Username *
Password *
Remember Me

Uskoro dolazi to vrijeme kad gotovo svakodnevno iz dućana teglimo lubenicu, kad na plaži uživamo uz njezinu sočnost i usput tjeramo komarce i ose, kad navečer poželimo nešto malo, slatko, pa pojedemo više od planiranog... Lubenicu rijetko tko ne voli, ona je prava family voćka, svi se zajedno sjednu oko stola i rješavaju koštica! Prisjetimo se pet najsočnijih činjenica o ovom idealnom ljetnom osvježenju.

 biscuiteersbaking 743164 cr


1. Ima malu kalorijsku vrijednost, stoga je možemo pojesti i malo više. Jedna šalica od 2 deci ima otprilike 50 kalorija.

2. Sadrži puno vode, čak oko 90 %, stoga je istinsko osvježenje za vruće, ljetne dane.

3. Lubenica je bogata likopenom, jednim od najsnažnijih antioksidanata, što je zapravo anti-age referenca.

george 787314 cr cr
4. Odličan je izvor kalija i magnezija koji uravnotežuju krvni tlak. Ovi minerali, među ostalom, u tijelu reguliraju pH vrijednost krvi, količinu vode u tijelu, funkcije živaca i mišića...

5. Lubenica je ujedno odličan izvor vitamina B6. On pomaže pretvoriti hranu u energiju te je neophodan za zdravlje kože, kore, očiju i jetre. Ujedno pomaže mozgu i cjelokupnom živčanom sustavu.

Ne jedite je prečesto kao samostalan obrok jer lubenica ima niski GI, pa će uzrokovati nagli skok razine šećera u krvi. Naravno, najbolje je jesti je uz nešto nižeg Glikemijskog Indeksa.

 

biscuiteersbaking 743164 cr

Foto: prshots / Man & Co, George, Biscuteers Baking