Muči vas laktoza? Zobeni napitak postao je popularan devedesetih upravo kao odgovor na sve učestaliju pojavu netolerantnosti na laktozu u mlijeku, no danas je omiljen među ljudima koji biraju zdravi stil života. Jučer su dobrobiti popularnog napitka, patentiranog u švedskoj tvrtki Oatly, predstavili suosnivač kompanije Bengt Anker i vrsni chef i inžinjer razvojnog tima Joakim Bjunö u Bio&Bio cafeu u centru Zagreba.
- Oatly zobeni napitci iznimno su dobrog okusa, a u kuhanju su vrlo svestrani - od doručka s pahuljicama do peciva i slastica. Posebno je popularna naša krema za kuhanje koja daje odličnu teksturu krem juhama i umacima, ali je vrlo lagana i nisko kalorična. Nijedan proizvod ne sadrži bijeli šećer ili umjetne arome. Napitak s okusom čokolade ili organske vanilije s Madagaskara zaslađeni su agavinim sirupom. Iznimno je popularna i inačica napitka s kalcijem dobivenim iz morskih algi – otkrio je tim zadužen za kreiranje popularnog napitka.
Bengt Anker i Joakim Bjunö
Predložili su pet načina korištenja finog i zdravog zobenog napitka:
- Kava - Oatly s okusom vanilije izvrsno paše u kavi kojoj daje fantastičan okus i dodatno naglašava aromu kvalitetne kave.
- Doručak - zobeni napitak je savršen za müeslije i smoothije jer ima bogatu teksturu, blag i fin okus, ali nije presladak pa je time idealan za doručak.
- Juhe i umaci - Oatly krema od zobi za kuhanje je gusta, lagana i blagog okusa te daje kremastu teksturu.
- Slastice - zobeni napitak često se primjenjuje u pripremi biskvita, muffina i kolača, dok je krema od zobi izvrsna za kremaste slastice. Rashlađena u hladnjaku, poprima čvršću teksturu te je idealna za pripremu deserta.
- Napitci - dozu betaglukana pronađite u čaši zobenog napitka s okusom vanilije, čokolade, ili u originalni Oatly dodajte okus po svojoj želji.