Vikend ideja / hrana, vino i povijesne priče

  Kada posjetite slovenski najstariji grad Ptuj sigurno već znate da su tamo slavna termalna voda, termalni park s toboganima i odličan Grand Hotel Primus. Itekako nam je poznata i njihova Perutnina Ptuj, koja je sa svojim mesnim proizvodima uspješna i na našem tržištu. Ali što sve se još može vidjeti i doživjeti? Ima tu povijesti, vina, seoskih turizama i zanimljivih priča. I to sve samo na sat vožnje od Zagreba.

  gostilna ribic
  Gostiona Ribič


  Ptuj je grad prijatnih ljudi. U rimskom razdoblju bio je najveći grad u Sloveniji. U davnim i ne toliko davnim vremenima bio je dom čak i Škotskim pa i Njemačkim plemićima. Danas je prije svega poznat po svojoj povijesti, kulturnoj baštini i termalnoj vodi. Jedna od zanimljivosti grada je i poznati Ptujski vinski podrum, najstariji u Sloveniji koji oduševljava svojom pričom.

  PTUJ
  Ptuj

  Naime, dok šećete gradom vi zapravo koračate iznad samog podruma. Čuje se vino, čuje se pjesma i sve vas vodi u odličnu arhivu vina koja sadrži jednu od najznačajnijih kolekcija vina u tom dijelu Europe. Najstarija boca datira iz 1917. godine što je čini najstarijom bocom vina u Sloveniji.

  ptujski vinski podrum

  No, nemojte misliti da vinska priča počinje i završava na Ptuju. Kada odlučite posjetiti te krajeve jedno morate znati: doma se nećete vratiti suhoga grla. Pola sata vožnje od Ptuja vam treba do prekrasnih zelenih Jeruzalemskih gorica gdje se nalazi popularno imanje Püklavec. S brežuljka na kojem stoji imanje otvara vam se predivan pogled koji dopire s jedne strane do Austrijskih Alpa, a s druge čak do Varaždina.

  puklavec

  Nakon što ste odmorili oči na tim prekrasnim panoramama, starešina imanja vodi vas u svoj vinski podrum. Vidi se i osjeti, da su tako vino kako i imanje napravljeni s dušom, te da ocu i sinu i zapravo čitavoj obitelji to predstavlja ne samo način već i svrhu života. Tako gospodin Blaž pokazuje i skulpture u kamenu koje krase njegov podrum i djelo su njegovih ruku.

  IMG 0571
  Seosko imanje Puklavec


  Nakon toga predlažemo Jeruzalem (Irusalim), malo selo na vrhu Jeruzalemskih gorica, gdje pogled puca na brežuljke s vinovom lozom. A kako se Jeruzalem odjednom nalazi tu? Dok su se vraćali iz pravog Jeruzalema, na tom su se mjestu odmarali Križari i zaključili da je lijepo baš kao u Jeruzalemu – i tako je rođeno ime mjesta.

  jeruzalem selo
  Selo Jeruzalem

  Tu je crkva Žalosne Majke Božje s oltarom, gdje je kopija istoimene slike koju su križari donijeli u 13. stoljeću iz Jerusalima, Palestine. Original je ukraden kad se gradila crkva u 16. stoljeću. Ako želite da vam se ispuni želja, u crkvi je zvono – zvonite toliko koliko vam je želja velika.

   

  Dvorec Jeruzalem 3
  Dvorac Jeruzalem


  Tu je i Dvorac Jeruzalem. Spavanje u Dvorcu, prekrasne sobe, odlična dvorana za seminare, vinski podrum i krasan restoran s izvrsnom ponudom hrane, samo vam još bolje otkrivaju čari slovenskog Jeruzalema.

  ormoz jeruzlem cr

  Put neka vas vodi nazad prema Ptuju kako biste se zaustavili u jednom od najvećih slovenskih podruma – Jeruzalem Ormož u Ormožu. To je podrum s velikim bačvama od inoksa, no kat, dva niže ulazi se u veliki romantični podrum koji je pun boca i arhivskih vina. A na kraju – degustacijski moderan prostor.

  jeruzalem bucino ulje
  Bućino ulje @ Jeruzalem


  Iznenađenjima nikad kraja. U degustacijskoj sobi čeka gospođa Dragica koja predstavlja bučino ulje. Ulje iz mjesta Središte ob Dravi jedno je od najboljih u regiji. Tu je uz granicu, a uskoro stiže i u Hrvatsku. Bučino ulje gospođa Dragica predlaže na sladoledu od vanilije! Imaju oni još ulja: orahovo, suncokretovo, konopljino…

  muzej u ormozu
  Muzej @ Ormož


  Ima Ormož pored vina još legendi, kao i onu da se tamo živjelo i prije nego na Ptuju. Cijela priča je predivno složena u Muzeju u Ormožu - moderna zgrada muzeja smještena je uz Ormoški zamak i veliki park. Grofica koja je živjela u zamku nije otišla nazad u Austriju poslije drugog svjetskog rata, nego je ostala živjeti s mještanima Ormoža, koji su je zbog toga jako cijenili.

  dizajn

  Vraćamo se na Ptuj, gdje su uvijek živjela gospoda, a sada tu za njih kreira jedna od  najboljih ptujskih i slovenskih modnih dizajnerica - Sanja Veličković. Sanja voli boje, asimetrije, volane, igranje kombinacijama. Oblači ona poznata imena slovenske estrade i više missica, ali njeni krojevi dobro stoje svim damama. A sve je unikatno.

   

  gostilna ribic jastog
  Jastog @ Gostiona Ribič


  Za kraj - dobar tek u restoranu Gostiona Ribič. Tamo pripremaju odlične morske specijalitete i nude izvrsno vino podruma Ptuj uz svako jelo. Možete tamo probati i odličnog jastoga.

   

  primus1

  Grand hotel Primus (gore i dolje)

  primus2


  Na Ptuj i po okolini Ptuja predlažemo putovanje s agencijom G&S Promotion iz Ljubljane i udobnim kombijem GoOpti. GoOpti vam može uskoro zatrebati, jednostavno od lokacije do lokacije - zato ih kliknite!

   goopti

   

  Boxmark i Talum
  Boxmark je poduzeće koje radi najluksuznije kožne stolice za automobile, zrakoplove, jahte – samostalno i u suradnji s brojnim dizajnerima. Sada su sa susjednim poduzećem Talum, koji je isto tako smješten pored Ptuja u Kidričevom i radi različite stvari iz aluminijuma, napravili luksuzne ležaljke i stolice i stolove za jahte, terase, vrtove i hotele. Napravljene su od aluminija i od kože, proizvodi su vodootporni i otporni na kišu, sunce… Čak se ni ne zagriju na suncu!

   

  boxmark


  Perutnina Ptuj
  Poli kobasica, koju znamo svi, slavi 40 godina, a Poli Pate – paštetu, koju je napravio slon, tako kaže reklama, izrađuje se u Hrvatskoj. Imaju još niz proizvoda za brze i jednostavne obroke. Iako nisu svi na hrvatskom tržištu, dobro je znati da Perutnina Ptuj ima svoje obrte i u Hrvatskoj, tako da jedemo našu piletinu. Tu su i proizvodi za djecu Pepe i Slim & Fit proizvodi, za one koji rade na liniji.

   

  perutnina ptuj

   

  poli