Username *
Password *
Remember Me

Kretanje je važno za psihičko i fizičko stanje organizma – bilo da se radi o rekreativnom ili profesionalnom treningu, inovativni dodaci prehrani i njihove aktivne komponente podržavaju proces jačanja i održavanja naše muskulature zdravom i aktivnom. - Ljudski koštano-mišićni sustav koji se sastoji od 206 kostiju povezanih zglobovima, 752 mišića i ligamenata formiraju savršen biomehanički ''stroj'' – ističe magistra Ismeta Duljković iz Farmacije (Ivanićgradska 38, Zagreb). - Zglobovi omogućavaju kostima da se kreću u raznim smjerovima i vrše veliki broj kompleksnih pokreta koje svakodnevno veoma spretno koristimo. To su specijalizirane strukture koje se sastoje od zglobne čahure, zglobne površine i šupljine zgloba - . 

FARMACIA - koja mi je najbliža?

PHTOGO SPORT3

Zglobove prema pokretljivosti dijelimo u tri skupine:
1.sinovijski ili pokretni (pravi) zglobovi, npr. zglob koljena
2.amfiartrotski ili djelomično pokretni, npr. intervertebralni disk između kralješka
3.sinartrotski ili nepokretni zglobovi, npr. zglobovi koji povezuju kosti lubanje.

Zglobovi su oko 10 godina stariji od naše realne dobi?
Napornim treninzima, raznim rekreacijskim sportovima, krivim držanjem i prekomjernom tjelesnom težinom vršimo veliki pritisak na zglobove – iako će dio tih sila preuzeti mišići, građa i proces samoobnavljanja zgloba čine njegovu fukciju lako obavljivom većinu života. Ipak, svaki se zglob neminovno troši te se smatra da su zglobovi otprilike stariji desetak godina od nas samih! Dokazuje to činjenica da se tegobe sa zglobovima javljaju prije starije dobi, a kod sportaša i ranije.

 PHTOGO SPORT2

Kolagen je važan i u građi zgloba
Hrskavica zgloba građena je od kolagenih vlakana koji imaju veliku sposobnost vezivanja vode. Pri opterećenju ona se rasteže i istiskuje vodu u unutrašnjost membrane, a pri rasterećenju voda se vraća natrag.

Važnost vitamina C u sintezi kolagena
Kontinuirano stvaranje kolagenih vlakana uvjetovano je dovoljnom količinom C vitamina koji ima ulogu kofaktora u sintezi kolagena. Bez dovoljnih količina ovog vitamina nova kolagena vlakna se ne mogu stvarati, a postojeća se raspadaju. Vitamini i minerali koji sudjeluju u sintezi kolagena, poboljšavaju strukturu zglobova i kostiju u većini proizvoda su sastavni dio suplementa.
Većina ljudi potraži pomoć tek kada osjeti bol – važno je znati da se suplementima koji direktno djeluju na strukturu zgloba i zglobu hrskavicu tegobe lako mogu prevenirati.

 PHTOGO SPORT5

1. Kondroitin sulfat
Kondroitin sulfat je ugljikohidrat sintetiziran iz glukuronske kiseline i galaktozamina. Konačna forma kondroitina je N-acetil glukozamin, koji s glukuronskom kiselinom čini hijaluronsku kiselinu. Hijaluronska kiselina služi kao tekućina za podmazivanje zglobova kako ne bi došlo do oštećenja hrskavice koje bi nastupilo zbog djelovanja sile trenja. Uloga kondroitina je da štiti hrskavicu od mehaničkog oštećenja, preranog propadanja, omogućava dotok hranjivih tvari i vode do hrskavice. Nažalost, ova fiziološka sinteza u organizmu se godinama smanjuje pa su zglobne strukture  u nedostatku kondroitina podlože propadanju. Preporučena dnevna doza je 1200 mg.

 PHTOGO SPORT4

2. Glukozamin sulfat
Glukozamin sulfat sastavna je komponenta proteoglikana koji izgrađuje brojne organe i tkiva. Sintetizira se iz glukoze i glutamina u stanicama hrskavice. Školjkaši i rakovi su organizmi koji obiluju glukozamin sulfatom. Neprestalno se troši i obnavlja i sastavni je dio zglobne tekućine. Napornim fizičkim radom i u zrelijoj životnoj dobi proces obnove i sinteze glukozamin sulfata slabi pa dolazi do pojave boli i slabije pokretljivosti. Preporuka je uzimati suplemente glukozamin sulfata 3 puta na dan, u dozi od 500mg uz obrok, sa dosta tekućine.

Bitno je naglasiti da se suplementi glukozamina i kondroitina NE preporučuju osobama koje su alergične na školjkaše.

 PHTOGO SPORT1

3. Metilsulfoilmetan
MSM (metilsulfoilmetan) je sumporom najbogatiji spoj u organizmu. Koncentriran je u mišićima, kostima, zglobovima i koži. Uz C vitamin sudjeluje u sintezi kolagena, poboljšava fleksibilnost kože i gipkost zglobova što je važno pri upalnim procestima. Sumpor povećava propusnost i rastezljivost stanične stijenke čime osigurava izlaz upalnih elemenata iz stanica kao što su toksini i mliječna kiselina. Postoje oralni oblici i kreme za mazanje bolnih područja. Preporučena dnevna doza oralnog oblika je do 6g dnevno.

 

PHTOGO SPORT7


FITOAROMATERAPIJA

Prema Europskom znanstvenom udruženju, ekstrakt Indijskog tamjanovaca (lat Boswellia serrata) preporuka je za liječenje bolnog osteoartritisa u dozi od 250-1200 mg dnevno podijeljeno u 3 doze.

Protuupalno djeluju derivati bosvelične kiseline iz tamjanovca - tako što inhibiraju medijatore upale i molekule koje omogućavaju nakupljanje upalnih stanica u tkivu.
Tamjanovac često dolazi u kombinaciji s glukozamin sulfatom i kondroitin sulfatom.

Kombinacija kurkume i tamjanovca odlična je ukoliko je već došlo do upalnih procesa. Kurkumin će štititi hrskavicu od oksidativnog oštećenja i inhibirati će medijatore i enzime upale. Udruženo djelovanje ovih biljaka brzo će dati pozitivne rezultate.

Vražja kandža (lat. Harpagophytum procumbens) je biljka koja nam dolazi iz juga Afrike.
Zanimljivo ime je dobila zbog sitnih kuka koje prekrivaju plodove. Njezin ekstrakt dolazi u obliku za oralnu upotrebu i u obliku gelova. Njezino je djelovanje slično protuupalnim lijekovima.
Međutim, potreban je oprez pri korištenju oralnog oblika kod osoba koje u terapiji koriste varfarin. Osim njih, osobe s kardiovaskularnim bolestima i dijabetičari bi trebali izbjegavati oralne oblike.

 

 PHTOGO SPORT6

Što ako pretjeramo s treningom?
Postoje razne analgetski gelovi i kreme koje će vam pomoći u trenutnom otklanjanju boli u zglobovima i mišićima. Svojim efektom hlađenja i grijanja analgetski djeluju na žarišno područje boli.
Lokalni pripravci biljnog sastava najčešće sadrže komponente mentola i eteričnih ulja borovih iglica, kamfora, citrusa i bergamota.

Bilo da ste rekreativac koji voli vanjske sportove i anaeroban trening ili teretanu i kombinaciju treninga, pripremite svoj organizam za napore, osluškujte svoju biomehaniku prilikom izvođenja vježbi. Bol će se javiti tek kada napori postanu preveliki da ih zglob podnese, a dobrim suplementima tegobe se mogu uvelike prevenirati.

 

 PHTOGO SPORT8

PHTOGO SPORT22

PHTOGO SPORT23

SPORT

 

 

 

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location