Kad nam se žuri, kad baš poželimo omastiti brk ili kad planiramo isprobati neke neobične kombinacije okusa – tu je ta slavna, u toliko varijanti producirana pizza. Ne treba nam niti beštek - naročito ako je naručite narezanu na trokute.
Totalno hot motiv!
1 Ma baš je stara! U njoj su uživali još u antičko doba – Rimljani i Grci slagali su na svoju omiljenu lepinju razne začine i češnjak, a Perzijanci su na nju stavljali i sir.
2 Rajčica mijenja povijest
Kad je 1522. godine iz južne Amerike paradajz osvojio Evropu, pizza je ušla u novu eru. Stanovnici Napulja stavili su je na tijesto čime je današnja njami kreacija dobila lice kakvo poznajemo danas.
3 Tek u 18. stoljeću dobila je mozarellu – u Napulju je bila jedna od najpopularnijih hrana, takozvano – jelo seljaka - . 2009. Europska unija donijela je odluku o zaštiti originalne Napuljske pizze Neapolitan (Napolitana). Chefovi zato danas, kad rade Napolitanu, moraju poštivati stroge standardne glede sastojke i upotrebljavati samo San Marzano rajčice i mozzarellu od svježeg bivoljeg mlijeka.
Pizza Bar
4 Koje su najtraženije?
Zagrebački Pizza Bar, koji je nedavno osvojio 3. mjesto na prestižnom Mainardi & Caputo pizza kupu, javio nam je koje su im najtraženije:
- San Daniele: rajčica, mozzarella, rukola cherry rajčice, pršut San Daniele, Grana Padano.
- Tre Formaggi: rajčica, mozzarella, gorgonzola, Grana Padano, bosiljak.
- Amore mio: rajčica, mozzarella buffalo, plod kapara, cherry rajčice, bosiljak, masline, rukola.
- Diavolo: rajčica:rajčica, mozzarella, pikantna kobasica, prženi luk, chilli.
- Bresaola (bijela pizza) : mozzarela, bresaola, rukola, Grana Padano.
Pa ti biraj! Mi glasamo za svih pet...
5 Prva pizzeria otvorena je u New Yorku 1905.: za sve je kriv Gennaro Lombadri. Ova pizzeria postoji i danas, na drugoj adresi, no koristi originalnu peć koja je radila i na samom otvorenju prije više od sto godina.
Pizza Hut - hit pizza s ananasom