Gotove kore, izvrstan nadjev od sira, jaja i špinata najbolji su put za savršenu pitu zeljanicu.
Negdje sam pročitala kao zašto se zove zeljanica? Odgovor je jednostavan: u Bosni su špinat i blitvu zvali zelje pa se zato i pita zove zeljanica.
Kuha: Jasmina Đurović a.k.a. Food majstorica
Sastojci: kupovne kore, kiselo vrhnje, 3 jaja, svježi sir, baby špinat.
Prvo napravite smjesu od kiselog vrhnja, 3 jaja, malo tople vode, špinata i prstohvat soli.
Maslom premazati okrugli lim, tepsiju. Staviti dvije kore i premazati ih smjesom. Po rubovima rasporedite svježi sir i u sredini. Slagati novi red kore, smjese i sira i tako sve dok ne potrošite kore.
Ostaviti dvije kore za kraj. Sada rubove koji vire preko lima staviti prema unutra. Preko savinutog ruba premazati ostatkom mješavine, da ne ostane suha.
Ako vam je nestalo mješavine premažite s rastopljenim maslom, korica će biti hrskavija. Peći odmah bez čekanja 30-tak minuta na 220°C.
Ohladiti minut, dva pa tek onda odvojiti od lima i okrenuti naopako… cijeli stan miriše.
I to je to. Dobar tek želim! #Zeljanica
#FoodMajstorica #OnakoOdOka #TakoToJa