Avionska hrana / zašto ima drugačiji okus?

    Hrana u avionima zahtijeva posebne recepte - suhi zrak i pritisak slabe naše osjete za slatko i slano, dok oni za kiselo, gorko i začinjeno ostaju gotovo nepromijenjeni. - Stvar je u tome što nam oslabi osjet mirisa, koji je nezaobilazno pri percepciji okusa - kaže Russ Brown, šef kuhinje u American Airlines. Osim toga, na to kako nam hrana ima okus, utječe i pozadinska buka. Naime, istraživanja koja su uključivala grupu ljudi koja je jela uz zvuk motora kakav se čuje u avionu, te onu koja je isto to jela u tišini, otkrila su kako je drugima sve bilo finije.

    130129151723 busienss traveller us airways airline food horizontal gallery

    Kad uđemo u avion, atmosfera u kabinama prvo utječe na naše osjetilo mirisa. Uz to, kako se avion diže, tlak pada, kao i razina vlage u zraku. Na 9000 metara vlažnost u avionu niža je od 12 %, čak manje nego u većini pustinja! Prvo osjetimo na koži, pa je u nedostatku kreme dobro piti više vode na avionu, kako se lice ne bi skroz sasušilo, no o hrani ne razmišljamo na sličan način, već samo otkrijemo da je - neukusna.

    spices

    Rješenje su začini: Gerry McLoughlin iz kompanije US Airline United, ističe da se u avionskoj hrani dobro koristiti curry, kardamom i limunsku travu, kako bi hrana dobila jači okus. Naravno, pravila kod pripremanja hrane za avione i za kopno nisu ista, iako se sve  priprema prije letenja. Zbog sigurnosnih razloga, grijanje hrane na vatri u avionima nije dozvoljeno, pa ako se hrana tijekom leta mora zagrijati, to se radi u pećnicama s vrućim zrakom. Dakle, sve je drugačije, pa i recepti, koji se posebno osmišljavaju kako bi se ustanovila nekakva ravnoteža u okusima, te kako bi ljudi na letovima bili zadovoljni jer - i okus hrane utječe na finalni doživljaj letenja.

    bloodymary
    Bloody Mary - ima jaki okus i u avionu!

    Što se tiče vina, u avionima su najfinija voćna vina s niskom kiselošću i niskim nivoom tanina, otkrila su istraživanja, jer najbolje zadržavaju okus. Slično je i sa šampanjcem, no on ima visoku kiselost, no usprkos tome ljudi ga vole naručivati na visini… Popularan je i Bloody Mary, naručuju ga ljudi koji inače to ne piju, jer rajčicu osjetimo skoro kao na kopnu. Sljedeći put nazdravite upravo tim crvenim sokom, i ne zaboravite za hranu zatražiti dodatni curry!

     

    next 10017925635218
    Next