Dani kruha, iliti dani zahvalnosti za plodove zemlje, obilježavaju se svakog listopada, pa je povodom toga Ekozona, prva hrvatska ekološka robna marka, objavila tri „Kruščić zalogaji“ recepta: radi se o grisinima od pira s lanenim sjemenkama, mediteranskim palačinkama s povrćem i prhkim keksima od pira. Mljac!
Grisini od pira s lanenim sjemenkama
Sastojci:
- 300 g brašna od pira
- 1 jušna žlica ulja kokosa bez mirisa
- 1 čajna žlica praška za pecivo
- 1 čajna žlica himalajske soli
- nekoliko prstohvata lanenih sjemenki ili drugih sjemenki po želji
- voda
Pomiješajte brašno, sol i prašak za pecivo. Polagano dodajte vodu. Mijesite dok ne dobijete tijesto koje se lako oblikuje, glatko je, ne lijepi se za prste i ne osipa se u komadiće. Ostavite neka odleži pokriveno 20-ak minuta na sobnoj temperaturi. Položite tijesto na stol i oblikujte pravilnu "kobasicu" koju potom režite na komade jednake debljine. Namastite prste i dlanove uljem kokosa i oblikujte svaki komad rukama na debljinu drvene bojice i duljinu po želji. Posložite na papir za pečenje namašćen kokosovim uljem i pospite lanenim sjemenkama ili drugim sjemenkama po želji. Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite dok ne poprime zlatnu boju, otprilike 25 minuta na 180°C. Kada se potpuno ohlade zatvorite ih u staklenku s poklopcem da biste očuvali hrskavost. Dobar tek!
Mediteranske palačinke s povrćem
- 2/3 šalice slanutkovog brašna | 2 šalice vode
- 2 žlice maslinovog ulja | 1/4 žličice morske soli
- 1 žlica maslinovog ulja
Pomiješajte sve sastojke i ostavite ih na hladnom mjestu 30 minuta. Zagrijte pećnicu na 250 stupnjeva. Premažite kalup maslinovim uljem, te ga zagrijte u pećnici pet minuta. Promiješajte smjesu, ulijte je u kalup, vratite u pećnicu i pecite 15 minuta. Pečenim palačinkama dodajte sol i papar i narežite ih na trokute. Servirajte ih uz svježe zeleno povrće ili samo uz svježe povrće i umak po želji poput npr. hummusa.
Prhki keksi od pira
Sastojci:
- 2 šalice pirovog brašna
- 150 g margarina
- 2 žlice meda
- naribana korica jednog limuna
- 1/2 žličice vanilije
Umiješajte sve sastojke dok ne dobijete tijesto. Pokrijte ga i ostavite u hladnjaku 30 minuta. Razvucite tijesto i kalupima oblikujte i izrežite sitne kekse. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, kekse stavite na masni papir za pečnje i pecite ih 20 minuta te ostavite da se ohlade.
Povodom obilježavanja Dana kruha, Ekozona, prva hrvatska ekološka robna marka podsjeća na nutritivne vrijednosti vlastitog asortimana brašna, te ujedno predstavlja novitet u ponudi: pirovo brašno od organski uzgojenog pira - objavila je Ekozona. - Pirovo brašno prehrambeno je vrlo vrijedno jer sadrži mnogo vitamina, minerala, proteina i celuloznih vlakana. Ujedno, sva naša brašna spravljena su od ekoloških žitarica odnosno mahunarki uzgojenih po najvišim ekološkim standardima. Uz standardnu ponudu pšeničnog T-550 i T-850 brašna integralnog u prodaji su dostupna i brašna od kukuruza i slanutka, koja su pogodnija za osobe koje imaju potrebu za smanjenim unosom glutena - .
- Kako bi organizmu osigurali sve potrebno za održavanje optimalne razine energije, vitalnosti i dugoročno - zdravlja, obratite pozornost da hrana za svakodnevnu prehranu također bude cjelovita tj. da bude što je manje moguće procesirana i rafinirana. U procesu obrade takve rafinirane namirnice gube brojna svoja nutritivna svojstva. Sve ljubitelje cjelovite prehrane pozivam da povodom listopadskih Dana kruha zamijese, podijele i uživaju u vlastito pripremljenom ekološkom proizvodu - izjavila je Jadranka Boban Pejić, predsjednica uprave Biovege i naše prvo ime prirodne prehrane.
Pirovo brašno
Pir, dinkel ili krupnik jedna je od najstarijih poznatih žitarica, potječe iz Azije. Pir pripada istom redu kao i pšenica, iako je nešto bogatiji bjelančevinama, a sadrži i nezasićene masti, vitamine A, C i skupine B, minerale (kalcij, selen, kobalt, željezo, fosfor, magnezij, kalij, bakar) te vlakna. Pir je veoma otporna žitarica, a uz to tvrda ljuska štiti zrno od zračnih zagađenja pa je pogodan za biološki uzgoj. Iako je pirovo brašno po sastavu slično pšeničnom, ipak se preporuča ljudima osjetljivima na pšenicu, pošto sadrži slabiju vrstu glutena. Budući da obiluje vlaknima pirovo je brašno idealno za dijetetsku prehranu, a prisutnost ugljikohidrata, željeza i kalcija čini ga pogodnim za sportaše te osobe oboljele od osteoporoze. Pri pripremi kruha može se koristiti samostalno ili u kombinaciji s drugim brašnima, a kruh od pirovog brašna smatra se hranjivijim i ukusnijim od pšeničnog kruha. Organsko Ekozona pirovo brašno bez aditiva i pesticida možete pronaći na policama najbližeg Konzuma u pakiranju od 500 g po cijeni od 11,99 kn.