- Povodom nadolazećeg Dana planeta Zemlje, ekološka robna marka Ekozona ovaj događaj obilježava sudjelovanjem u tjednom ciklusu emisija na HRT 2, koje potpisuje jedan od najpoznatijih hrvatskih kuhara, Almo Čatlak. U emisijama „Kuhajmo zajedno s Almom Catlakom“ pripremljeni su zanimljivi, ukusni i jednostavni ali nutritivno vrijedni recepti, koje ovom prilikom dijelimo s građanima kako bi se i oni mogli priključiti „Tjednu zdrave hrane“ i sami iskušati neka od jela iz Almove kuhinje - objavila je danas Ekozona.
Tod man pla (riblji kolačići)
Sastojci za 4-6 osoba:
500 g fileta 80 g 30 ml
1 vezica 20 ml 1 žlica 100g
120 ml 100 g
1 glavica
1/2 žličice
uljeza prženje, sol.
Priprema:
Riblje filete narežemo na komade, svježe i sušene čili papričice očistimo od peteljki i koštica i narežemo na kolutiće, mladi luk i mahune očistimo i narežemo na kockice, jaje umutimo, svježi krastavac ogulimo i narežemo na malo veće kockice, prženi kikiriki izmrvimo u mužaru, a ljubičasti luk i korijander nasjeckamo. U tavu iznad vatre stavimo šećer, dodamo narezanu crvenu sušenu čili papričicu, ulijemo ocat, pričekamo da zavri i da se šećer rastopi te stavimo na stranu da se umak ohladi. Zatim u posudu sjekača stavimo komade ribljih fileta, ulijemo riblji umak i umućeno jaje, dodamo crvenu curry pastu, narezanu svježu zelenu čili papričicu, kukuruzno brašno, sjeckani korijander, zatvorimo posudu i izradimo jednoličnu smjesu. Dobivenu smjesu premjestimo u prikladnu zdjelu, posolimo ju, dodamo narezani mladi luk i mahune i izmiješamo sastojke. Potom dlanove namočimo s malo vode, od smjese oblikujemo spljoštene okruglice i stavimo ih pržiti u duboku masnoću. Nakon dvije minute kolačiće okrenemo na drugu stranu i pržimo još toliko. Pržene kolačiće izvadimo na kuhinjski papir da upije višek masnoće. Za to vrijeme u zdjelicu stavimo narezane krastavce, dodamo sjeckani luk, ulijemo ohlađeni umak od šećera, octa i čili papričica, dobro promiješamo i posipamo sjemenkama sezama. Jelo je gotovo i možemo ga poslužiti.
I to je to, dobar tek!
Salata od crvenog graha i quinoe
Sastojci za 4 osobe:
170 g crvenog graha
100 g quinoe
280 ml povrtne juhe
1 svježa žuta paprika
1 glavica ljubičastog luka
3 mlada luka
3 žlice jabučni ocat
2 žlice tamari umaka
1 limeta
1 žlica umaka od ljutih papričica
1 žlica grubo sjeckanog peršina
ekstra djevičansko maslinovo ulje sol i svježe mljeveni papar.
Priprema:
U lončić s vrelom juhom dodamo quinoa-u, promiješamo, poklopimo i kuhamo na laganoj vatri 15-ak minuta, a potom lončić maknemo s vatre i ostavimo da odstoji poklopljen još 5 minuta. Za to vrijeme ljubičasti luk i papriku narežemo na kockice, mladi luk nasjeckamo, a limetin sok iscijedimo. Ouinoa-u rasporedimo po dnu široke posude i ostavimo da se hladi, a za to vrijeme u zdjelu ulijemo malo maslinovog ulja, polovicu limetinog soka, sojin umak, vinski ocat, dodamo umak od ljutih papričica, začinimo solju i paprom te pjenjačom izradimo dressing. Zatim u zdjelu s dressingom dodamo ocijeđeni grah iz konzerve, narezanu papriku i ljubičasti luk, sjeckani mladi luk, ohlađenu quinoa-u u i nježno izmiješamo sastojke. Gotovu salatu rasporedimo na tanjure, posipamo ju sjeckanim peršinom i poslužimo.
Cous-cous s povrćem i piletinom
Sastojci za 4 osobe:
400 g fileta pilećih prsa
1 glavica luka
1 mrkva
750 ml povrtne juhe
120 g Cous-cousa
2 režnja češnjaka
1 svježa crvena paprika
1 žlica bućinih sjemenki
1 tikvica
1 stabljika celera
10 g maslaca
ekstra djevičansko maslinovo ulje, sol.
Priprema:
Piletinu narežemo na prutiće, papriku, stabljiku celera i tikvicu na kockice, mrkvu na trakice, a luk nasjeckamo. U tavu iznad vatre, na 2-3 žlice ulja, dodamo piletinu, posolimo ju i pržimo sa svih strana. Nakon 6-7 minuta piletinu izvadimo na stranu, a na masnoću od prženja dodamo sjeckani luk, trakice mrkve, kockice paprike, posolimo, promiješamo i pržimo na srednje jakoj vatri 5 minuta. Za to vrijeme u lonac s vrelom i posoljenom vodom ulijemo nekoliko kapi ulja, dodamo cous-cous, promiješamo i kuhamo po uputama na pakiranju. Zatim u tavu protisnemo češnjak, i čim češnjak zamiriše dodamo kockice tikvice, vratimo piletinu, promiješamo i pričekamo da se ugrije. Potom ocijedimo cous-cous, premjestimo ga u tavu s povrćem i piletinom, dodamo kockicu maslaca, posipamo kockicama stabljike celera, promiješamo, rasporedimo na tanjure i poslužimo.
Bhaji od luka
Sastojci za 6 osoba:
3 glavice luka
200 g brašna od slanutka
1 žličica praška za peciva
2 žlice rižinog brašna
1/2 žličice čilija u prahu 1/2 žličice kurkume
1/2 žličice kima
1/2 žličice sjemenki sezama
ulje za duboko prženje sol i svježe mljeveni papar.
Priprema:
Luk narežemo na trakice, a kim i sjemenke korijandera izmrvimo u mužaru. U zdjelu stavimo brašno od slanutka, dodamo riži no brašno, čili u prahu, kurkumu, prašak za peciva, posolimo i na suho izmiješamo sastojke. Zatim ulijemo cca. 50 ml vode i izradimo jednoličnu polugustu smjesu. Potom u smjesu dodamo trakice luka, mrvljeni kim i korijanderte izmiješamo sastojke. Od dobivene mješavine oblikujemo žličnjake i stavimo ih pržiti u duboko ulje. Nakon 3-4 minute prženja žličnjake izvadimo na kuhinjski papir da im upije višak masnoće, potom ih rasporedimo na tanjure, začinimo solju i paprom te poslužimo.