Username *
Password *
Remember Me

Kad je koncentracija najviše narušena? – Kad smo pod stresom – napominje magistra Andrea Koščec iz Farmacije (Ilica 11, Zagreb) - u našem tijelu pojačano se oslobađa hormon kortizol koji uništava glukozu, glavni izvor energije za naš mozak. To znači da pod pojačanim stresom naš mozak nema dovoljno energije za ispravno pospremanje sjećanja i koncentraciju - . Donosimo glavne nutrijente – dodatke prehrani i samu hranu – za podizanje nivoa koncentracije.

 

 2017 12 12 00 02 02
Sthal // prshots

 

Obavezno pripazite da razina stresa kojeg proživljavate ne bude previsoka!
Slažem se da nije to uvijek lako postići – stoga ističem dodatke prehrani ali i hranu koja uvelike može pomoći u očuvanju što bolje koncentracije - .

Stresom povišeni kortizol, premda fiziološki odgovor, nije dobar jer može smanjiti imunološku sposobnost organizma, djelovati negativno na raspoloženje te uzrokovati čitav niz metaboličkih reakcija kao što je npr. djelovanje na metabolizam šećera!

1. Ružičasti žednjak (Rhodiola rosea) – igrač protiv stresa
Ekstrakt korijena potencijalno može djelovati kao adaptogen u ublažavanju fizičkog i mentalnog stresa te poboljšanju koncentracije, poboljšanju raspoloženja. Zašto? Zbog svog anti-depresivnog djelovanja koje se temelji na promjeni koncentracije dopamina i serotonina.
Od brojnih djelovanja na staničnoj razini, rodiola smanjuje hormon kortizol koji je povišen u stresu.
Rodiola dolazi u obliku standardiziranih suhih ekstrakata te se uzima ovisno o potrebi tijekom dana (kad pripremamo organizam na stres, prije važnog događanja i slično...) ili prije odlaska na spavanje. Varijanta su i kapsule kombinacije rodiole i guarane za dodatni energetski impuls!

2017 12 12 00 02 02

2. Omega-3 masne kiseline – za bolje raspoloženje
Studije su pokazale da manjak omega-3 kiseline uzrokuje promjene u ponašanju – iako ih treba promatrati s oprezom, ostaje pretpostavka o snažnoj vezi omega-3 masnih kiselina, neurotransmisije i bihevioralnih promjena. Doze EPA (dio omege 3) od 1g/dan pokazale su napredak u tretiranju poremećaja raspoloženja i aksioznosti.

(Twinlab Mega Omega, Dietpharm Omega 3,Solgar Omega double strenght).

Prehrana s omega 3-masnim kiselinama
Osim iz suplemenata, omega-3 masne kiseline možemo dobiti:
- iz masne plave ribe poput tune, palamide, inćuna, srdele, lososa, haringe,
- iz sjemenki lana te orašastih plodova.
One su bogati izvor alfa-linolenske kiseline iz koje se uz pomoć enzima desaturaze dobivaju esencijalne masne kiseline.

 2017 12 12 00 02 02

3. Magnezij – za smanjenje umora
U stresu potreba tijela za magnezijem naglo raste. U pripravcima je često korišten zajedno s B6 vitaminom koji je bitna spona u procesu stvaranja serotonina, a ujedno pospješuje resorpciju magnezija. Magnezij doprinosi smanjenju umora, iscrpljenosti i održavanju normalnog metabolizma stvaranja energije, a njegov nedostatak može uzrokovati zamor i gubitak snage.

Dovoljno magnezija omogućuje stvaranje uvjeta za koncentraciju, izdržljivost i sposobnost učenja, a također će nam održati i normalnu napetost mišića. Dovoljna opskrba magnezijem potiče koncentraciju i smanjuje razdražljivost.

Magnezij smiruje živce, opušta mišiće i potiče psihičku uravnoteženost.

2017 12 12 00 02 02

Magnezij u hrani
Naći ćemo ga u svakodnevnim namirnicama kao što su meso, povrće, lješnjaci, te mlijeko i mliječni proizvodi, no niti iz jednog izvora, radi povećane potrošnje, ne možemo ga nadoknaditi u dovoljnim količinama.

Ovisno o njegovom obliku i time iskoristivosti, magnezij se uzima preko dodataka prehrani u dozi od 200 do 500 mg na dan. Najbolje ga je uzeti u jutarnjim satima, kako bismo mozak pripremili za dnevna iskušenja.

Danas ga možemo kupiti i u obliku liofiliziranog oblika u vrećicama koji se otopi pod jezikom i tako brzo dovede magnezij u cirkulaciju, ili kao svima poznati šumeći oblik ili tablete. (Dietpharm Mg 375, Pileje Formag)

2017 12 12 00 02 02 

4. Koenzim Q10 – za više energije
Ovaj fiziološki antioksidans snažnog učinka u obrambenoj zaštiti organizma zauzima značajno mjesto u tretiranju umora i poboljšanju koncentracije.
S godinama opada mogućnost tijela da samo proizvodi koenzim Q10 u dovoljnim količinama što ima za posljedicu smanjenu produkciju energije.

Koenzim Q10 je slabo bio-raspoloživ i dosta teško se apsorbira, stoga je važno da se uzima oblik s kojim se može organizmu osigurati povećanje bio-raspoloživosti te apsorpcije.

( Dietpharm Koenzim Q10, Solgar Nutri-Nano Co-Q10, Enada good morning)

 2017 12 12 00 02 02

5. Matična mliječ – slavna supstanca za izdržljivost
Homogena, neprozirna, gusta supstanca bijele do blijedo-žućkaste boje zapravo je kombinacija vode, bjelančevina, šećera, masti, vitamina A, D, C, E, B5, B6 i minerala.
Prirodan je izvor acetilkolina, u njoj se nalazi 18 aminokiselina te jedna vrsta nezasićene masne kiseline koje nema nigdje drugdje u prirodi (10-hidroksi-decenionska kiselina).
Iz tradicionalne uporabe znamo kako matična mliječ ublažava uznemirenost i nesanicu, podiže raspoloženje, povećava tjelesnu izdržljivost i pamćenje, koncentraciju, jača imunološki sustav.
( Ener plus Active, Ener plus Adulti, Aktiner)

 2017 12 12 00 02 02

6. Lecitin – hrana za mozak
Voštana supstancija koja pripada fosfolipidima neophodna je našem tijelu za gotovo sve biološke funkcije te je nalazimo u stanicama svih živih organizama.

Lecitin je kompleksna smjesa fosfolipida, fosforne kiseline, vitamina B i aminokiseline metionin. Možemo ga pronaći u mnogim životinjskim i biljnim izvorima kao što su: žumanjak, soja, jetra, govedina, naranče, kikiriki, hladno prešana biljna ulja, orašasti plodovi, sjemenke. No, prilikom prerade hrane dolazi do njegovog uništavanja!

 

2017 12 12 00 02 02

Lecitin čini prirodni izvor kolina i inozitola. Neophodan je za sintezu acetilkolina, glavnog neurotransmitera u moždanim ovojnicama. Lecitin je sastavni element velikog dijela mozga, moždanih ovojnica, te leđne moždine i živaca. Upravo radi toga lecitin se koristi za liječenje poremećaja pamćenja, demencije, Parkinsonove i Alzheimerove bolesti i anksioznosti. Zovemo ga „hrana za mozak“.
(Lecitone june, Solgar Lecitin)

2017 12 12 00 02 02

7. Ginseng – otporan na svaki stres
Za ginseng se često koristi termin adaptogen kako bi se opisala njegova sposobnost da poveća otpornost na fizički, kemijski i biološki stres te podigne opću vitalnost organizma. Dokazano je da su preparati ginsenga učinkoviti kod povećanja radne sposobnosti i poboljšanja iskorištenja kisika. Pozitivan učinak ginsenga na učenje i pamćenje može uključivati akcije na serotoninergični prijenos.
(Pileje Ginseng)

 2017 12 12 00 02 02

8. Cikla
Tamno crveni sok iz ovog korijena vrlo je hranjiv. Čaša soka od cikle dnevno čuva zdravlje kardiovaskularnog sustava i poboljšava cirkulaciju. Cikla može drastično sniziti povišen krvni tlak te pojačati dotok krvi u mozak. Bolja prokrvljenost znači bolje funkcioniranje, odnosno bolje pamćenje i bolje kognitivne sposobnosti.

Bogata je nitratima, kalijem, željezom, fosforom, magnezijem, kalcijem, manganom, selenom, bakrom, jodom i kobaltom. Cikla sadrži i vitamin C te vitamine B skupine koji su također važni za energiju.

9. Borovnice
Borovnice su pravi rudnik antioksidansa, vitamina i minerala, osobito kalcija, fosfora i željeza i vitamina C. Flavonoidi koji se nalaze u različitim vrstama voća, među ostalima i u borovnici, otvaraju krvne stanice i dopuštaju veći i brži protok krvi, a istodobno smanjuju krvni tlak. Upravo zbog toga borovnica poboljšava kognitivne vještine, ali i mozak održava zdravim na duže staze.

Antocijanin, flavonoid koji borovnici daje prepoznatljivu ljubičastu boju, povezan je s mnogim zdravstvenim dobrobitima: ovo se ukusno voće preporučuje u prevenciji raznih bolesti kao što su krvna oboljenja, srčane bolesti, regulacija šećera i masnoća.

 2017 12 12 00 02 02

10. Orašasti plodovi
Popularni su za grickanje, no ujedno vrlo zdravi, u razumnim količinama – orasi, brazilski oraščići, kikiriki, lješnjaci... koji su vam omiljeni?
- Orasi sadrže najviše alfa-linolenske kiseline, koja je oblik omega-3 nezasićenih masnih kiselina, te su odlični za očuvanje zdravlja srca i pravilan rad mozga.
- Bademi sadrže najmanje kalorija i dobar su izvor vitamina E, koji je jedan od najsnažnijih antioksidansa. Povećavaju zdravlje kostiju, poboljšavaju memoriju i koncentraciju.
- Brazilski oraščići odličan su izvor selena, važnog minerala koji djeluje protuupalno i štiti srce od oksidativnih oštećenja.
- Kikiriki sadrži vitamine skupine B, koji sudjeluju u pravilnom otpuštanju energije u metabolizmu.
- Lješnjaci su dobar izvor minerala poput magnezija , fosfora, bakra, mangana koji djeluju na opuštanje mišića i izgradnju kostiju.

 

2017 12 12 00 02 02

2017 12 12 00 02 02

2017 12 12 00 02 02

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location