Username *
Password *
Remember Me

Šezdesete u Hrvatskoj – Mit i stvarnost središnji je izložbeni projekt Muzeja za umjetnost i obrt u 2018. godini koji će prikazati presjek jednog turbulentnog razdoblja hrvatske povijesti.

 

 01 milana hrzic balic 1960 e

Središnji izložbeni projekt Muzeja u ovoj godini, izložba Šezdesete u Hrvatskoj: Mit i Stvarnost, već sada nosi epitet velikog kulturološkog projekta. Izložba, koja će dati jedan od najcjelovitijih uvida u ključno razdoblje novije hrvatske povijesti od 1958. do 1971. godine za javnost će biti otvorena punih šest mjeseci, od travnja do listopada i u širem kontekstu promotrit će i analizirati situaciju u Hrvatskoj u području umjetnosti, kulture, arhitekture, fotografije, dizajna, književnosti, kazališta, glazbe, filma i drugih područja.

01 milana hrzic balic 1960 e
Dolazi novi grad, Slavka Pavić 1960.

 


Izložba koja pokriva čak osamnaest tematskih dionica
Kroz ukupno osamnaest dionica izložbe i odabirom brojnih eksponata od dokumentarne građe do umjetničkih djela, od fotografija do filmskih, televizijskih i glazbenih inserata, od predmeta svakodnevice do znakova vremena koji su u najdoslovnijem smislu mijenjali svijet, izložba će nastojati na što jasniji način prikazati Hrvatsku kao cjelinu jednog, po mnogočemu, turbulentnog, ali i blistavog vremena.

Kroz presjek ovog važnog desetljeća izložba će prikazati kako su šezdesete godine u Hrvatskoj u ekonomskom smislu donijele do tada neviđeni prosperitet i pridonijele razvoju konzumerističkog društva, ali i na cjelovit i sveobuhvatan način nastojat će prikazati presjek prijelomnog desetljeća ne samo za Hrvatsku i njezino okruženje, već i trenutke kada se na globalnoj razini mijenjaju političke, ekonomske i kulturološke paradigme.

 

01 milana hrzic balic 1960 e
Nuša i Irena na Dolcu

 

Tata kupi mi auto i fićo revolucija
Festivali zabavne glazbe, vinil ploče, šlageri, VIS-ovi, Fićo, Trst i rifle, mini-suknje, rock'n'roll i seksualna revolucija samo su neka od obilježja koja su snažno utjecala na razvojne procese u modernizaciji društva šezdesetih godina i koja će biti sastavni dio izložbe.

 

01 milana hrzic balic 1960 e
Mehanički kalkulator Calcorex 403 TRS dizajn Davor Grunwald 1969.

 

Na izložbi surađuju brojni istaknuti stručnjaci
Izložbeni projekt Šezdesete u Hrvatskoj: Mit i Stvarnost rezultat je višegodišnjeg autorskog rada tima istaknutih stručnjaka. To su Zvonko Maković, Ana Lederer, Ante Batović, Dunja Nekić, Hrvoje Horvat, Igor Duda, Inoslav Bešker, Koraljka Vlajo, Krešimir Nemec, Lovorka Magaš Bilandžić, Maja Đurinović, Marija Tonković, Marina Bagarić, Maroje Mrduljaš, Nada Zgrabljić Rotar, Nina Simončić, Seadeta Midžić, Tomislav Šakić.

 

01 milana hrzic balic 1960 e

01 milana hrzic balic 1960 e01 milana hrzic balic 1960 e
Naslonjač, dizajn Bernardo Bernardi 1961.

 

01 milana hrzic balic 1960 e