Recepti / Ekozona EU kuharica

    Što kuhati ovih dana? Talijanski penne sa zelenim umakom, engleska zobena kaša i hrvatski grah s repom zdravi su prijedlozi Ekozone povodom obilježavanja prve godišnjice Hrvatske u Evropskoj Uniji. - Kuhamo uz popularne proizvode neke od prepoznatljivih recepata zemalja članica, te ujedno naglašavamo važnost korištenja organskih namirnica koje zbog mnogih važnih nutrijenata povoljno utječu na funkcioniranje organizma - objavila je Ekozona.

     

    TALIJANSKI ZELENI PENNE cr

     

    Italija / penne sa zelenim umakom
    500 g penne tjestenine i 2 žlice maslinovog ulja
    4 režnja češnjaka  i 2 šalice peršina
    ¼ šalice temeljca od povrća i  ¼ žlice soli.
    Stavite penne u posoljenu kipuću vodu i kuhajte ih 10 minuta. Usitnite češnjak te ga propirjajte 5 minuta na maslinovom ulju dok ne požuti. Dodajte peršin i temeljac, nakon što prokuha, posolite i umiješajte u penne.

     

    engleska zobena kasa

     

    Engleska / zobena kaša
    250 ml napitka od zobi
    2 žlice rižinog slada
    5 žlica zobenih mekinja
    1 jabuka i 1 banana
    Zagrijte napitak neprestano ga miješajući. Kada zavrije smanjite vatru te dodajte 2 žlice slada Kad se slad otopi dodajte 5 žlica zobenih mekinja. Nakon što malo omekšaju, oko 2 minute, dodajte jabuku i bananu koju ste prethodno izgnječili vilicom. Kuhajte još minutu-dvije, malo ohladite te poslužite.

     

    HRVATSKI GRAH S KUPUSOM

    Hrvatska / grah s kiselim kupusom
    2 šalice EKOZONA kuhanog graha
    1 šalica EKOZONA kiselog kupusa  
    2 žlice EKOZONA maslinovog ulja
    2 žlice usitnjenog peršina  te sol i papar po želji
    Na maslinovom ulju nekoliko minuta pirjajte kiseli kupus. Dodajte procjeđeni kuhani grah i pirjajte ga poklopljenog na laganoj vatri 10-15 minuta. Sve promiješajte, dodajte sitno narezani peršin te sol i papar.