Ječam je često prisutan u omiljenim zimskim jelima: grah je na primjer u kombinaciji s njime još bolji, a možemo ga koristiti i kao prilog uz rižu, tjesteninu, svako meso, pa i u juhama i salatama. To je jedna od najstarijih kultiviranih biljaka, te ima odlična nutritivna svojstva. Obiluje važnim mineralima kao što su kalij, magnezij, selen, fosfor i cink, odličan je izvor vlakana (69% preporučene dnevne količine na 100 g), pa zahvaljujući tome ima blagotvoran učinak na probavu te održavanje ravnoteže crijevne mikroflore. Ječam se među žitaricama ističe po niskom glikemijskom indeksu, što ga čini pogodnim za prehranu vrhunskih sportaša, rekreativaca, ali i svih drugih koji se žele uravnoteženo hraniti.
Nutricionistica Jasmina Vrbanec, suradnica Ekozone, ističe: - ječam je zbog niskog glikemijskog indeksa te dobre opskrbljenosti vitaminima, mineralima te vlaknima preporučljivo što češće konzumirati. Ječam sadrži pantotensku kiselinu koja igra važnu ulogu u razgradnji masti, što je zbog oslobađanja energije naročito važno u zimskim mjesecima - .
Foto: Heartandstroke.com
Blagog je okusa i uglavnom se koristi u juhama, u kuhanim jelima može zamijeniti rižu, dok se u obliku kaše ili pahuljica može konzumirati za doručak. Manje je poznato da je mljeveni ječam zdrava alternativa kavi, naročito za one osjetljive na kofein. Najpoznatiji doprinos ječma hrvatskoj kuhinji svakako je ričet, izdašno zimsko jelo od graha i suhog mesa, a odlično se slaže i s drugim tradicionalnim zimskim jelima poput kiselog kupusa ili repe, kojima pojačava okus te dodaje gustoću. To je jedna od onih namirnica koja će upiti okus hrane s kojom se kuha, te će dati obroku nutritivno bogatstvo i pobrinut će se za zdravi, zimski metabolizam!
Foto: seriouseats.com
Foto: Fannetasticfood.com