Zagrebački restoran Matrix jučer je ugostio party povodom 25 godina vinarije Anđelini.
- Vinogradi obitelji Anđelini smješteni u samom srcu Istre, nedaleko Pazinu, mjesto su gdje se od pamtivijeka stvaraju vrhunska vina, a tu tradiciju njeguju i obitelji Velan i Anđelini. Položaj na najvećoj nadmorskog visini u Istri pod nazivom Cesarovac mjesto je duge tradicije vinarstva, a specifičan terroir naveo je vinariju Anđelini na stvaranje kompleksnijih, odležanih vina – izjavio je Ranko Anđelini, vlasnik vinarije.
Ranko Anđelini
Potencijal položaja predstavljen je na vertikalnom kušanju malvazije Filomena. Sommelier Siniša Lasan vodio je kušanje četiriju berbi – 2019., 2018., 2017. i 2015. Pritom ističe da je jedan od glavnih principa proizvodnje vina Anđelini odležavanje, radi harmoničnosti i uravnoteženosti okusa. Iznimka nije ni Filomena čijoj je punoći i snazi, ali i aromatici i svježini pridonijelo odležavanje u barrique bačvama.
Dominik Anđelini
- Uz nadmorsku visinu, velik je broj čimbenika koji pridonose specifičnosti naših vina – prije svega kombinacija mediteranske i kontinentalne klime, zatim izražene temperaturne amplitude koje pogoduju aromatici i odražavaju se na svježinu vina, te sivo tlo i lapor koji daju mineralnost. Kako bi se to zaokružilo i istaknulo, sva naša vina minimalno godinu dana odležavaju u podrumu, a neka i duže – dodao je Dominik Anđelini iz vinarije Anđelini.
Uz Filomenu, uzvanici su kušali i pjenušac D'Angelo, Pazinsku malvaziju, kupažu chardonnaya i malvazije Magdalena, kupažu merlota i cabernet sauvignona Centrum, kupažu merlota, cabernet sauvignona i syrah Domenico te rosé Amalia. Vina su izvrsno pratili specijaliteti chefa Marka Jantoleka, mladog talenta godine prema izboru gastronomskog vodiča Gault&Millau Croatia 2022.
Obitelj Anđelini sa sommelierom Sinišom Lasanom
Dominik Anđelini, koji radi na Institutu za poljoprivredu i turizam u Poreču i pohađa doktorat na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, istaknuo je da su održiva proizvodnja te razvijanje spoja pčelarstva i vinarstva kao obiteljske tradicije glavni ciljevi vinarije.
Proslava 25 godina rada vinarije bila je i prilika za predstavljanje novog dizajna etiketa vina Anđelini koje simbolično predstavljaju položaj, sorte i tradiciju obitelji Anđelini. Njegovanje terroira jedinstvenog na ovom području i razvijanje originalnog, prepoznatljivog pristupa kreiranju vina već 25 godina stvaraju priču o vinariji Anđelini koju su s oduševljenjem pratili uzvanici ove proslave.