Što kuhati ovih dana? Talijanski penne sa zelenim umakom, engleska zobena kaša i hrvatski grah s repom zdravi su prijedlozi Ekozone povodom obilježavanja prve godišnjice Hrvatske u Evropskoj Uniji. - Kuhamo uz popularne proizvode neke od prepoznatljivih recepata zemalja članica, te ujedno naglašavamo važnost korištenja organskih namirnica koje zbog mnogih važnih nutrijenata povoljno utječu na funkcioniranje organizma - objavila je Ekozona.
Italija / penne sa zelenim umakom
500 g penne tjestenine i 2 žlice maslinovog ulja
4 režnja češnjaka i 2 šalice peršina
¼ šalice temeljca od povrća i ¼ žlice soli.
Stavite penne u posoljenu kipuću vodu i kuhajte ih 10 minuta. Usitnite češnjak te ga propirjajte 5 minuta na maslinovom ulju dok ne požuti. Dodajte peršin i temeljac, nakon što prokuha, posolite i umiješajte u penne.
Engleska / zobena kaša
250 ml napitka od zobi
2 žlice rižinog slada
5 žlica zobenih mekinja
1 jabuka i 1 banana
Zagrijte napitak neprestano ga miješajući. Kada zavrije smanjite vatru te dodajte 2 žlice slada Kad se slad otopi dodajte 5 žlica zobenih mekinja. Nakon što malo omekšaju, oko 2 minute, dodajte jabuku i bananu koju ste prethodno izgnječili vilicom. Kuhajte još minutu-dvije, malo ohladite te poslužite.
Hrvatska / grah s kiselim kupusom
2 šalice EKOZONA kuhanog graha
1 šalica EKOZONA kiselog kupusa
2 žlice EKOZONA maslinovog ulja
2 žlice usitnjenog peršina te sol i papar po želji
Na maslinovom ulju nekoliko minuta pirjajte kiseli kupus. Dodajte procjeđeni kuhani grah i pirjajte ga poklopljenog na laganoj vatri 10-15 minuta. Sve promiješajte, dodajte sitno narezani peršin te sol i papar.