Kako se osvježiti na visokim temperaturama? Kad je vani vruće, nerijetko nam se desi da tijekom dana gotovo ništa ne jedemo, a onda se navečer, kad se pojavi svjež zrak i proradi glad, bacamo na hladnjak i oči su nam veće od… hm, kuće. E, da, onda treba stat jesti! No, kako se ne bismo našli u toj nezahvalnoj situaciji, tijekom dana bismo se morali hraniti po ljetnom receptu: lagano, jušno, tekuće i zasitno. No, kako to napraviti? Jedna riječ: smoothie! U uredu ili na fakultetu teško je tako nešto slagati kroz dan pa vam toplo preporučujemo da ujutro barem desetak minuta posvetite pravljenju napitka koji bi vam lako mogao postati omiljeni, te mnogo učiniti za vaše zdravlje, a da ne spominjemo kvalitetu kože i dobro raspoloženje… Naravno, to sve spada u zdravlje. Dakle, krenimo!
Treba vam samo blender, super popularna kuhinjska naprava koja ima običaj stajati vani, na radnoj površini jer ako ga sakrijete – zaboravit ćete na njega. Zatim, potrebne su vam fine namirnice. Donosimo vam tri super recepta koja ćete vrlo jednostavno složiti. Naravno, u smoothie možete staviti i žitarice, ili čak bademe, lješnjake i grožđice. I dalje tečno, to prefino piće najednom postaje super moćan obrok koji će vas ne samo riješiti gladi, već vam dati i energije za barem pola dana, odnosno olakšati svakodnevni posao nakon kojeg nećete biti gladni kao vuk. Predlažemo sljedeće recepte koje nam je poslala naša korisnica s Krka, Lucija Petrak. - Baza mi je uvijek banana jer ona lijepo zagusti i zasladi. Recepti su količinski za tri čaše od dva deci - .
RECEPT 1 – Zeleni smoothie
Banana, lisnato povrće blitva, kupus ili kelj, zlatne lanene sjemenke (samo iz estetskih razloga, ljepše izgledaju kad su u mješavini, nego tamnije) i cvjetni pelud. Od tekućine ide mlijeko, Lucija predlaže zobeno. Od začina ide cimet.
Kad govorimo o slaganju sastojaka u blender, onda predlaže sljedeće: prvo stavite lisnato povrće, onda sitne komade, a na kraju ide banana, dakle na vrh. U protivnom, ako stavite lišće na vrh, ono će letjeti previše po blenderu, a ovako je pri dnu i sasvim se dobro stopi. Na kraju ako vam je pregusto možete dodati malo mlijeka ili vode. Ukrasite zeleni smoothie listićem peršina ili bosiljka.
RECEPT 2 – Crveni smoothie
Banana, bobičasto voće, borovnica, malina, jagoda, ribizl, cvjetni pelud (nije nužno, no pelud daje medeni okus), lanene sjemenke i mlijeko. Ako želite osvježenje i da smoothie bude hladan, predlaže da u blender stavite bobičasto voće direktno iz dubokog smrzavanja. Na kraju ga ukrasite grančicom celera ili peršina, a može i menta.
RECEPT 3 – Avokado smoothie
Banana, pola avokada, peršin, celer, cvjetni pelud, lanene sjemenke i mlijeko. Izvanredni i hranjivi idealan za jutarnji ili dnevni obrok.
Inače, ovaj napitak bi trebalo popiti odmah nakon serviranja, jer na zraku brzo oksidiraju i gube svojstva, te čak mogu promijeniti okus. Stoga, idealno za jutro! I još nešto: Ako ne volite ili nemate banane, možete umjesto njih staviti breskve ili marelice. Ako želite još više energije, zasladite svoj smoothie grožđicama, bademima ili orasima. No, bademi i orasi moraju biti prethodno sitno mljeveni. U zeleni smoothie možete dodati i origana, ukoliko ga volite. Što se tiče okusa, povrtni sokovi idealni su s bananama, jer im ona daje slatkasti okus.
Foto: prshots