece: kako i čime im pomoći u osjetljivoj dobi otkriva iskusna magistra farmacije Aisa Zanki Zelić (Farmacia, Jurišićeva 3, Zagreb). Kako biste pripremili imunitet svojih najdražih i malo ga ojačali, donosimo najvažnije detalje na koje biste trebali obratiti pažnju. Postoje brojni načini kojima možete biti sigurni da ste uistinu napravili sve što ste mogli kako bi dijete uspješno odradilo ulazak u kolektiv. Među zvijezdama imuniteta su propolis, med i proizvodi na njihovoj bazi, ali i brojni drugi vitaminski i biljni pripravci koji mogu nadoknaditi nedostatke prehrane - često se događa da dijete uporno prihvaća samo neke od namirnica, stoga je dobro znati da postoji rješenje i za takve situacije!

FARMACIA - koja mi je najbliža?

 PHTOGO DJECA IMUNITET4


Važni faktori
Na činjenicu da im imunitet ovih dana slabi utječe preko nekoliko faktora. - Hladna vremena smanjuju naš boravak na otvorenom i smanjuju fizičku aktivnost - napominje Aisa Zanki Zelić - dok istovremeno prehrana postaje oskudnija svježim namirnicama i sve to to stvara idealnu sredinu za razvoj kapljičnih virusnih i drugih infekcija koje se izuzetno brzo šire u kolektivima. Naši mališani osobito su pogođeni takvim razvojem situacije jer njihov imunosni sustav još nije do kraja sazrio. Imunosni sustav djeteta sazrijeva u trećoj godini života i zato su djeca vrtićke dobi podložnija češćim prehladama i obolijevanjima - .

 

PHTOGO DJECA IMUNITET9

 

Što ako odbija hranu?
- Kako današnji način života teško može isključiti boravak djeteta u kolektivu prije treće godine tako mališanima možemo pomoći i dodacima prehrani prilagođenima za njihovu dob i/ili tjelesnu težinu… Naročito ako dijete ne voli ili naprosto odbija jesti svježe voće i povrće, što je sve češća pojava, no i dalje treba ustrajati u nuđenju tih namirnica. Djeca radije biraju grickalice, brzu hranu i sokove ili gazirana pića, a to naravno nije zdravo: takve su namirnice bogate šećerima i sadrže vrlo malo vitamina, minerala, vlakana i drugih nutrijenata. Tu bi vrstu hrane trebalo svesti na što manju količinu jer ne samo da nema kvalitete, već i jer je dokazano da je povezana sa sve većom pretilosti kod djece, mogućom hiperaktivnošću i poremećajima koncentracije - .

 

PHTOGO DJECA IMUNITET2

 

Koncentracija vitamina i minerala u voću i povrću
- Također, konvencionalni način obrađivanja tla u kojem se koristi mnogo umjetnih gnojiva i pesticida doveo je do toga da je u zadnjih 60 godina koncentracija vitamina i minerala u voću i povrću pala od 30%-90%. Primjerice, jabuka sadrži 83% manje magnezija, 96% manje željeza, 48% manje kalcija i 40% manje vitamina B skupine. Rajčica primjerice sadrži 26% manje željeza, 33% manje kalcija i 23% manje magnezija nego početkom 50-tih godina 20.stoljeća. Dok ustrajemo u ponudi svježih i zdravijih namirnica, po mogućnosti ekološki uzgojenih, možemo doskočiti mališanima tako da im ponudimo sirupe koji u sebi sadrže vitamine iz prirodnih ekstrakata voća i povrća (npr. Immun 44 sirup, Child Life Multivitamin sirup, Alpenkraft Kindervital sirup).

 

PHTOGO DJECA IMUNITET10


Sirupi i lizaljke s vitaminima
- Većoj djeci koja o sirupima misle da su za „klince“ i „pelenaše“ možemo ponuditi preparate u obliku pastila ili gumenih bombona koji se žvaču na putu od vrtića ili škole prema domu (Dietpharm Centravit Kids, Supradyn Junior). Svi, i veliki i mali vole lizaljke, no vrlo često roditelji ih ne žele kupiti jer smatraju da su slatki i štete zubima. No zato postoje lizaljke bogate medom i vitaminom C koji pomažu u očuvanju imuniteta (Dietpharm Lizzy Centravit). Također sadrže i koncentrat soka maline i limuna tako da je okus vrlo prihvatljiv djeci. Ukoliko je dijete sklono infekcijama, možemo mu davati preparate koji u sebi sadrže med, propolis i matičnu mliječ. Treba napomenuti da je potreban oprez u djece koja imaju peludne alergije i kod njih s uvođenjem meda u prehranu treba pričekati do treće godine života uz prethodnu konzultaciju sa pedijatrom! - .

 

PHTOGO DJECA IMUNITET7


Med i čaj volimo odmalena!
- Dobro je da svi vole čaj s medom, djeca se u vrlo ranoj dobi susreću s njime i brzo ga prihvaćaju. Med je poznati „borac“ protiv raznih vrsta mikroorganizama. To je mješavina vitamina, minerala, terpenskih spojeva i drugih tvari za koje je znanstveno dokazano da ostvaruju antimikrobno i antivirusno djelovanje. Ukoliko ćete pripremati ovaj napitak vodite računa da med ne dodajete u vrući čaj jer na temperaturi višoj od 37 °C med gubi svoja dobra svojstva - .

 

PHTOGO DJECA IMUNITET22

 

Prednosti i blagodati propolisa
- Propolis je također proizvod košnice koji ima antibakterijska, antifungalna i antivirusna svojstva. Sam propolis može biti gorak pa se u preparatima često kombiniraju med i propolis zajedno (Esi Propolaid sirup i pastile). Ovi preparati u sebi sadrže odmjerene , standardizirane i dječjem uzrastu prilagođene doze aktivnih komponenti propolisa, tj.flavonoida. Preparati propolisa koji se nalaze u ljekarnama dobivaju se pročišćavanjem nativnog (izvornog) propolisa te se uklanjaju beskorisne i štetne supstancije - selekcijom propolisa, analizom i na kraju standardizacijom. Standardizacija propolisa na djelatne tvari -flavonoide je važna zbog njegove aktivnosti i znači da svaka pojedinačna doza sadrži jednaku količinu flavonoida čime je osiguran njegov cjelovit učinak - .

 

PHTOGO DJECA IMUNITET21

 

Matična mliječ – vrhunska super-hrana
- Matična mliječ je izvor vitamina, minerala, proteina, šećera i lipida koji pomažu ojačavanju organizma i pravilnom funkcioniranju imunosnog sustava. Karakteristika matične mliječi je da ju nije moguće sintetizirati sintetskim putem i to je jedan od razloga zašto se smatra super-hranom. U preparatima se nalazi u liofiliziranom obliku. Liofilizacija je postupak oduzimanja vode iz mliječi na temperaturi od oko -60°C koji omogućava da aktivne tvari dugo ostanu sačuvane. (Medex matična mliječ junior ampule, Revita junior napitak).

Svi preparati koji pomažu radu imunosnog sustava koriste se periodično i nikako ne mogu biti zamjena primjerenoj prehrani.

 

 PHTOGO DJECA IMUNITET3


Biljka Echinacea podiže imunitet
- Poznate su nam i biljke koje pomažu radu imunosnog sustava. Jedna takva je Echinacea. Za Echinaceu je u mnogim studijama dokazano da ima imunoregulacijski učinak. U akutnom stanju infekta preporuka je krenuti s uzimanjem preparata na bazi Echinacee što prije nakon pojave simptoma jer su brojna istraživanja potvrdila da uporaba Echinacee znatno skraćuje trajanje i jačinu simptoma prehlade, čak do 30%! Za preventivu u razdoblju prehlade i gripe preporuka je da se preparati na bazi te biljke uzimaju četiri do šest tjedana u kontinuitetu i tada je potrebno raditi pauzu od najmanje četiri tjedna. Preparati Echinacee se ne preporučuju kod pacijenata s autoimunim bolestima, dijabetičarima, oboljelima od tuberkuloze, leukemije, a oprez je potreban i kod osoba s peludnim alergijama (ESI Echinaid bezalkoholne kapi, Child Life Echinacea kapi). Preparati za djecu sadrže bezalkoholnu otopinu Echinacee, često su okusa naranče koji im je prihvatljiv i ne preporučuju se djeci mlađoj od godine dana - .

 

PHTOGO DJECA IMUNITET5

 

Probiotici se brinu o imunološkim stanicama
- Većina imunoloških stanica nalazi se u crijevima, čak 80%, što je više nego u koštanoj srži, slezeni i limfnim čvorovima zajedno. Naše crijevne bakterije ne samo da nam podupiru obrambeni mehanizam, već one proizvode i vitamine (vitamin K, folnu kiselinu), esencijalne aminokiseline, hormone i enzime. One također podržavaju izmjenu tvari koja je isto tako intenzivna kao i ona u jetrima. Zbog stresa uslijed brojnih školskih i izvanškolskih obaveza, nezdrave prehrane, učestale konzumacije antibiotika ravnoteža crijevnih bakterija je narušena i kod velikog broja djece, te je samim time onemogućena normalna i zdrava probava. Iz tog razloga važno je održavati crijevnu floru zdravom. Preparati na bazi probiotika tzv. dobrih bakterija pomažu nam u tome, na primjer Esi Imuniflor sirup. Uzimaju se pola sata prije jela, a ako ih želite umiješati u hranu preporuka je ne stavljati u vruće jer će se u tom slučaju probiotičke bakterije uništiti- .

PHTOGO DJECA IMUNITET1


Beta-glukan – adut za zdravlje
- Ako nam je dijete već pomalo bolesno i treba mu pomoć, možemo koristiti preparate koji sadrže beta glukan. To je prirodni izolirani polisaharid izoliran iz gljiva ili stijenke stanica kvasca, a stimulira aktiviranje stanica imunosnog sustava u kratkom roku te se tijelo puno brže počinje boriti i savladavati infekte (Imunoglukan sirup). Doziranje je prilagođeno tjelesnoj težini djeteta i može se neprekidno uzimati 6 mjeseci. Preparate sa beta glukanom ne smiju koristiti osobe koje imaju presađene organe ili su na terapiji sa imunosupresivima.

PHTOGO DJECA IMUNITET6 cr

 

Novijim istraživanjima dokazano je da je Vitamin D3, također važan u imunosnom sustavu, pa njegov manjak povećava sklonost ka respiratornim infekcijama. Kako zimi naše tijelo manje proizvodi taj vitamin zbog neizlaganja suncu, možemo ga dodavati u točno prilagođenim dozama kako bi nam pomogao održati dobro zdravlje (Child Life D3 kapi).

Premda je duga zima pred nama i našom djecom, jedimo što više svježih sezonskih namirnica, boravimo na otvorenom kad je to moguće, uživajmo u druženjima. Pomognimo si suplementima kad je to potrebno.

 

PHTOGO DJECA IMUNITET8

PHTOGO DJECA IMUNITET11