Moj djed je volio biti na moru, loviti ribu, diviti joj se. Svu tu ljubav je prenio na mog brata i mene. No, nisam nikad mislila da će se ta ljubav nastaviti. Život je čudan. Generacije napreduju, ali ono što je utkano ostaje zauvijek. Moj mlađi sin, Karlo (17) vidi samo more, mir, ribu, tišinu…
Tipka i kuha: Jasmina Đurović a.k.a. FOOD MAJSTORICA
Moj djed je bio skroman , daj mu kalamoču i pastelu i lovi male ribice za juhu i tavicu cijeli dan. Takva sam i ja. Moj Karlo ne. On puca na visoko. Karlo voli "komad" ribe.
To podrazumijeva đigove, posebnu opremu, posebne sate kad se ide u ribolov...
Zna se točno kad koja riba gdje pliva, na kojoj dubini i što možeš očekivati tog jutra, jer zavisi sve i od vremena. Moj djed je volio reći: "ribar je onaj koji svaki dan riba".
Svaka avantura daje neku novu nadu da će sutra biti veća riba. A onda kad riba dođe, pustimo mašti na volju.
Volim ribu. Riba je zdrava. U Hrvatskoj je konzumacija ribe općenito previše rijetka. Prvi, a ujedno i najvažniji korak je odabir ribe i toliko lijepih i jednostavnih jela s ribom možete spraviti.
Možete raditi jednostavnu bistru juhu od sitnih ribica. Za brzu jednostavnu večeru možete pripremiti mušule na buzaru. Srdele možete marinirati. Luc možete narezati na fete i baciti na roštilj… a ako imate sreće kao moj Karlo I ulovite jastoga onda je pasta s jastogom sve što vam treba.