Donosimo vam izvrsne recepte za prefini ručak: čokoladni mousse sa šumskim voćem flambiranim s rumom i rižoto s bijelim tartufom, parmezanom i maslinovim uljem. Ove delicije, ali i mnoge druge, jučer je za uzvanike proslave 10. godišnjice rada Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore, ispred Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, kuhao slavni kuhar Giuseppe Daddio, ujedno zaštitno lice Bille u Hrvatskoj. Ovdje možete vidjeti nekoliko isprobanih recepata koji su idealni za kuhanje vikendom ili kad imate slobodan dan…
Čokoladni mousse sa šumskim voćem flambiranim s rumom
Sastojci
Za mousse:
Čokolada - Guanaja 70% kakao gr 570
Mlijeko gr 500
Želatina gr 8
Vrhnje za kuhanje gr. 1000
Postupak:
Uzavrite mlijeko, dodajte omekšalu želatinu, a zatim izlijte na čokoladu i temeljito miješajte. Kad je smjesa na 40/45 ° C, dodajte slatko vrhnje.
Za flambirano šumsko voće:
smrznuto voće gr. 150
šećer gr. 10
rum gr. 5
vanilija u štapićima kom 1
Ukras:
Listići svježe metvice
Postupak:
U tavu staviti šumsko voće sa šećerom, prokuhajte te flambirajte s rumom.
Poslužite mousse u staklenim čašama, posipajte s krokantom i šumskim voćem.
Ukrasiti sa listićima svježe metvice.
Rižoto s bijelim tartufom parmezanom i maslinovim uljem
Sastojci za 4 osobe:
Carnaroli riža gr. 300
ekstra djevičansko maslinovo ulje gr. 25
ljutika luk gr. 10
svježi bijeli tartuf gr. 20
maslac od tartufa gr. 30
maslac gr. 50
parmezan gr. 100
bijelo vino – po ukusu
pileća juha (brudet, temeljac) gr. 1200
sol i papar - po ukusu
svježi list peršina – za ukras
Postupak:
U aluminijskoj tavi pržite sitno sjeckani luk na maslinovom ulju te dodajte rižu.
Nakon nekog vremena ulijte bijelo vino i pustite da ispari.
Nastavite kuhati, postupno dodavajući pileću juhu.
Posoliti, nastaviti kuhati dok riža ne bude al dente.
Maknite s vatre i umiješajte maslac, maslac od tartufa, tartufe i svježe naribani parmezan.
Poslužite rižoto u stilu valova.
Ukrasite peršinovim listom.
Pečena prasetina sa špinatom, narančom i pinjolima
Sastojci za 4 osobe:
svježa prasetina gr. 1000
svijetlo pivo gr. 250
ružmarin gr. 1
svježa mirta gr. 3
1 češanj češnjaka
cimet štapić gr. 1
koromač (ili kopar) gr. 3
sol i papar – po ukusu
ekstra djevičansko maslinovo ulje gr. 10
svježi špinat gr. 100
svježa naranča gr. 150
prženi pinjoli gr. 10
Postupak:
Odvojite meso od kosti, začinite solju, paprom, ekstra djevičanskim maslinovim uljem, svježim začinskim biljem, češnjakom i štapićem cimeta.
Pecite 50 minuta u pećnici na 180 ° C. Zalijevajte pivom tijekom pečenja.
Poslužite svinjetinu narezanu na fete, ukrašenu sa salatom od špinata prelivenu sokom od naranče, uljem, soli, paparom i prženim pinjolima.
Dobar tek!