Fantastična ružičasta vina na trećem ocjenjivanju Vinskih zvijezda u 2022. // pobijedila je pobijedila Polettijeva Rossella od muškat ruže

  Ružičasto ocjenjivanje projekta Vinske zvijezde održano je u srijedu, 11.5.2022 u Nomu, nedavno otvorenom Sushi i Wine baru u Teslinoj ulici u Zagrebu.

  Nomu VZ rose 11

  Zasjedala je komisija u sastavu: doc.dr.sc Zvjezdana Marković, prof.na Agronomskom Fakultetu u Zagrebu, Saša Zec, dipl.ing, agr., Patrik Braje, student 4. godine Agronomskog Fakulteta smjera Vinarstvo i vinogradarstvo (u kategoriji „mlade nade“), Dominik Sever, sommelier restorana Nomu, Wset 3, Jana Košćec, junior brand manager za vina, Pago Croatia (HSK2), Vitomir Andrić, osnivač Vinskih zvijezda te voditeljica projekta i predsjednica komisije prof. Marija Vukelić (Wset2). Vina je posluživao Renato Bićanić. Na ocjenjivanje je pristiglo 27 ružičastih vina, 6 pjenušavih i 22 mirna. Rezultati su sjajni – čak 14 vina osvojilo je zlatna odličja, a ostalih 13 srebrna.

  Nomu VZ rose sva vina 6

  - To nam puno govori o kvaliteti ružičastih vina, posebno u zadnje vrijeme - naglasio je enolog Saša Zec rekavši je da je ovo najbolje ocjenjivanje ružičastih vina na kojemu je bio dosada te da je iznimno zadovoljan visokim ocjenama vina.

  Prof. Marija Vukelić, voditeljica projekta Vinske zvijezde od 2018. godine, napomenula je da prati scenu ružičastih vina u HR zadnjih desetak godina, te da se mnogi hrvatski roséi mogu na slijepom kušanju „zamijeniti za provansalske“ (ako je to stil koji su vinari izabrali), ali isto tako da joj je posebno drago koliko se hrvatskih vinara odlučuje za rosée od izvornih sorti grožđa – tako je bilo mnogo zanimljivih kombinacija od plavca malog, plavke, crljenka, terana, refoška, muškat ruže, portugisca; uz klasično dobre međunarodne sorte za rosé (pinot crni, grenache, merlot, syrah, cabernet sauvignon, frankovka). Šampion ružičastog ocjenjivanja je Rossella, rosé od muškat ruže istarske vinarije Poletti, ocijenjen s 95 bodova i time je osvojio veliko zlato! Drugo mjesto s 92 boda osvojili su i Crosé 2021 erdutske vinarije Siber (od cabernet sauvignona) i La Vie en Rosé 2021 istarske vinarije Degrassi (od refoška i terana), a na trećem je Rosé 2021 Kraljevskih vinograda iz Zadra (od plavca malog i crljenka) s 91,5 boda.

  Nomu VZ rose 17 rossella

  Ocjenjivanje se održalo „naslijepo“, kao i inače, a nakon ocjenjivanja restoran Nomu počastio je ocjenjivače ručkom koji je počeo izborom pršuta (španjolski, talijanski, hrvatski) te nastavio vrsnim specijalitetima japanske kuhinje.
  Od 28 uzoraka, 25 je bilo hrvatskih, a 3 strana (2 francuska, 1 srpski).

   Nomu VZ rose 20 ručak nomu japanska kuhinja