HEALTH_info // što sve trebamo znati o VITAMINU B12?

  Slabost, pojačani umor, otežana koncentracija, bljedoća kože i sluznice, vrtoglavica, zujanje u ušima, kratak dah, poremećaji sna, gubitak apetita i depresija - sve su to poznati simptomi anemije koju uobičajeno povezujemo s nedostatkom željeza. No, kod pojedinih oblika anemije, radi se zapravo o nedostatku vitamina B12. Možemo ga pronaći u hrani - mesu i povrću, no često nam je menu slab s vitaminima, stoga ćemo posebnuti za dodacima prehrani. Ne zaboravite da je raznovrsna prehrana najbolja za zdravlje, danas ima niz obiteljskih poljoprivrednih gspodarstava koja nude domaću, zrdavu i lokalnu hranu.

   dotcomgiftshop 452530
  Long Tall Sally


  Što trebate znati o vitaminu B12?
  Metilkobalamin jedini je fiziološki aktivan oblik vitamina B12 te može proći krvno-moždanu barijeru. Ne sadrži nijednu štetnu tvar, a u tkivima se zadržava gotovo tri puta dulje od cijanokobalamina te se stoga najčešće preporučuje. Metillkobalamin je potreban za normalno funkcioniranje živčanog sustava te je prvi oblik ovog vitamina u kontekstu poboljšanja zdravlja živčanog sustava.

   
  Iznimno je važno odabrati biološki aktivan oblik vitamina B12. Umjesto tableta ili kapsula koje nepotrebno opterećuju probavni sustav i metabolizam pa ih starije osobe teško ili uopće ne mogu uzimati, najbolji je oblik oralni sprej. Raspršivanje pod jezik uglavnom ne opterećuje probavni sustav i metabolizam, nego ih zaobilazi i ide izravno u krv - izjavila je mag. pharm. Seida Iličić, stručnjakinja za regulatorne standarde ekoloških proizvoda.


  dotcomgiftshop 452530
  Dot com giftshop