Username *
Password *
Remember Me

Magistra Mirna Matas iz Farmacije u Jurišićevoj 3 (Zagreb) u drugom djelu teme o tome kako organizmu osigurati kvalitetnu energiju, objašnjava prednosti folne kiseline, koenzima Q10, vitamina C, echinacee… Ovdje možete pročitati prvi dio teme o brzoj energiji za naš organizam.

FARMACIA - koja mi je najbliža?
PHTOGO ENERGIJA 12

 

Folna kiselina
Izolirana 1941. iz lišća špinata po kojemu je i dobila ime (lat. Folium), folna kiselina danas je jedan od najbitnijih suplemenata trudnica, te srčanih i imunokompromitiranih bolesnika. Važna je za sintezu nukleinskih kiselina i održavanje normalne eritropoeze te se njezinim uzimanjem u trudnoći smanjuje rizik od nepravilnog zatvaranja neuralne cijevi.

Folna kao dodatak prehrani u kombinaciji s vitaminima B kompleksa
Ravnomjernom prehranom u organizam se unosi dovoljno folata, a ukoliko se uzima u obliku multivitamina, uglavnom se nalazi uz ostale vitamine B kompleksa, jer su isti nužni za njegovu aktivaciju. Preporučene doze za odrasle su oko 400mcg, trudnice 600, a dojilje 500 mcg.

 

PHTOGO ENERGIJA 7


Koenzim Q10
Ubikinon ili koenzim Q10 tvar je slična vitaminima, prisutna u svim dijelovima našeg tijela. To je jak antioksidans, čak jači od vitamina E. Ima presudnu ulogu u proizvodnji energije u svakoj stanici našeg tijela. Pojačava cirkulaciju, stimulira imunološki sustav, povećava oksigenaciju tkiva i ima značajan utjecaj protiv starenja.

Najveći koenzima Q10 su:
- skuša,
- losos,
- srdele,
- kikiriki,
- špinat.
Pravilnom prehranom unosimo ga otprilike u količini od 10-15mg/dan, uglavnom iz ribe i mesa, pa bi stoga vegetarijanci, starije osobe, te osobe pod povećanim opterećenjem, trebale osigurati njegov unos preko dodataka prehrani.
Preporuka: kod kardiovaskulanih bolesti potrebna je veća doza koenzima od oko 100mg/dan, a kod mlađih preopterećenih osoba, kao izvor energije  može se uzimati u puno manjoj dozi do 5mg.

PHTOGO ENERGIJA 4

 

Ukoliko smo zbilja pod pojačanim naporom, naš imunološki sustav trpi i o tome koliko smo ga godinama gradili ovisi hoće li pokleknuti pod stresnim razdobljem u kojem se nalazimo.
Gore navedeni elementi svakako će nam pomoći, no tu su i neki snažniji elementi koji će potaknuti imunološki sustav.

Vitamin C (Sallant sodium ascorbat)
Vitaminom C obiluje voće i povrće, stoga je važno unositi ove namirnice svakodnevno. Njegov nedostatak vidjet će se na koži bez sjaja, zubnom mesu koje krvari, pucanju kapilara te čestim infekcijama. Ovisno u kakvom se stanju organizma nalazi, preporuka o njegovom doziranju varira sve do snažnih 1000 mg dnevno.
Vitamin C sinergistički djeluje uz potporu drugih vitamina poput vitamina E, vitamina A, te minerala kao što su selen i cink, te njih također možemo pronaći u dodacima za brzo podizanje organizma iz stanja stresa.

Praktični pripravci za svaki dan
Kako bi se na brzi način dobili potrebni vitamini i podigao imunološki sustav, a konzumiralo nešto zdravo i prirodno, postoje pripravci koje bi svi mogli uključiti u svoju svakodnevnicu (u nedostatku vremena).
Takvi pripravci dolaze u obliku dehidriranog soka prirodnog voća, uz dodatak biljnih ekstrakata različitih biljaka poput acerole, šipka i echinaceae.

 

PHTOGO ENERGIJA 3


Acerola
To je snažan antioksidans, neutralizira slobodne radikale. Sadrži čak 30 puta više vitamina C od limuna, te se u tradicionalnoj medicini stoljećima koristi za liječenje anemije, prehlade, gripe i kao tonik za revitalizaciju i jačanje snaga organizma.

Šipak
Hranjivo voće, bogato antioksidansima, oduvijek cijenjeno kao izvor zdravlja, plodnosti i vječnog života. Šipak predstavlja jedno od najljekovitijih voća na svijetu zbog blagotvornog utjecaja na kardiovaskularni, živčani i koštani, te imunološki sustav.

Echinacea
Biljka koja snažno modulira imunološki sustav, te je učinkovita u liječenju i prevenciji: prehlade, gripe, bronhitisa, alergija, sinusitisa, upale desni, upala mokraćnog mjehura, ekcema, psorijaze. Smanjuje rizik od prehlade čak za 58%, zahvaljujući spoju ehinaceinu, koji sprječava prodiranje mikroba u zdrave stanice, te alkilamidima, polisaharidima, glikoproteinima, derivatima kafeične iseline  i fenolima koji imaju jaka antioksidacijska i imunomodulacijska svojstva. Preparate na bazi echinaceae ne smiju uzimati ljudi s autoimunim bolestima (reumatoidni artritis, dijabetes, multipla skleroza), transplantirani bolesnici, osobe koje imaju bolesti sustava bijelih krvnih stanica, tuberkulozu te trudnice i dojilje. Oprez je potreban u osoba koje imaju alergiju na biljke iz porodice glavočika.
Ako ćemo posegnuti za takvim pripravcima, bitno je da uzimamo one provjerene, bez dodataka dodatnih šećera ili bojila.

 

PHTOGO ENERGIJA 8

Proteinski dodaci prehrani
Ukoliko radi tempa kojim živimo nismo u mogućnosti unijeti kvalitetan izvor proteina, ili ukoliko nam radi veće fizičke aktivnosti ono što unosimo nije dovoljno za zadovoljavanje tjelesnih potreba i oporavak mišića, preporuka je korištenje, barem jednom na dan, proteinskog praška obogaćenog vitaminima i mineralima.

Proteini sirutke, mlijeka, kazeina i bjelanjka
Takvi proizvodi omogućavaju unos visokokvalitetnih proteina iz mlijeka i jaja, sa malo mliječnih šećera i masti. Oni će poduprijeti izgradnju mišića i spriječiti kidanje mišićnog tkiva za vrijeme prehrane siromašne kalorijama. Takvi pripravci uglavnom se sastoje od brzo raspoloživog proteina sirutke, koji osigurava brzu opskrbu mišića proteinima već nakon 30 min.

To je protein najviše biološke vrijednosti što znači da se nakon probave gotovo u potpunosti iskorištava organizmu. Također bitni su i sastojci poput proteina mlijeka i kazeina koji se sporo otpuštaju i osiguravaju dugotrajnu opskrbu mišića aminokiselinama, do čak 7 sati. Zahvalan je i protein bjelanjka koji sadrži visoku koncentraciju aminokiselina L-metionina, L-cisteina, važnih u metabolizmu proteina.

 

PHTOGO ENERGIJA 1PHTOGO ENERGIJA 2PHTOGO ENERGIJA 5PHTOGO ENERGIJA 9PHTOGO ENERGIJA 11

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location