Slastičarka MONIKA KOS // moji klijenti su različiti, no svi žele jedinstvenu tortu samo za sebe

  Moniku Kos nedavno sam vidjela na Facebooku, njezinu je fotku objavila frizerka Iva Vrdoljak, još jedna uspješna Hrvatica u Londonu, nakon što ju je ošišala. Što sada radi Monika, koja je još prije par godina bila dio slavnog tima slastičarnice "Mak na konac"? Jer, njezine slatke kreacije teško se zaboravljaju. Naravno, jednako je uspješna i vani, jer kreativnost ne možeš zaustaviti.

  - Vrlo brzo nakon dolaska u London, posao sam dobila u poznatom deli shopu, Ottolenghi. Yottam Ottolenghi je svjetski poznati chef, njegove kuharice se prodaju diljem svijet a 5 shopova i 2 restorana u Londonu privlače horde turista – javlja mi Monika. 

  monika kos

  Kako je došlo do pokretanja biznisa? - Ottolenghi tvrtka jednom godišnje objavi interni natječaj za nove biznis ideje na koji sam se prijavila. Naime, s vremenom mi je počeo nedostajati dizajn vjenčanih torti, koje su moja specijalnost i odlučila sam prezentirati svoj brend, Monika Kos Fine Art Sweets. Jako im se svidio moj rad i dobila sam njihovu podršku da pokrenem svoj business - . 

  monika kos

  Njezine torte izgledaju poput skulptura, teksture podsjećaju na razne materijale i sve skupa djeluje poput umjetničkog djela.

  – Da, Fine Art Sweets predstavlja luksuzan, artistički dizajn kojim u kombinaciji okusom i teksturama najfinijih francuskih kolača, kreiram jedinstvene vjenčane torte – priča Monika.

  Dodaje da je brend u principu u začetku, no sjeća se kad je radila u Hrvatskoj, njezin su rad već onda prepoznali svjetski relevantni blogovi za vjenčanja, Wedding chicks i Bloved blog. 

  monika kos

  - Trenutno razvijam brend uz posao u Ottolenghi ali cilj je osamostaliti se – ističe slastičarka. - Moji klijenti su vrlo različiti po zanimanjima ili godinama, interesima… ali svima je zajedničko da žele jedinstvenu tortu koja je napravljena samo za njih - .

  London obožava, ističe da je život jako brz, no ona uživa u zelenilu i kulturi. – Ili bolje reći, raznolikosti kultura, hrani, slobodi i prihvaćanju različitosti općenito – zaključuje Monika.

  Kad ne radi slastice, voli istraživati zanimljiva mjesta s prijateljima, hot yogu, ali i izrađivati wafer paper cvijeće. 

  Fotografije: @arsh8

   monika kos