Kod mene se riba ne jede samo petkom. No, prvo da ponovimo gradivo: Kako prepoznati svježu ribu?
Kuha: Jasmina Đurović a.k.a. Food majstorica
1. Bistre oči, izbočene i sjajne
2. Tijelo je ukočeno, čvrsto i sjajno
3. Škrge moraju biti crvene boje, ne smećkaste
TO je svježa riba.
Danas sam pravila Lokarde u marinadi. Lokarde su nutritivno jako bogate. Uostalom, kao i sva plava riba. Uvijek volim kupovati manje primjerke. Držim da velike lokarde često mogu biti suhe. Ali, to je samo moje mišljenje.
Ribu očistimo, operemo i posušimo krpom. Glave sam otkinula i skuhala temeljac. Stavimo u brašno i popržimo na ulju . Popriganu ribu izvadimo u pleh.
U tavi na ostatku ulja dodamo kolute luka te pirjamo na laganoj vatri. Dodamo češnjak, petrusin, ružmarin, limun,lovor, ocat, sol i papar i prokuhamo 2-3 min. Dodamo malo vina i ribljeg temeljca ili vode. Tako vruću marinadu prelijemo po ribi - riba mora biti potopljena.
I to je to. Dobar tek želim!