Username *
Password *
Remember Me

Freelancer ima vječiti karakter nesigurnosti posla, no taj način rada sve je popularniji, potvrdilo je istraživanje koje je objavio Europski forum nezavisnih profesionalaca (EFIP). Prema objavljenim brojkama riječ je o najvećem rastu zaposlenja na tržištu Europske unije. Sveukupan broj samozaposlenih radnika čini oko 15% ukupno zaposlenih u cijeloj Europskoj uniji. Najveći porast broja freelancera ostvarila je Nizozemska, gdje je u posljednjih 10-ak godina broj freelancera porastao čak 92%. Naši susjedi Talijani imaju 23.4% samozaposlenih profesionalaca, a Rusija čak 35%. U Slovačkoj, čije je tržište približno slične veličine hrvatskom, svaka 9. osoba je freelancer.

 

megaframe 04
S lijeva na desno: Robert Puntar, Goran Vejnović, Dragan Vejnović, Dražen Zeljković i Milan Gudeljević

 


U Ujedinjenom Kraljevstvu brojke su još veće. Slobodnim zanimanjima bavi se oko milijun i pol Britanaca, a vrijednost njihovog rada za britanski proračun procjenjuje se na čak 21 milijardu funti, odnosno oko 176 milijardi kuna.
Jedan od njih je Dragan Vejnović koji živi u Londonu, osnivač Megaframea, popularne platforme za predstavljanje domaćih freelancera na britanskom tržištu. - Potreba za kvalitetnim freelancerskim uslugama ovdje u Londonu je ogromna i u konstantnom porastu, najviše za dizajnerskim i IT djelatnostima - govori Vejnović.Iako je biti nezavisni profesionalac vrlo neizvjesno i nesigurno zanimanje zbog konstantnog pronalaska novih poslova i klijenata, Dragan tvrdi kako Megaframe nema s tim problema. - U Engleskoj trenutno radimo na nekoliko velikih projekata s produkcijskim kućama i ostalim klijentima, a nedavno smo se proširili i na australsko tržište, gdje smo osvojili međunarodni natječaj za jedan od njihovih najvećih nogometnih klubova, tako da posla svakako ne manjka - kaže Vejnović.


U portfoliju Megaframea nalaze se profesionalci čiji su radovi objavljivani diljem svijeta, pa je tako jedan od Megaframeovih suradnika, Dražen Zeljković sudjelovao u realizaciji nekoliko uspješnih projekata poput norveške hit serije Lilyhammer, koja je na kraju završila i na Netflixu.

Na pitanje o razlikama između poslovanja s hrvatskim i engleskim klijentima, Vejnović misli kako su razlike minimalne, te da sve veći broj hrvatskih tvrtki poseže za njihovim uslugama. - Čini mi se da je kultura angažiranja freelancera u Hrvatskoj u porastu, i da po tom pitanju ne kaskamo puno za Europom. Što se nas tiče, dobivamo često upite iz Hrvatske i većinom smo zadovoljni ostvarenim suradnjama - zaključuje Vejnović.

 

 megaframe 04megaframe 04