MONDAY BOOST / Chia sjemenke

  Chia sjemenke, biljke iz porodice mente koja se uglavnom uzgaja u Meksiku i Gvatemali, prava su super-hrana: one, naime, sadrže pravo bogatstvo vitamina, minerala i proteina. Posebno ćemo istaknuti sadržaj vlakana, kalcija i omega 3 masnih kiselina, te manji udio željeza i fosfora.

  Farmacia - koja mi je najbliža?

  chia sjemenke pharmacy to go farmacia

  Sadržaj omega 3 masnih kiselina štite srce i krve žile, vlakna djeluju na zdravlje probavnog sustava, imaju odličnu hidrofilnu mogućnost, vežu na sebe vodu i olakšavaju prolazak hrane kroz probavni trakt, daju dugotrajan osjećaj sitosti. Pomažu kod dijabetesa, jačaju kosti i zube, daju energiju i izdržljivost.

  heatons prshots
  Foto: Heatons / prshots

  Stručnjaci ih preporučuju i osobama koje su alergične na gluten ili imaju celijakiju, a dobro je znati da chia sjemenke možemo koristiti u brojnim receptima. Kako ih jesti? Ne samo da ih možemo stavljati u kolače, kruh i peciva, već i u smoothie, kao i dodatak u razne salate, umake i glavna jela. Preporučuju se i dijabetičarima jer usporavaju apsorpciju ugljikohidrata u probavnom sistemu, a to će spriječiti nagle promjene nivoa šećera u krvi. Posebno ih cijene sportaši i vegetarijanci, radi visokog udjela važnih minerala i proteina. Jasno je da chia sjemenke mogu uvelike doprinijeti kvaliteti naše svakodnevne prehrane, kao rijetko koja druga namirnica.