U idiličnom okruženju u Staroj vasi na Bizeljskom, Slovenija, u protekla se četiri desetljeća razvila prva slovenska privatna proizvodnja pjenušaca Penina Istenič, prepoznata u čitavom svijetu. Kako bi sve bilo na najvišem nivou, Janez Istenič odlučio je proizvoditi pjenušac za koji je potrebno mnogo vremena i rada.
Isteničevi su svojom proizvodnjom pjenušaca zaorali ledinu na području privatnog biznisa. U to su vrijeme, naime, svi veći vinski podrumi bili u društvenom vlasništvu, a samo se u jednom proizvodio klasični pjenušac. To je bilo, dakle, prvo privatno poduzeće u Sloveniji i tadašnjoj federativnoj Jugoslaviji koje je započelo proizvodnju pjenušca klasičnom metodom, a kasnije se ta djelatnost razvila i u uspješan oblik vinskog turizma.
Posebnu pažnju posvećuju kulturi pijenja pjenušaca
Istenič se nalazi u Staroj vasi na Bizeljskom tik uz hrvatsku granicu, idilično smještenu među brdašca na kojima se nalaze osunčani vinogradi i posebnu pažnju posvećuje kulturi pijenja pjenušaca.
U kategoriji pjenušaca u proteklim su godinama osvojili 9 šampionskih naslova, 59 zlatne i 39 srebrnih medalja. Među nagradama prvenstveno cijene tri dodjele Prix d’Excellence u Parizu, zlatnu medalju u Veroni te dva šampionska naslova 2005. godine u Ljubljani i Gornjoj Radgoni.
Janez Istenič, njegova obitelj i djelatnici